konstbarbro

Skyltsöndag

Kategori: Resor och utflykter

Det är roligt att någon gång ta med sig kameran ner på stan, där är allt så välkänt men sällan kameradokumenterat. Igår, på skyltsöndagen, tog jag i alla fall några bilder på vårt lilla torg bl.a, som var fullt med folk, körsången som ljöd så vackert finns tyvärr inte med på bild men lite stämning hoppas jag förmedla trots Umeås brist på snö. Fast så brukar det vara nuförtiden, minns mest bara regn de senaste skyltsöndagarna och igår slapp vi i alla fall det.

Umeälven som flyter genom staden är nästan lika fint som i Venedig en soldisig dag. Det vita ni ser är inte snö, utan frost, som redan idag regnat bort.

Torget ligger inte vid älven men förr fanns där marknad, numera parkeringsplats som ska bli något fint när projektet Staden mellan broarna tar fart och det ska vara klart när vi blir kulturhuvudstad 2014, om man ska tro vad politikerna säger.


Torget framför vårt vackra Rådhus som numera mest är restaurangen Rex, fast vigselrummet är kvar i alla fall.


Tomtar hör förstås dagen till och dessa delade redan ut klappar till barnen.

Och så fanns där en fin nordsvensk häst som erbjöd barnen skjuts på vagnen. Det var mycket folk i vägen, tyvärr, när jag skulle föreviga det vackra djuret. Min barndomsfavorithäst hette Dolla och var mycket större, men den finaste, snällaste häst som fanns på våran gård i byn Grisbackaänget.


Gågatans kändaste hus i bakgrunden, Domushuset, som sen en tid tillbaka kallas MVG-gallerian.

Nu har jag adventpyntat färdigt så den rätta stämningen infunnit sig och sen hoppas jag på decembersnö i morgon så det blir vackert ute också.

Fototriss-Bokstäver

Kategori: Allmänt

Idag ska vi fotografera bokstäver till veckans fototriss. Det är verkligen inget motiv som finns i mitt arkiv så jag tog med mig kameran ner till stan där det är skyltsöndag och fotograferade skyltar med , som jag tyckte, fina eller annorlunda bokstäver på.

Om man ska resa utomlands besöker man gärna detta kontor.


En prylaffär med tyskt namn skyltar med dessa håliga bokstäver.


En kinarestaurang som jag ofta besökte förr när den var ny i stan.


Fo ce ras, om det uttalas med lite skånsk dialekt där inte r:et hörs så tydligt så har jag ordet forceras, vilket inte var planerat utan bara blev. Hur ska man tolka det budskapet så här i adventstider med ljus, glögg och tomtar på skyltsöndagen?

Fler bokstavsbilder hittar ni här.

Novembersol

Kategori: Djur och natur.

Ja, den visade sig i lördags och försvann sen igen. Men jag hann ut i skogen med min lilla katt och det blir ganska vackert med låga novembersolstrålar.
Vår lilla skog 50 meter bakom husen.


Desirée gillar skogsvandringar med matte (mig), men lite ängslig är hon allt, för det kan komma hundar när som helst, och såna gillar hon inte.

Katt på spaning.

Själv spanar jag efter vackra fotomotiv om jag inte plockar skräp (vääldigt sällan, kan få sådana il ibland:).

Den här stubben passerar vi på vår egen stig och den är speciell.

Igår regnade det ganska mycket och då höll jag mig inomhus med receptboken uppslagen. Dessa kan väl nästan gälla för solljus så som de lyser upp i novembermörkret även om de mer hör december till.


Märkligt är att hela tiden jag bakade höll sig katterna så lugna och störde mig inte alls. När jag däremot sitter vid datorn kommer de med jämna mellanrum och jamar högt och uppfordrande, vill ha omedelbar uppmärksamhet. Som om de inser att bakning är viktigare (hm!) eller beror det på att jag skapade just (lusse)katter? Djupa funderingar fyller mina dagar, mer spännande än så här är inte min tillvaro just nu. Det mer personliga håller jag för mig själv, förstås. Jag önskar er en fin fortsättning på veckan, solen skulle visst visa sig i helgen igen.

Att bowla är skönt.

Kategori: Resor och utflykter

Veckans fototriss vill se bilder på temat Skön och det finns ju oändligt antal tolkningar på det temat. Första tanken var förstås alla sköna bilder på mina katter, men det är roligt att variera sig så jag väljer att visa vad vi gjorde igår. New Friends som jag är med i hade en helskön bowlingträff som avslutades med pizza och skönt snack på närbelägen restaurang.

Sist jag bowlade var någon gång i början av nittiotalet, men det gick hyfsat bra igår ändå.

Jag lyckades få in en strike, men inte på bilden som ni ser.


Detta är M som var initiativtagare till träffen, en skön holländare :).


Skönaste stilen har K som också lyckades få flest strikes.

Fler sköna motiv hittar ni på veckans Fototriss.

Höstljus

Kategori: Resor och utflykter

Igår invigdes Umeås årliga ljusfestival som lyser upp novemberstaden tills advent- och julljus tar över. Vi var några tappra vänner som gick runt bland ljusinstallationerna i drygt 1,5 timme med eller utan paraply i strilande/hällande regn. Vi var med och skapade en installation genom att kasta små olikfärgade ledlampor med magnet på en siloliknande byggnad vid Värmeverket. Gissa vad den kallades? Jo, Kasta Höstljus, mycket passande namn.

Sen beundrade vi eller fascinerades av verket Sträck högst upp på ett gammalt stenhus på Nygatan där ben hängde och dinglade som på ett klädstreck. Ben i ljus, alltså, inte så lätt att beskriva. Titta själv om du har möjlighet.

Väldigt vacker var isskulpturen Rovice gjord av glasklar is från Jukkasjärvi (där ishotellet finns) som belystes med olika färger. Lena tog en bild med mobilen.


Tråkigt är att just nu är november väldigt varm (+5-6 grader) och idag dessutom sol, samt att både vuxna och barn verkade ha stort behov av att röra vid skulpturen, allt tillsammans gör ju att den tinar fortare. Men nu är den i alla fall förevigad på min blogg.

För några dagar sen var jag på orkidéutställning på Blomsterlandet med föredrag och bildvisning om växtletande på ön Palau, tidigare helt okänd för mig. Öbeskrivningen var intressant men inte fick vi se så många orkidéer växa där. "Den här har blommat ut, den här blommar inte just nu och här fanns det inga porslinsblommor" var återkommande kommentarer av föreläsaren. Varför stoppade han inte in bilder på dessa blommor tagna vid annat tillfälle? Det hade uppskattats av många, tror jag. Butiken var ändå fylld av orkidéer så vi blev mätta av deras färgrikedom och prakt. 

Den mest lättskötta hette Dendrobium, sa han (ser nu att i broschyren står det att Phalaenopsis är mest lättskött!?) så den köpte jag. Jag har aldrig lyckats få en orkidé att blomma om, men nu..Med hem följde också ett litet blomarrangemang som ska stå i 2-3 veckor, hann inte fråga om dess namn.


Nu lockar solen och plusgraderna så först blir det skogsbesök med katterna, sen får vi se och så prova på bowling i eftermiddag med vännerna. Önskar er alla en fin helg.

Kedjebrev

Kategori: Allmänt

Det var en mystisk dag igår för helt plötsligt fick jag massor med sms och mail för vidarebefordran, det är väl i stort  sett samma sak som kedjebreven man fick förr. Det första var bara fint med färgglada blombuketter att skicka vidare till vänner. Sen kom ett suspekt sms med löfte om uppfyllda önskningar bara man skickade meddelandet vidare men det avslutades med hot om olyckor om man inte gjorde så. Sånt retar mig så det raderade jag direkt. Hur kan man bara gå på en sån sak i vuxen ålder? Kanske är det hotet som får folk att skicka det vidare för det får en onekligen att känna ett visst obehag. Men om man tänker efter??

Så var det ett med stora vackra ord om kvinnokraft och även där önskningar som skulle skickas till tolv kvinnor som betytt mycket för mig. Jag bara inte orkar även om tanken är god, men jag tror inte på det, faktiskt, och ändå är jag en människa med stort barnasinne och mycket fantasi. Kanske inte igår, då blev jag istället rationell.

Som barn fick jag kedjebrev och jag minns hur roligt jag tyckte det var att skicka bokmärken, vykort, frimärken, recept men jag fick aldrig, säger aldrig ett enda brev, en enda gåva tillbaka. Tänk att skicka ett vykort till namnet överst på listan och sen sex brev till vänner och så få tillbaka en massa vykort några veckor senare. Jag väntade och väntade..

Ett litet ljus i mörkret från mig som ni inte behöver skicka vidare :).


Jag börjar gilla att november i år verkligen gör skäl för sitt rykte, flera dagars envist regn, lågt hängande grådystra moln, nästan inte en solglimt på hela månaden men ganska varmt ute. En vacker morgon hann jag ta detta foto men innan jag ätit frukost var solen borta igen.Jag tror nämligen på någon slags jämvikt i vädret. September var jättefin med soliga, varma dagar, oktober var iskall med massor av nattfrost och så november. Därför hoppas jag på snö och några minusgrader i december så snön får ligga kvar. Snart dags att pynta advent, det ser jag fram emot.

Fult fototriss

Kategori: Resor och utflykter

Nu ska hon ha oss att fotografera fula motiv också. Vilken utmaning! Ute är det inte fint, efter nattens snöfall som gjorde världen så vacker har det nu tinat några timmar och då blir det smutsig snö och gråa fläckar som tittar fram. Men det bara är för trist att gå ut och fotografera det, så jag återvänder till Venedig och gondolfärden:).


Vattnet och tidens tand går hårt åt väggar och portar.


Detta är båtgarage, enligt gondoljären.

På den sista bilden gör muralmålningen porten snyggare, vilket inte förhöjer trissens värde denna vecka :).


Fler Fula Fototriss hittar ni här.

Fredag den trettonde!

Kategori: Konst

Betyder den dagen något nuförtiden, undrar jag, lite osäkert eftersom jag skriver detta redan på morgonen? Man kanske inte ska utmana ödet. Jag blev i alla fall inte utvald som finalist till bloggtävlingen för 50plussare. Det känns helt okej, hade blivit lite stressigt att ordna resa till Stockholm redan om drygt en vecka. Blir permanentning istället :).

En blogg som kom med bland de fem är Livet på Stenstugu som jag tycker är väl värd att besöka, en jättefin blogg. Den röstar jag på. Det finns fler bra bloggar också, bara kolla på Dax.se för att se alla finalister.

Lite färg kan väl behövas i novembers gråskala. Detta porträtt målade jag på kurs våren 1995, fick bara lite hjälp av konstnärsläraren med fingrarna, av ett foto i tidningen Rädda Barnen. Hon kommer nog från Bolivia eller annat sydamerikanskt land i närheten, men den hudfärg jag gav henne blev mörkare och för tankarna mer till ett afrikanskt ursprung. Konstnärlig frihet eller det bara blev så. Den här tavlan har jag hittills aldrig kunnat skiljas från, hon är speciell för mig.

Regnbågens kvinna, målad på pannå 1995, 55x38 cm,inramad m mattblå ram.

Nu åker jag till staden beredd att möta dagens eventuella oturer :).

Väntan

Kategori: Allmänt

Finalisterna tll 50+bloggartävlingen skulle utses i förrgår men än har inget hänt. Visserligen vet jag inte riktigt om jag vill komma med men är ändå otålig, vill ju veta ju!

Novembersolen har återuppstått och kastar sina låga strålar på oss vintersolsuktande daglediga. Jag har tagit säsongens första stavpromenad och måste nog ha varit arg när jag gick ut för oj, vad stavarna smällde i den knappt snötäckta asfalten. När jag kom hem var den ena drygt en dm kortare!

Ilskan kom sig av att en väninna igår nämnde att idag, den 11/11 var en bra dag för meditation. Just då reagerade jag inte speciellt, men idag när jag mindes mina egna meditationserfarenheter kände jag vreden komma. Jag lärde mig TM-tekniken redan i november 1986, gick in i det med hull och hår, 20 minuter två gånger per dag inuti rabblandes ett mantra, ett ord som enligt läraren inte betydde något.

Först var det så spännande, otroliga saker hände, men efter ett tag kom biverkningarna, gäspningar i mängd, ibland timmar i sträck, samt tinnitus och ett tryck över huvudet som jag än idag har kvar. Inte roligt alls. Mina vänner som lärde sig meditera samtidigt var inte så ambitiösa som jag utan  hoppade över/glömde bort att meditera då och då, ibland långa tider och de fick inga besvär.

Jag som mediterade regelbundet, vilket var viktigt enligt kursledaren, råkade illa ut. Visserligen har tinnitus säkert andra orsaker också men besvären dök upp efter några års mediterande och huvudtrycket kom direkt när jag satte mig för att slappna av. Det gör det än idag, när jag sätter mig, när jag lägger mig, när jag ska köra bil, nu framför datorn och det finns ingen bot, vad jag har hört.

Nej, varför plåga sig med svåra minnen. Jag vet att många upplever sig bli hjälpta av att meditera men det finns även baksidor, vilket jag fick känna på.


Dagens solnedgång över Glassgränd förstärkt med lite färg kan väl passa.


Vinterns altandekoration är som alla år en En :) med lite silvergirlangväxt. 

Före min arga promenad,(en vän har sagt att det är bra att utsätta skelettet för stötar i min ålder, för då motverkas benskörhet :)) hann jag inhandla årets glögg, Blossa 09 med clementinsmak. Det ska bli roligt att smaka den efter första advent då tiden för glöggbjudningar är inne.Ikväll ser jag fram emot ett besök i en konstnärs atelje och galleri med vänner.

Fototriss - Porträtt

Kategori: Katter

Efter dansen igår såg jag att fototriss denna vecka ska innehålla porträtt. Funderade, jag kände att jag ville ha vänners godkännande innan jag vågade publicera bilder på dem, sen gick jag och la mig. En sa okej, de andra har jag ännu inte fått svar av, så det blir att välja mina vänner som inte har någon talan av naturliga skäl, mina sambos.


Desirée, lilla damen, som nu är drygt 4 år.


Herr Tusse, lika gammal han, möjligtvis en timme äldre, i sin hängmatta.

Ännu en bild på Tusse, sen sommaren.


Fler porträttbilder hittar ni här.

Jag ska anta denna utmaning och se om jag kan fotografera människors porträtt, i så fall blir det ett inlägg senare.

Grå november

Kategori: Katter

Igår kom äntligen artikeln i lokaltidningen VK och den var bra, nästan mer positiv än förväntat, även om bilden inte var smickrande för mig. Å andra sidan är det väl bara att acceptera rynkorna som breder ut sig med åren. Fast jag ser bättre ut framifrån än i profil, tycker jag själv i alla fall. Däremot blev det ingen större reaktion på besökare till bloggen, ca 15 fler än normalt bara, inte mycket att ropa hej för.

I morse lyste världen vit, nu några timmar senare grånar det allt eftersom snön blir regnblandad slask. Ute på innergården åker barn från annat område skrana och plastkälke nerför lilla kullen (det är bara vår gård som har bra backe), fast gräset blir allt mer synligt. Och bakom huset ser det ut så här.


Dagsljuset räcker inte till att göra snön vit på bilden, utan allt blir gråblått, tyvärr. 
 
Inomhus är det lugnt, jag börjar hinna ifatt mig efter sommarens och höstens alla aktiviteter utomhus som gör att innearbetet blir liggande. Bara koka saft kvar, och göra ljus och... .

Katterna har tråkigt så jag köpte dem en tunnel att leka i och med.

Den måste först undersökas, innan bus och lek tar vid.För några dagar sen tog jag den här bilden med hjälp av hög ISO. Den är visserligen oskarp men påminner om ett konstverk, tycker jag, lite som en ulltavla.


Ikväll är det dags att besöka en danslokal, många månader sen sist, med öronproppar och dansskor inhandlade på Myrorna för 50 spänn då de ju används så sällan. Med sällskap av vännerna i New Friends brukar det alltid bli en trevliga tillställningar, så det hoppas jag på.

Tillbakablick-november

Kategori: Katter

Fjolårets november verkar ha varit en händelsefattig månad om man ser till de foton jag tagit. En vacker fullmåne, lite frost, det första kritvita snötäcket den 15 november och mera snö den 26 är vad jag har fotograferat utomhus.

Ute lockar allt mer sällan mina två katter, därför blir mitt görande inomhus betydligt mer intressant. Tusse följer mig ivrigt när jag går runt med vattenkannan i hopp om att, ja vaddå? Han avskyr att få vatten på sig, studsar hejvilt iväg om en förlupen vattendroppe hamnar på pälsen, men att slicka vatten från kranar, stuprör, små smutsiga pölar utomhus och troligtvis också vattenkannan är så lockande. Den aktiviteten går ganska bra att få hjälp med men..., ja ni ser ju själva.Jag lägger alla papper i en låda som jag sorterar högst två gånger per år och i november var det dags, men jag fick inte hålla på länge förrän en viss kattherre ville annat :).

Fler tillbakablickar hittar ni på Bildbloggerian.

Venedigresan-dag 4

Kategori: Resor och utflykter

Den fjärde och sista dagen åkte vi aldrig in till Venedig utan strosade istället i Lido di Jesolo där vi bodde. Sandstranden kantades av rader med hotell, de allra flesta igenbommade för säsongen. Trots hotfulla åskmoln tog vi en vandring längs strandpromenaden. När solen trängde sig igenom molnen glänste havet som ett täcke av silver.Utanför ett av hotellen fann vi denna passionerade staty; pga frisyrerna trodde vi först den visade lesbisk kärlek, men vid en ordentligare titt såg vi lövet och avsaknaden av byst på den ena.En häftig åskskur tvingade oss in till affärsgatan där vi fann en butik som sålde Muranoglassmycken väldigt billigt, gick inte att motstå. Däremot hitttade vi vinflaskor med Hitler på etiketten i en mindre supermercado. Fruktansvärt, tyckte jag, köpte mig en nektarin och gick snabbt ut därifrån.


En bild av badorten mot havet, lägg märke till ödsligheten. På kvällarna var det betydligt fler människor på gator, barer och restauranger, vilket kändes bra. När vi skulle äta lunch sista dagen var tyvärr vår favoritpizzeria stängd och vi tvingades besöka ett annat ställe. Helt okej mat, men jobbig hiphop/house/technomusik som jag bad dem att stänga av, vilket servitören nickade till men ändå glömde. Trots god gnochi med räkor blev det minimal dricks för honom, i alla fall från mig.

På väg till flygplatsen passerade vi vacker italiensk landsbygd. I bakgrunden syntes snöklädda berg, Dolomiterna. Jag fotograferade ivrigt genom smutsigt bussfönster och några bilder blev okej, men den mäktiga synen av snöklädda toppas anas knappt, tyvärr.Efter lite dramatik vid incheckningen, de hade bl.a. ingen plats till min kompis, kom vi fram till gaten och fick hämta oss en stund. Genom fönstret såg jag då denna söta växt, tror det är vindruvor, som hade kämpat sig upp och frodades bland allt det hårda.Flyget var 50 minuter försenat och eftersom mitt anslutningsflyg skulle gå 70 minuter efter normal ankomsttid så trodde jag att det var kört, att jag skulle vara tvungen att övernatta på Arlanda, men jag hann med minsta möjliga marginal. Det var säkert medvind för piloten körde in 30 minuter. Jag fick springa på otränade, stumma ben och hade turen att redan samma kväll få komma hem till mina kära med alla härliga upplevelser från Venedig.

Efter bara tre dagar hemma kom ett nytt erbjudande att få följa med NaturaMed till Toscana nästa vår, men det blir en helt annan historia :).

Fruktigt Fototriss

Kategori: Allmänt

Denna veckas fotoutmaning är att visa det som är fruktigt. Ganska svårt även om frukter finns i kök och vardagsrum. Så svårt få snygga bilder, märker jag, men igårkväll experimenterade jag med ett glas rödvin och en av de bilderna blev jag rätt så nöjd med. Jag börjar dock med ett foto taget utomhus på sensommaren, ett fruktämne kan man väl kalla den.


Vet ni vad det är? Jo, en potatisblomma.


Vindruvor, även flytande, är fruktiga.Jag började samla nyckelringar när jag var tolv och min motorcrosstävlande broder kom hem från Frankrike med tre stycken och sa att där i Frankrike har man väggar fulla med sådana här. Det var inte dessa tre utan något mer specifikt för landet han kom ifrån (bl.a. ett Eiffeltorn). De här tre plastfrukterna är gåvor från mina nära på 60-talet, så de är ändå riktigt gamla.

Mer fruktiga bilder hittar ni här.