konstbarbro

Färdig!

Kategori: Katter

Ja, nästan i alla fall, jag har packat och planerat vad som ska ned i väskan i morgon. Jag har hunnit med att städa lite så kattvakterna slipper vada i dammråttor och det viktigaste: pass, pengar och biljetter ligger i axelväskan. 

Nu börjar det kännas bara bra, men jag har varit ordentligt stressad ett par dagar. Allt jag borde göra snurrar i huvudet, egentligen helt onödigt för det är ändå ingen vits att börja packa för tidigt, men är man en lättstressad person så är man.

Vi har haft två underbara dagar då solen värmt vårlikt, både jag och katterna har njutit av solstrålarna. Jag har hunnit skotta bort snöhögen som låg på altanen och droppljudet från stuprännor och avloppsbrunnar värmer min vårlängtande själ.

Solkatter :)!

Nu vill jag bara önska er alla en Glad Påsk med mera sol, värme och vårkänslor.


I morgon bitti flyger jag till Arlanda för vidare befordran till Pisa i ljuvliga Toscana för att möta våren och påsken i Italien.

Fototriss - sju

Kategori: Resor och utflykter

Ibland har man tur. Fototriss önskar bilder på temat Sju idag. Jag tänkte direkt att det blir svårt att finna i arkivet, sju av något på en bild har jag knappast. Men si det hade jag! Ett besök för några veckor sen en härligt solig vinterdag till Bräntberget, Umeås centrala lilla slalombacke, ger mig tre bilder på temat.


Här ser vi sju stolpar i backen (det fanns faktiskt en till, men jag retuscherade bort den :)).

Jag räknar till sju små människor i ödslig slalom- och hoppbacke.


Här närmar sig en grupp på sju för mig okända personer.


Fler bilder på temat SJU hittar ni här.

Catwalk

Kategori: Katter

En vecka med mycket innearbete och ett  hopp om vår som falnat allt eftersom nätterna varit iskalla och snön nu (igår) börjat falla igen. I morse skottade jag bort någon decimeter tungsnö eftersom det bara var 0° ute, rensade sen stuprännan så de stackars tinade dropparna kan ge sig iväg från mina tak samt sopade ren kattrappan bakom huset. De fina dagarna har jag varit ute med katterna på promenad, därav rubriken ovan.

Jag får med mig lilla fröken på allt längre utfärder, trots kalla tassar tar nyfikenheten över och vi närmar oss radhusområdet där andra katter bor, mer långhåriga och tuffare, med lukter som lockar.

Traktorn har gjort nya berg och Tusse hamnade i dess djupa spår.

Han spanar naturligtvis efter andra katter och även hundar finns där som kan störa promenadron.

Det har varit mycket att engagera sig i denna vecka, hemskheterna i Bjästa som Uppdrag granskning handlade om, RUT-avdraget som alltfler insändare och debattartiklar skrivs om och annat ,mer lokalt. Förr orkade jag också skriva insändare men nu tänker jag bara tanken, känner hur jobbigt det skulle vara att formulera sig och så släpper jag det hela. Det är så många andra som skriver bra och ändå för fram en del av mina åsikter.

Jag bara tycker det är så typiskt att de kallar avdraget för hushållsnära tjänster för Rut, ett kvinnonamn, eller pigavdrag, vilket uppfattas nedvärderande. För mig stämmer det i och för sig för jag anlitar en firma att tvätta mina balkongRUTor :), då de är för stora och tunga för att jag ska klara det själv, men det är en man som kommer och fixar det åt mig vår och höst.

Funderar på bättre namn på alla tre rot, rut, rit. Rat passar nog inte så bra, Ret är inte helt fel då så många retar sig på det. Ryt? vore kanske passande så vi får slut på klagandet och får behålla dessa avdrag? Nja... och å ä ö är väl inte lämpligt att ta in i dessa tider då orden ska passa datorernas internationalitet (pust!).

HUT - HUshållsnära Tjänster, tycker jag skulle passa. Vet hut och njut av att någon annan kommer och gör jobbet hemma hos dig. Ibland, inte jämt, utan bara skönt att få unna sig att vara ledig någon gång när andan faller på.


I morse hade naturen skapat islarver som kröp på körsbärsträdets grenar. Vackert, tyckte jag och hämtade kameran.

Här är det redan på väg att tina bort men jag hann fånga lilla droppen.

Jag hoppas verkligen att det hinner tina fram en liten, liten gräsplätt till katterna innan jag åker till Toscana nästa vecka, men de har lovat snö två dagar framåt och det ser inte hoppfullt ut. Jag får i alla fall möta våren i Italien. Längtar!

Iskonst

Kategori: Konst

Det kan ju vara roligt att bara göra ett kort inlägg någon gång emellanåt. På min dagliga promenad fann jag detta häftiga iskonstverk på en buske vid ett hus på Kylgränd.

Installationen var under konstant förändring då det rann, nästan forsade vatten från takrännan ovanför.

Tyvärr lyckades jag inte fånga hela konstverket på en bild men läckert var det. Det var allt från mig denna underbara, soliga vårvinterdag.

Fototriss - I bakgrunden

Kategori: Resor och utflykter

Ute glittrar snön så vackert i vårsolen dagen efter vårdagjämningen, då dagarna är lika långa över mest hela jordklotet, utom närmast polerna (Wikipedia). Men sen drar vi här i norr förbi och får allt ljusare, det är något att se fram emot. Fototriss vill att vi ska hitta bilder på temat I bakgrunden och det är en utmaning för oftast är det väl motivet i förgrunden som man fokuserar på.

Jag lyckades i alla fall hitta dessa tre. De två första är från en utflykt till Umeås fritidsområde Gammlia för några veckor sen. I bakgrunden båtmuséet där Egil finns.

Full fart i pulkabacken med en grön (!) fotobollsplan och lite av stadsdelen Haga i bakgrunden. Tror det är en match med Umeå IK som är på gång.

Min tredje bild hämtar jag från hemmet, en vanlig syn denna långa, kylslagna vinter.

Tusse som helst stannar inne. I bakgrunden snöhögen som bara växer (men nu ska det väl bli ändring på det snart).

Fler bidrag på temat hittar ni på Fototriss.

Budgetarbete

Kategori: Min närmiljö

Veckan har varit fylld av jobb faktiskt, jag som inte har ett lönearbete. Istället arbetar jag helt ideellt med att hjälpa en nära släkting med ekonomi och har sammanställt en budget åt henne. Visserligen har jag tidigare arbetat flera år på kontor med löner och annat siffrigt men jag har rostat en del på sistone, även om jag är en ivrig sudoku-lösare.

Så arbetet krävde en hel del koncentration och jag är glad att jag får arbeta ensam och slipper dela kontor med andra (utom när det är fikarast :)). Mina katter störde mig förstås, med jämna mellanrum kom de med sina hejjamanden och ville bli kelade med. Kära störningsmoment men icke desto mindre irriterande när man desperat försöker få ihop en rörig ekonomi.

Lilla prinsessan tittar oberört upp och låtsas inte höra när jag klagar.

Till slut lyckades jag i alla fall få ihop sifforna efter mycket pappersvändande och många telefonsamtal med väntan på svar. Idag är jag äntligen ledig och ska i eftermiddag besöka en populär pub med mina vänner. Hoppas ljudnivån är behaglig, annars blir det öronproppar.

I veckan har också mer vinter ramlat ner från himlen och vitmålat allt det grå som så hoppfullt tittat fram. Traktorn får jobba hårt i år.
 
Då blir det också mera vackert att fotografera, som dessa små ax.

Men våren stannar inte av, det märker jag inte minst på fågelkvittret och skatorna som redan börjat bygga bo. Såg en skata flyga med en pinne i munnen till ett planerat bo, men denna verkar leta mat istället.

Jag längtar till plusgrader och mera sol som tinar bort dessa väldig mängder snö, men får glädja mig åt allt roligt som ska hända i helgen istället. Middag på lyxrestaurang Viktor med väninna som fyller halvjämt, utflykt med New Friends på söndag förutom pubträffen idag. Sen såg jag också att Konsthögskolan ska ha öppet hus med vårutställning så jag får se om jag hinner  dit också. Önskar er alla en lika trevlig helg!

Vinterbus

Kategori: Resor och utflykter

I fredags hade vi en ljuvlig vinterdag med strålande sol. Tillsammans med en väninna och hennes dotter gjorde jag en utflykt till Bräntbergsbacken, en slalombacke nästan mitt i stan. Den var inte så välbesökt med tanke på att det var sportlov, men raststugorna var fyllda med fikande familjer. Även vi lunchfikade i solen medan röken från en brasa sved i ögonen.

Istället för färd nerför backen gjorde vi en promenad och då kom barnasinnet fram hos stor och inte fullt så stor, är man väl när man snart är elva år. Amanda hoppar!

En som också var duktig på hopp var denne snowboardåkare som flög över guppet.

Är det ingen som vill göra snöänglar,sa jag och då kastade sig mor och dotter ned och viftade energiskt med armarna på skarsnön.

Färden gick vidare ut på Mariehemsängarna och där fann vi en bäck med öppet vatten.

Jättekul att kasta snöklumpar i så vattnet stänkte. Kerstin, som är en riktig tävlingsmänniska ville absolut få det största plasket.

Och Amanda ville inte vara sämre.

Vem som till slut åstadkom detta plask förtäljer inte historien :).


Efter denna lekstund var det skönt att sätta sig längst ner i pulkabacken och äta varsin apelsin. Amanda som hade energi kvar åkte skrana medan vi vuxna filosoferade. Alla blev vi överraskade av en liten hagelskur helt plötsligt. Till sist kom korpen flygande och lät sitt Korrp, Korrrp, vilket fulländade denna härliga utflykt.

Fototriss - fullt

Kategori: Allmänt

Fotoutmaningen denna vecka pågår för fullt och det är precis det som är veckans tema, nämligen "fullt".

Jag tittade in vid midnatt efter en härlig tjejmiddag hos en kompis på Marieberg men stängde datorn direkt och valde sömnen då jag insåg att jag måste ta nya bilder.

Denna fyllde jag i morse med mina favoritfrukostflingor.


I den engelska teburken är det fullt med trattkantareller sen i höstas.


I skåpet är det fullt med fotoalbum från den analoga eran. Redan som nioåring fick jag min första kamera och började ta svartvita foton, så jag har fyllt album sen dess.
Sen jag skaffade min digitalkamera har jag faktiskt slutat med pappersbilder, har nu fullt med bildmappar på datorn istället :).

Fler bilder på temat fullt hittar ni på Fototriss.

Bloggtorka

Kategori: Djur och natur.

Förr på kultursidorna i VK hade de då och då kåserier av Reza, efternamnet glömt, som skrev om sin vecka. Han hade alltid minst två dagar då det bara stod " Det händer ingenting". Så är det för mig också denna vecka. Naturligtvis händer det saker men inte så att det blir något att förmedla här. Jag beklagade mig för en vän ikväll och sen poppade plötsligt ett ämne upp i huvudet som jag vill skriva om.

Jag använder Picasa 3 som bildredigeringsprogram, det är ett program som man kan ladda ner gratis och som jag tycker är enkelt att använda. För några dagar sen fanns en ny version som jag uppdaterade till och i den fanns en möjlighet att namnge alla personer på mina bilder. Jag hamnade på den funktionen och plötsligt fanns där "miljoner" ansiktsbilder (som jag inte alls hade bett om). En av dem var den här:

Hihi! En liten söt vän på Tropikhuset i Holmsund som iakttog oss lika mycket som vi granskade honom och hans vänner. Mycket rörligt exemplar av arten Vitörad Silkesapa/Marmosett, därför oskarpa bilder.

Så kan det bli när datorn vill hjälpa till :).

En kompis till apan ovan var nog mer van med kameror, för så snart jag tog fram den blundade han/hon, säkert för att skydda sig mot blixten, men den kom i alla fall ihåg att le vackert (nåja!).

Veckan har bjudit på åtminstone två riktigt vackra dagar då snön har tinat ordentligt och det har porlat högljutt i framskottade avloppsbrunnar. Ett underbart ljud efter så lång frusen tid.

Jag har i veckan sett väldigt fina naturfilmer av Göran Emerius som i tisdags besökte Ersboda Folkets Hus för att berätta om sina resor i Kanadas vildmark där han bl.a. letade efter den vita svartbjörnen. Riktigt spännande och vilken lycka när plötsligt en svart(!) svartbjörn dyker upp med en vit björnunge efter sig.

Ett samfällt "Åååå" hördes i salongen. Tänk om man kunde filma så, om man var så modig och vågade resa ut i vildmarken. Inte! Vilken tur att det då finns människor som kan och vågar och gör det åt mig så jag får njuta av deras bilder och filmer.

Och så är jag snart klar med bildspelet om Venedig, där jag var i oktober ifjol. Ja, det har tagit tid men jag är i alla fall klar med det innan jag snart åker på nästa resa, till Toscana.

Sameveckan

Kategori: Resor och utflykter

Den årliga sameveckan hålls nu i Umeå, den 11 i ordningen invigdes i lördagkväll med fackeltåg, jojk och tal. Så här ser den samiska flaggan ut.
 Klicka på bilden om du vill se den större.

Ett nyuppfört sydsamiskt viste invigdes också, bl.a. en vinterkåta som den såg ut före 1938. Därinne brann en brasa, arran på samiska, och vi klev in en stund och lyssnade på samtalet med en av de ansvariga samerna. Det var en helskön stämning inne i kåtan och jag hade kunnat sitta där länge och bara vara alldeles tyst. Denna bild tog Lena R.

Personerna bredvid mig känner jag inte trots att en av dem har nästan likadan jacka som jag :), så jag retuscherade deras ansikten. Jag är inte så bra på det så ni får ursäkta att de ser lite konstiga ut. Visst syns det förresten att jag myser? 

Nästa dag återvände jag dit med New Friends och då såg vistet ut så här.

Till vänster olika växter infrusna i is samt isljuslyktor som en vacker installation. Renen fick inte klappas än för den skulle sakta vänja sig vid mer människonärhet. Det gjorde alls ingenting för jag var så nöjd att få komma nära nog för att fotografera den.


I Västerbottens Museum var det bl.a. visning av samedräkter och den missade vi. Men de kom ut ur lokalen just när vi passerade så jag fick föreviga en del av dem.

Dessa två hade så väldigt fina dräkter så jag antar att det måste vara en speciell festdräkt. Mer vardagliga men också väldigt fina var dessa tre som snällt ställde upp så vi fick fotografera.


Ett besök på muséet utan att fika går inte an så vi sökte oss upp till Skidmuséet där olika föreningar erbjuder supergott och billigt fikabröd på helgerna endast, gissar jag. En god kopp rött chaite, en dubbelmacka med ost och groddar (4 skinkskivor skänkte jag bort vegetarian som jag är) samt en smarrig toscafyrkant som avslutning. Vi omgavs av mängder av skidor från förr till nästan nu och nyuppsatta fotografier om en samefamilj som övergivit renskötseln och blivit bofasta, då också ganska bortglömda enligt konstnären själv.

Genom ett ganska smutsigt fönster tittade jag ut över staden och såg då en ganska absurd syn, vinter i pulkabacken och på taken men grönt konstgräs där fotboll spelas redan nu.


Idag, på den internationella kvinnodagen, har jag varit ute i solen och skottat bort blötsnön från min entré. Jag minns min första kvinnokamp inom yrkeslivet 1976 när jag var 22 år. Jag skulle anställas som kontorist på Esso Motor Hotel och de erbjöd mig lägre lön än min föregångare, en man ca 8 år äldre. 

Jag hade vikarierat ett par gånger redan och kunde arbetet, var dessutom medveten om min kompetens (redan då :)) så jag gav mig inte förrän jag fick samma lön, ca 3 700 i månaden. De två män som hade tjänsten före mig titulerades kamrer, men jag kallades kontorist. Det brydde mig inte då, men lönen var viktig. 

Jag fick höra många gånger från chefer och manliga anställda på besök från huvudkontoret att jag hade väldigt hög lön. För att jag var ung kvinna, gissade jag att de menade men jag minns inte att de sa det högt. Däremot fick jag beröm för vad jag uträttade, var både snabbare och mer noggrann än min föregångare som gick vidare till ett chefsjobb. Jag var så ordentlig och hade väldigt rent på mitt skrivbord vilket nog inte var så smart för en del som kom in trodde inte att jag gjorde så mycket. Man ska ha ett rörigt skrivbord så det jämt ser ut som att man arbetar för fullt har jag lärt mig senare :).

Fototriss - Gissa Temat

Kategori: Katter

Idag (mitt i natten) är fotoutmaningen att skapa en triss med ett tema som de andra deltagarna kan gissa. Så kreativ är jag inte kvart över tolv när jag varit på dans på Ersboda Folkets Hus, men detta blir mitt bidrag.

Att det handlar om katter är ganska klart men vad kallas det dom gör?

Här är det traktorn som plogar våra gångar som fångar deras uppmärksamhet.


Tusse som gillar tulpaner är nog mest intresserad av mig/dig.


Desirée har fått syn på något intressant, troligtvis en fågel.

På mittenbilden kanske det inte är så tydligt men på de andra två ser man att det handlar om katt....?

Jag meddelar vilket ord jag tänkt mig i en kommentar i morgon bitti.

Fler bidrag till Gissa Temat hittar ni här.

Snöskulpturer

Kategori: Konst

Dessa bilder tog jag förra lördagen då Snöskulpturtävlingen avgjordes. Molnen låg tunga och snö fördunklade dagen så jag hade tänkt gå ned senare och fotografera skulpturerna i solljus, men på söndagen vräkte snön ned och den fortsatte blåsa runt så det blev aldrig av.

Denna fina lappgubbe fick i alla fall publikens pris.

Temat var visst Sameland och den samiska veckan invigs ikväll på Gammlia med fackeltåg m.m. Jag hade tänkt ta mig dit och få med mig den upplevelsen innan jag senare tar mod till mig och går på dans med mina vänner.

Modet behövs för att ljudnivån är för hög för mig så jag måste ha öronproppar när jag dansar, fula orange saker som sticker ut ur öronen. Jag måste försöka fixa frisyren så de inte syns. Sen är också danstillställningar lite stressande upplevelser för mig sen mitt tidigare liv, men dansa är roligt och träffa vänner är också berikande så det mindre trevliga struntar jag i.

En annan snöstaty är denna, barnfavoriten Plupp med det blå håret, i modern version på en skoter av det tyngre slaget.

Så läcker, jag gillade böckerna om Plupp, speciellt den med lämmlarna:).

Juryns pris gick till en vacker skapelse som dock inte gjorde sig på bild lika bra, ett foster vilande i ett omslutande renhorn. Mycket snyggt. Sen fanns där rejäla lappskor och flera andra fina skulpturer.

Nu ska jag ut med mina katter i den vackra vårvinterdagen. Tror solen redan värmt lufttemperaturen till någon plusgrad och det blåser inte. Sen blir det att dammsuga. Katterna avskyr dammsugaren så då stannar de ute ett tag till och får njuta av ljuset och den hyfsat friska luften.

Första dropparedan.

Kategori: Katter

Härliga tider, ljuvliga tider som Thor Modéen brukade säga i gamla svartvita filmer. Äntligen slutar det blåsa och solen från sin klarblå himmel får kraft att smälta lite av snön som vi har så gott om. När solstrålarna fann min termometer visade den en stund +17° men sanningen är nog att luften värmdes upp till ca +3°, första dagen med plusgrader på mer än 80 dygn. Ett slags rekord sen 1966, alltså 44 år sen det var lika lång obruten kyla, stod det i lokaltidningen för någon vecka sen.

Traktorn har plogat upp ett berg med snö bakom husen och dit tog jag lilla kissen som knappt velat frysa om tassarna på hela vintern.

Nyfiket klättrade hon allt högre, medan jag följde henne med kameran från min plats längre ner. Plötsligt försvann hon bakom snöklumparna.

Istället dök detta motiv upp som direkt påminde mig om en favoritefterrätt från förr.

Marängsuisse, har ni ätit den? Maränger, grädde, glass, bananer, chokladrippel (saknas här). På Blå Aveny där jag arbetade för länge sen avslutades alltid julbordet med denna frestande efterrätt för min del. Där fanns säkert andra desserter och godsaker också men detta var min favorit.

Och se, mitt i mina minnen dyker lilla Desirée upp.

Hon fick sen backa och gå samma väg ned för här var snön för lös.

Store Tusse var lite försiktigare, han måste hålla koll på katten från grannområdet som i morse irrade sig in bland våra hus.


Jag tog årets första cykeltur idag, till affären på Östra Ersboda, och det är bara jätteskönt att få vila fötterna på pedalerna medan cykeln bär mina matvaror hem. Jag är normalt ingen vintercyklare och jag hade tänkt gå och dra den men upptäckte att det gick bra att cykla nästan hela vägen.

Som om inte det räckte denna sköna vårvinterdag piggade jag också upp mig med en smoothie på banan, mango och frysta röda vinbär i eftermiddag framför veckans sista avsnitt av Ghost Whisperer. Lite lyx i slutet på veckan:). Önskar er detsamma!

Tillbakablick mars

Kategori: Katter

Dags att blicka tillbaka ett år till mars 2009. Inte speciellt händelserik månad för mig om man ser till vilka bilder jag tagit. Ganska stort är att jag efter många års uppehåll äntligen vågade mig på att åka skidor igen. Det bloggade jag om ifjol men en bild från utflykten kan jag visa.


Vi åkte skidor på Piparbölesjön men förbindelsen med den mindre Kullasjön gick det inte att åka på som synes. Det blev istället en liten omväg på fastare mark. Mars handlar väl just om att snön äntligen börjar tina så det blir allt blötare av den värmande vårsolen.

En som också älskar solens närvaro är lilla Desirée som hoppat upp på planket mot grannen för att få så mycket sol på nosen som möjligt.


Efter ett tag blir hon dock less och hoppar ned igen.

Bilderna är tagna 21 - 22 mars ifjol och jag hoppas verkligen det blir lika fint eller ännu bättre i år, men än så länge virvlar snön utomhus.

Fler tillbakablickar hittar ni hos Helena på Bildbloggerian.