konstbarbro

Djup?

Kategori: Konst

Tavlan Begrundan hade jag med på en liten utställning på Handelsgården i Umeå. Då hade jag kontakt med den advokatbyrå som var konkursförvaltare åt företaget där jag hade arbetat i 12 år. Jag gjorde lite insatser för gammal personal, fixade intyg och sån't, var ned i källaren och grävde i arkiverade kartonger efter uppgifter. Dammigt var det, inget ljusinsläpp från ovan och det ekade tomhet i korridorerna under Bigges m fl. Vad gjorde jag inte för min gamla arbetsplats. Det var jag som sjönk med skeppet, brukar jag säga. Min chef drog iväg till Stockholm och öppnade en bar trots näringsförbud.
Begrundan, målad på duk 1997, 46 x 55cm.
Åter till målningen. En av sekreterarna på advokatfirman såg min tavla, tystnade, tittade på mig och sa: -Vad djup du är!  Det kändes bra, för det måste väl betyda att tavlan hade berört henne på djupet, eller hur?  Den ljusa figuren som vänder ryggen till är ganska söt, tycker jag, men visst är det något sorgligt över bilden? De mysko formerna rör sig likt växter under vatten, men under vatten är de inte eftersom havet ligger framför dem.  Som om en resa hägrar men ingen är redo. Jo, jag är nog ganska djup ändå :).
 
Jag vill påminna om amatörkonstutställningen på Folkets Hus här i Umeå. I Tonsalen visas målningar och konsthantverk 4 - 9 april, och jag har med tre målningar, tre som jag inte visat här på bloggen. Kom och titta!

Våffeldagen

Kategori: Allmänt

Idag är det Våffeldagen och det firar jag med att äta .... Sushi (!?). Besökte den nya Sushibaren i stan och köpte med mig den minsta Sushin med bara nio bitar plus en extra med kammussla (som jag aldrig smakat förr). Det räckte för att göra mig ordentligt mätt. Sen blev det tryffel på extrapris från Tehörnan. Kort datum stod det och tryffeln smakade lite ost, ädelost. Undrar om den ska smaka så eller betyder det att den egentligen är för gammal?

Nu är det mars och då ska man vara ute i snön och äta apelsin. För första gången på många år fick jag mig en riktig skidtur på vår  lilla sjö. Solen sken, skidorna gled lätt och vi njöt men apelsinen glömde jag.
Skidtur på Kullasjön 22 mars 2009
Se så gamla stavar jag har, säkert sen 70-talet. Jag fick låna kompisens nya lätta stavar och så mycket lättare det gick att åka. Så nu blir det att inhandla nya pjäxor och stavar men de vallningfria skidorna fick jag för kompisens döttrar ville bli av med dem. Tur för mig.

Mars är vacker med mycket sol men nätterna är kyliga, -16° inatt, så solen lyckas inte tina bort snö och is. Det betyder fler skidturer på sjöar och hav, hoppas jag. Alltid en viss tröghet att komma iväg, men jag ska försöka för det är så otroligt härligt att vara ute.

Mastermind

Kategori: Konst

Mästarnas mästare har utkorats och den som vann, ganska väntat, var Per Elofsson från Umeå. Tvåan, Malin Moström kommer också från Umeå och jag är såå stolt i mitt lokalpatriothjärta. Grattis till er båda.

Jag som verkligen är sportokunnig har lärt mig en hel del genom att följa programmet om mästarna som hade final igår.  Något som kan behövas för att vinna är lite ursinne och då passar förstås tavlan UR-sinnet ganska bra :).

UR-sinnet, målad 2002 på duk, 61x50 cm

Jag undrar om ursinnet kanske är vårt UR=ursprungliga sinne som behövs för att få kraft att  födas ur livmodern,  för att som fågelungar knacka sig ut ur ägget eller för fröet att tränga sig upp genom jorden till ljuset och ett framtida liv. Något djupt inom oss som ger livskraft i trängda lägen och är en förutsättning för att vi ska orka med att leva.
Sen tillkommer ju hopp och längtan och kärlek och allt det andra men ett visst mått av ursinne kan ibland behövas. Kallas också "jävlaranamma". Jag som avskyr svordomar!

Glitter och glamour

Kategori: Konst

Så roligt att Malena vann melodifestivalen. Hon sjunger så vackert de höga tonerna så både min själ och mitt hjärta får sig ett lyft. Själva röstningen var väldigt spännande med tolvor åt alla möjliga håll och inte förrän i slutet anade man vem som skulle vinna. Heja vackra skönsjungande Malena.

 I veckan hittade jag en utförsäljning på urläckra festklänningar. Fast jag inte alls vet när jag ska använda dem så var jag bara tvungen att köpa två, fick pruta 300 om jag köpte båda så det kunde jag inte avstå från. En är hellång i en vacker turkos färg som klär mig, delvis i viskose. Den andra är lila i polyester, med halterneck, glittrande pärlor och en härlig vidd och klock i kjolen som är knälång.  Kanske är det ett bröllop på gång i släkten som jag nog blir bjuden på, men när annars kan jag ha så fina klänningar? Kul med yta ibland speciellt när motgångar i allvarligare sammanhang drar ned humöret lite.

 En glad målning till detta
Regnbågsfisken, målad på duk 2002, 46x38 cm
Min lilla fiskmålning är det många som har sagt sig tycka om och jag trodde den skulle bli såld nyligen men köparen valde en annan tavla. Inte mig emot för den är varm och go' på min egen vägg. Nästan lika söt som lilla apungen i reklamen om Gastromax:  --"Please don't eat my bananas."

Nu längtar jag solen igen. De har lovat och lovat i väderrapporterna, i morgon lite sol, men icke, lika mulet varje dag. I morgon kanske ...

Mera reklam

Kategori: Konst

Nu har jag fått ett erbjudande om att få en diamantring om jag köper lite Rosenrot. Först en Venedigresa och nu en diamantring, vart ska det bära hän? Samtidigt kom ett till erbjudande från ett annat företag om samma vara. Så nu är jag med i en databas för naturläkemedel. Jaja, jag har nej till reklam på brevlådan och slipper också telefonreklam för att jag är ansluten till Nix-registret, så jag klarar det här.

Apropå Venedig så verkar det osäkert, om jag hade velat betala enkelrumstillägg på 1 999  kr så hade jag fått åka den 13 april, men eftersom jag hellre delar rum med en okänd så har jag inte fått något resedatum än. Och min kattvakt är också osäker.

Apropå katt så har jag skickat efter ett kit Litter Kvitter för att lära katterna gå på den vanliga toaletten. Låter heltokigt, men det fungerar tydligen ibland, enligt inskickade bilder och filmer. Tänk att slippa sopa kattsand. Det är helt klart värt ett försök. Katterna bör inte vara mer än 5-6 år och mina är bara 3,5 år så det kanske går. Håll tummarna!
Solsprickor, målad 1999 på duk, 46x55 cm
Och så en bild som inte alls hör till resonemanget. Tänk att jag får göra precis som jag vill med denna blogg, helt otroligt. Sol och planeter och lite till, halvdramatisk, tycker jag, men ändå hoppfull. Hopp om något gott, alltså.

Vintervackert

Kategori: Katter

Jag var in på några trädgårdsbloggar och blev avundsjuk på att det redan blommar söderöver. Men så tänkte jag att varför då, bättre glädjas över det vackra vi i norr har nu.


På Hamptjärnsberget 24 februari 2009
Vackra runda former.Snö på förrådstaket 4 mars 2009
Ser ut som små figurer, snöhäng över förrådstaket.Snökulle på innergården fotograferad 4 mars mitt på dagen.
Vår innergård på Glassgränd ser ut som glass.6 mars 2009
Lite uppgiven kissekatt - Hur ska all denna snö kunna tina bort?

Känner lite som Tusse jag också, det blev mycket snö i år, men om några veckor börjar det tina så det märks.

Surfing

Kategori: Konst

Igår sålde jag två av tavlorna jag visat, nämligen Virvelvind och Solens dotter II. Jättekul, det börjar röra på sig. Dessutom har jag hittat flera intressanta bloggar att följa och kommentera, men det blev så många så jag måste bromsa. I min hjärna hörs ett dovt dån, min tinnitus reagerar vid överansträngning. Tyvärr, för det är så roligt.

Äntligen har jag börjat förstå begreppet surfa på Internet, med en ny dator som är snabb blir det så enkelt. Min förra dator från 2002 pustade och stånkade hela tiden, antivirusskyddet jobbade så det sprakade i hårddisken och jag vågade inte pressa den så mycket. Men nu, jag bara glider omkring på vågorna och njuter av allt det vackra , roliga och intressanta jag hittar.

Blå vila, målad 2003 på duk, 46 x 55 cm.

Passande tavla att visa, även om namnet Blå vila inte direkt stämmer med texten. Något jag behöver kanske.

Apropå resan till Venedig, så har jag läst många varningar inför att anta erbjudandet men inte hittat något konkret att vara rädd för. Däremot har jag via Google hittat  flera resenärer som i höstas varit där och de är så nöjda. Ibland måste man chansa och jag känner verkligen för att åka iväg några dagar. Inget är ännu bestämt, men jag hoppas.