konstbarbro

Skördar

Kategori: Djur och natur.

Som jag nämnt tidigare är jag lite efter med bloggandet men det gör inget då det händer lite just nu. Blomsterlandet hade i juni ett erbjudande om att köpa grönsaksplantor billigt, tror det var två för 29:90. Jag nappade och tog med mig en planta körsbärstomat och en jalapenjo - chili.
 
Så här såg de ut i slutet på augusti där de stått i söderläge mot stugväggen.
Tomaterna blev jättegoda, söta och saftiga. De sista mognade i mitt badrumsfönster. Ja, senast i dag plockade jag den sista från den avklippta, upphängda stammen. Chilin däremot fick nästan ingen smak, drog mera åt paprika än chili, men jag har ätit upp dem i grytor, röror m.m. Jag föredrar mera sting men det blev i alla fall många frukter fast det stod i instruktionen att de helst skulle odlas i växthus eller på skyddad plats, balkong el liknande. Så visst är jag nöjd för 29.90 :).
 
En nattfjäril på besök. Lätt att fota då den sover på dagen.
Lite tråkigare färger än andra fjärilar som det faktiskt varit brist på i sommar, men ändå ett riktigt fint mönster på vingarna, eller hur?
 
Pelargonerna som jag låtit övervintra i min klädkammare tog riktigt lång tid på sig att blomma men på sensommaren prunkade de verkligen. Här en hängvariant.
Fast den ser inte så hängande ut? Jag har nu tagit hem den till min inglasade balkong och kanske jag låter den övervintra i år också. Jag har ju så svårt att kasta växter. Fönstren här i lägenheten är nu fulla av delade fredskallor. Någon som vill ha?
 
Apropå växter så var det roligt att återvända hem från stugan och göra lite fint på uteplatsen. Jag har köpt tre kryss som blommar härligt i olika färger men astrarna (5 för 100) blev det inget av. De är nu kastade på komposten. Men den här roliga växten vars namn jag aldrig kommer ihåg trivs utomhus än idag.
Jag brukar plantera den i rabatten men där förstörs den snabbt. I kruka lever den däremot glatt vidare med sina vackra röda plymer. En otålig katt jamar nu vid mina fötter och vill ha sällskap på promenad. Hon ger sig inte fast jag säger till henne att det är bättre att vänta någon timme så det får bli lite varmare. Fast nu när det är mulet ute lär det väl ändå inte bli så mycket högre temperatur.
 
Ha en skön vecka! Själv har jag ett 40-årskalas att se fram emot ikväll, troligtvis avslutningsgolfrunda i morgon och på onsdag förhoppningsvis svampplockning så det blir nog en bra vecka.
 
 
 

Fototriss - Siffror

Kategori: Allmänt

Veckans fototema är "Siffror" och det är väl inget jag direkt hoppar högt för, speciellt som jag inte hinner annat än att leta i min närmiljö. Det blev till och med så att jag gick runt i lägenheten och spanade. Då och då har jag sett att andra trissare fotograferar böcker och liknande så nu är det min tur att göra detsamma :).
 
Först en gammal pocket som jag nog bara har läst några kapitel i, men den är rolig att ha och bläddra i.
Inte så långt därifrån på samma hylla fann jag denna DVD med en kul siffra på omslaget.
Sen blev det svårare. Jag fick leta ganska länge innan jag upptäckte receptsamlingen i ett hörn på köksbänken med faktiskt fler än en siffra på framsidan.
Den här magiska maskinen köpte jag för några år sen via TV-shop och använde den ganska flitigt från början, men nu var det väldigt länge sen. Det brukar bli så med mirakelapparaterna :).
 
Fler trissar på temat siffror hittar ni hos Fototriss.
 
 

Första snöfallet

Kategori: Min närmiljö

Det är snabba kast i år. Först sommar till långt in i september, sen kom hösten. Det blev tvärkallt med isvindar i 3-4 dagar och så i morse kom den första snön från himlen. Idag, den 26/9-13 ca kl 9.30 såg jag små lapphandskar falla utanför fönstret när termometern visade + 3°. Fram med kameran och med lite god vilja kan ni nog urskilja de små flingorna.
Genom smutsigt köksfönster tog jag denna bild och visst ser ni vita streck lite här och var? Kanske det blir lite tydligare på nästa bild mot grannens aroniahäck som nästan inte har några höstfärger än.
Uppe i vänstra hörnet syns de väl och lite närmare lite till höger om mitten en stor vit suddig fläck :). Visst tror ni mig fast inget vitt ligger kvar på marken?
 
Inatt var det som kallast -0,4° enligt min termometer men inga tecken på frost är kvar vilket inte alls gör mig ledsen. Nu regnar det stilla istället när det blivit lite varmare, +4,5°. Burr! Som sagt, snabba kast denna höst.
 
För någon dag sen var jag på stugan och tog in krukor m.m. Det blommade fortfarande fint så jag samlade alla sommarblommor i blomsterbåten där de får värma varandra tills höstfrosten tar dem. Ringblommorna som jag planterade direkt i jorden som frön tog tid på sig men nu visar de sin skönhet.
Jag har anlitat en snickare att byta ut det mest murkna virket på stugan och kanske det blir av att lägga nytt tak i år också. Det har jag längtat efter länge.
 
Inte mycket men lite höstfärger kan man se på denna bild från början av sjön där Kullabäcken har sitt utlopp för att sen slingra sig genom skogslandskapet där bl.a. jag och väninnan orienterade. 
Vi tog förresten våra sista kontroller igår. Vindarna var kalla i Umedalsskogen men vi lyckades hitta en solig glänta i lä vid en liten bäck för att äta vår medhavda lunch. Jag hade en gahku (samisk mjukkaka) med rökt sikröra. Mmm, jättegott. Så nu har vi tagit 100 kontroller i år också för femte året i rad. Hoppas min väninna lyckas vinna cykeln i år. Jag gjorde ju det för två år sen :).
 
Fullmånen är alltid rolig att fotografera och här fick den lite röda optiska fläckar med också.
Molnen ser ut lite som snötäckta bergskedjor. Tänk att jag kan se och prata om snö nu utan att må dåligt. I våras efter den långa kalla vintern tålde jag inte att påminnas om snö eller se snöbilder. Nu kan jag tycka att det ser lite småmysigt ut. Det tyder på att sommaren har varit god och fyllt på med värme och energi tillräckligt.
 
Snart ska jag också ut och resa, en Natura Med Pharma-bjudresa till Costa Brava. Det ser jag verkligen fram emot nu när höstkylan börjar plantera sig här i norr. Ni som följt min blogg vet att jag åkt med dem flera gånger tidigare men då till olika resmål i Italien. Nu är det dags för Spanien att visa nya sidor. Jättekul!
 
Som avslutning visar jag en ruggig insekt som låg på mitt plastgolv en tidig morgon.
Läbbig, inte sant! Den var bara ca 2 cm lång och jag gissar att det är en tusenfoting. Jag tror aldrig jag har sett en sådan förut. Fototekniskt använder jag mig av min nya kunskap om negativt utrymme som Fototriss tipsade om förförra veckan.
 
Ha en skön helg, kära läsare. Hoppas lite höstvärme kommer åter.
 
 
 
 

Fototriss - Härliga höst

Kategori: Miljö, friluftsliv

Veckans fotoutmaning har det glada temat "Härliga höst" så jag lät kameran följa med mig och min väninna till skogen. Hösten är fantastisk för skogsutflykter, vare sig man orienterar, vandrar, plockar lingon eller som idag svamp. Inga mygg, lagom varmt även om det just idag var lite fuktigt efter gårdagens regn och en härligt frisk höstluft. Fast egentligen har vi ännu sommartemperaturer här uppe i norr med varma dagar och nätter långt över 10 grader som metereologiskt är gränsen för att kallas höst.
 
Först fann vi blek taggsvamp som väninnan gärna plockade till sin tredelade svampkorgkasse.
Det kan vara älgjägare i farten så det gäller att vara färgglatt klädd vilket jag också tänker på nedan.
 
Höstfärgerna är en annan sak att glädja sig åt och allt gott som skördas.
Här äter jag på ett pytteäpple som jag plockat i brorsdotterns trädgård innan jag hämtade min väninna på Grubbe. Litet men naggande gott :)!  I andra handen en stor gul kantarell som väntade mig mitt på skogsstigen. Vi fikar på en nedfallen stock på ett gammalt hygge i min brors skog. Ja, han äger i alla fall ett skifte där man kan hitta bra med svamp, även om det inte är just där vi tar vår paus.
 
Trattkantarellernas säsong har bara börjat och pågår tills snön täcker dem. Vi plockade massor men lämnade också en hel del att växa till sig.
Det blir mitt bidrag till "Härliga höst". Fler bidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 

Hamptjärnsberget

Kategori: Resor och utflykter

Sista sommardagen var i lördags, sa de på vädret, men på söndagen var det ännu finare då vi i UMeGänget åkte på utflykt till Hamptjärn. Solen sken ljuvligt men det blåste lite ilsket emellanåt. Vi började med en vandring på Tavelsjöleden en kort bit, vek sedan av ned mot Kullabäcken och den härliga urskogen runt omkring. En nästan helt raserad bro stör. Man kan ta sig över, men osäkert och på egen risk. Eftersom jag var värd för utflykten hejdade jag promenaden innan och vi gick tillbaka. 
 
Då hade det samlats funktionärer vid Vindelnvägen (Hissjövägen, sa vi när jag var barn) för att säkra för löparna i Ultramaraton i Salomon Trail stil att ta sig över vägen. När vi körde vidare upp mot Hamptjärnsstugans parkering passerade en av de första löparna som sprungit leden ända från Tavelsjö och skulle vidare till Bräntberget i Umeå, totalt hela 4,8 mil. Pust, bara tanken gör mig andfådd!
 
Det betydde att det var mycket folk i rörelse på berget och alla grillplatser var upptagna. Efter en stunds letande blev turligt nog precis en av stugorna ledig.
Glöd fanns redan från tidigare besökare så vi la bara på några vedklabbar till. Här är det nästan osynliga E som gör det.
Visst är kamouflagedräkten effektiv?
 
Sambon M tog istället tillfället i akt att njuta av lite sensommarsol.
Alldeles bakom oss gick leden och en lång rad av långlöpare passerade under våra hejarop. Framme vid stugan fanns en vätske- och banankontroll och sen fick de springa rakt genom stugan!! Såg lite roligt ut med en sågspånsled från dörr till dörr.
 
Färggrannast i gänget är S, här med H som håller hårt i grillvanten han just fått av mig. 
Jag lyckades nämligen bränna hål på den gamla när vi hade grillning sist, på Bölesholmarna i början av augusti.
 
Här är dagens lunch, foliepaket med lax, egenodlade tomater, egenodlad mandelpotatis och dito dill.
Det känns gott att äta av det man själv lyckats få att växa, i mitt fall på stugan. Massor av tomater finns kvar men är förstås gröna än. Jag har hängt dem i badrumsfönstret och väntar ivrigt att de ska mogna för de är mycket smakrika, liksom solsöta och lite:).
 
Här är hela gänget samlade, taget med självutlösaren. Vi var åtta som synes men totalt har vi 25 el 26 medlemmar idag.
På fredagens After Work på Peppes restaurang lär nog fler dyka upp. Alla är inte naturintresserade, men tillräckligt många för att vi ska ha jättetrevligt på våra utflykter.
 
Dagen var jättefin så jag hann också med en tur till stugan för att skörda allt grönt, rött och gult. De har ju lovat regn i veckan så jag ställde också in utemöblerna och lite annat. Jag känner mig riktigt nöjd. Däremot hann jag inte måla mer då det har varit fuktiga nätter ett tag. Nu är det bara att ge sig och inse att säsongen är över.
 
Fortfarande blommar det fint, t.ex. Svartöga längst upp i sin klätterställning.
Längre ned ser det gulbladigare och glesare ut men det fotograferar jag inte :). Än har det inte kommit så mycket höstfärger men det är på gång.
 
Inför kulturhuvudstadsåret nämns ofta samernas åtta årstider. Jag tycker att vi också har det även om det inte är officiellt mer än fyra. Och vi har delvis olika namn på dem. Kanske det är bondska men vi talar om höst, senhöst, vinter, vårvinter, vår, försommar, sommar och sensommar som i år är ovanligt sen. 
 
Jag oroar mig så för min älskade katt Tiger som ju inte är min fast jag känner det så då han föddes och växte upp hos mig. Jag återlämnade honom igår från att ha varit en vecka hos vänner i närheten då matte varit bortrest. Det syntes att han blev så glad att komma hem till de sina. Svansen stod rakt upp och han gick runt och nosade in sig bland människor och rum. Men de vill, säger att de inte kan, ha honom kvar. Må det finnas någon god människa som vill ge honom ett fint hem. Kanske du?
 
 
 

Fototriss - Negativt utrymme

Kategori: Djur och natur.

Nej, tävlingen vann jag inte, nominerad blev jag inte heller bland de tio men jag fick en fin kommentar från en av domarna. Det gläder mig. Veckans nya tema är "Negative space" eller på  svenska "negativt utrymme", inte helt enkelt att begripa direkt. Men vi fick några exempel att titta på och jag förstod det som så att en lugn bakgrund ger huvudmotivet större chans att lyftas fram.
 
Helt lugn är inte min bakgrund men nästan när tranorna flyttar hem och flyger högt däruppe bland dimmolnen samtidigt som de ropar sitt "farväl" till oss små, icke flygkunniga på marken som måste stanna kvar och möta vintern.
Näckrosen i sjön är varje år något att längta efter och här är en bild med turkos vatten som negative space.
Det är min bror som planterat den där. Annars växer bara gula näckrosor i sjön och några enstaka vita. Men vid vår brygga finns denna skönhet :).
Mera vatten som negativt utrymme i denna bild från samma sjö men i olika belysning, som synes. En gräsandhona på besök i kvällssolens sken.
 
Jag är inte helt säker att jag tolkat temat rätt men så här blev mitt bidrag. De andras bidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Födelsedag

Kategori: Festligt

Redan har det gått en dryg  vecka sen min födelsedag, den sista ojämna innan den stora jämna nästa år. Inte den största jämna eller näst största om man kan tro att man någon gång ska fylla 100, men den efter den :). Lite kryptiskt, inte sant?
 
Vi ses inte så ofta släktingarna och jag men varje födelsedag träffas vi. Jag hade haft otur med bakningen i år. Först misslyckade jag med jordnötsbrownies - de blev stenhårda och brända så jag fick skrapa svart. Det var bara att baka en sats till som lyckades, blev seg och jättegod. Sen fick jag inte till toppingen på toscamuffinsen som blev rinnig, innehöll för lite mandel och smakade lite för mycket smör. Till slut gick marängbotten till pavlovan sönder, men jag beslutade ändå att behålla den. Jag gjorde ett lager klister av mosad banan och jordgubbar från frysen innan grädden med krusbärscurden breddes på och si, det blev bra!
Jättestora blåbär från sista skogsvandringen och lika stora småhallon från naturområdet bakom samt med kiwi och Noblesse blev den faktiskt jättegod. Den räckte till systerdottern också som kom på besök någon dag senare. Den fina servisen är ett arvegods från mamma. Den är tjeckisk så jag gissar det är min mellanbror som köpt (eller vunnit) den på en av sina motorcrossresor i Tjeckoslovakien på 60-talet. Men säker är jag alls inte.
 
Först samlades vi till bubbel med tilltugg i vardagsrummet. 
Nehej, det här är efteråt för tilltuggen är slut, ser jag :). Lilla Agnes har tagit bilden. Här kommer den lilla damen som snart fyller hela sju år.
Så fin hon är, mitt syskonbarnbarn. Idag har jag köpt en present åt henne, på Pilgatans marknad som var jättemysig med alla härliga hantverkskunniga konstnärer.
 
Mina syskonbarn är inte längre barn utan ganska så vuxna, tvingas jag inse, jag som inte alls känner mig så gammal som jag är :).
Nog är de ganska lika varandra även om fem år skiljer.
 
Gör vad ni vill, sa jag till barnen, och då blev det så här:
Alltid roligt att vara storebror och reta lillasyster. Tids nog lär hon sig att reta tillbaka, men då kanske det blir verbalt. Så blev det för mig som är sladdis. Jag hade ju aldrig någon chans att bli starkare än de som var hela 10, 13 och 15,5 år äldre. :).
 
På TV går dvd:n från Kanarieöresan. Det var mycket från Las Palmas som jag aldrig hann besöka, men vi har alla varit där någon gång tidigare. Själv var jag bara 16 resp 17 när jag besökte den staden med väninnan S och en av hennes föräldrar. Oh,så roligt vi hade för det mesta :).
 
Jag fick fin lakrits, en roman av en umeförfattare, vän till brorsdottern samt denna vackra bukett av gladiolus, som blev som finast några dagar senare. 
Fotot är taget då. Lite för liten vas har jag men visst är de vackra när de slår ut?
 
Är man liten får man vara kreativ och här bygger A ett mjukistorn på sin mammas huvud :).
Det gäller att sitta stilla.
 
Katterna håller sig som alltid på avstånd när det är mycket folk hos mig. Men den här bilden är för härlig, så den visar jag fast den är tagen tidigare i slutet på augusti på stugan innan vi flyttade hem för i år.
En liten "surikatt" i djungeln. Något väldigt intressant har hon fått syn på.
 
Ha en trevlig helg! Idag blev det riktigt spännande med först besök på nya hotell Comfort Win i Umeå som invigdes. Vi åkte upp till tolfte våningen och bjöds på en fantastisk utsikt över stan men kameran min var hemma, oturligt nog!! Sen cyklade vi till Pilgatans marknad och minglade bland kulturfolket. Helmysigt!
 
 
 

Brännlandsälv

Kategori: Resor och utflykter

Jag har inte riktigt hunnit med bloggandet i sommar så nu återvänder jag till den 10 augusti då jag och systerdottern bl.a. besökte Brännlands Wärdshus. När vi kom dit vid tolv för att äta lunch visade det sig att de inte öppnade förrän en timme senare. Då åkte vi till Baggböle Gård, en gårdsbutik inrymd i en gammal ladugård. Vi var de enda besökarna just då och fick visning av butiken. Dagsfärska ägg och en liten burk honung köpte jag med därifrån efter att vi ätit en glass på gården med utsikt över svart hund med noskorg (pga stor aptit inte att den var farlig) och gammal moder som jobbade vid en kvistningsmaskin med rullatorn bredvid :). Senare kom också en hel hög med barn från närliggande gårdar för att köpa GB-glass. Riktigt mysig stund!
 
Blåmolnen såg hotfulla ut men vi valde ändå att äta utomhus när vi återvänt till värdshuset. Enstaka droppar störde men solen värmde gott dessemellanåt. I närheten fanns en brant stig som ledde ner till Umeälven. Dit gick vi efter god lunch då jag åt laxsallad och A åt smörrebröd med olika fyllningar.
Lågvatten var det, som synes. Stornorrfors kraftverk släpper ju på vatten med jämna mellanrum men nu var det visst ett tag sen. Det beror också på var man tittar vilket märks på nästa bild.
 
Här är jag åt andra hållet.
De har jättegrytor där står det på en skylt och jag gissar att det är de stora naturliga hålen i klipporna, inte helt lätta att fotografera.
Ganska brant var det och jag kollade att jag hade bra skogrepp när jag gick nära kanten. Jag höll mig helst en bit därifrån, men vips hade systerdottern klättrat ned.
Försiktig, ropade jag. Jadå, svarade hon, men visst ser man en busig blick i ögonen?
 
Jag tittade upp åt andra sidan älven istället för att slippa ängslas över de osäkra steg hon tog. Molnen är ganska mäktiga när åskväder nalkas.
Efter en stund stod hon där på andra sidan mig, inte älven :).
Jag ljusar inte upp bilden utan motljuset får härska och då ser man hur hennes skor lyser rosa. Lite läckert, tycker jag, mot det gröna i kläderna också.
 
Ute har vi idag en molnig dag då jag funderar på att åka till stugan. Jag vill måla men det är så osäkert om det blir regnskurar. I morgon har de lovat soligare men då har jag yoga på em så det blir inte bra det heller. Får se hur jag gör.
 
Ha en fortsatt skön septembervecka!
 
 
 
 

Fototriss - Smultronställe

Kategori: Djur och natur.

Fototrissutmaningen har funnits i 5 år och firar det med en tävling på temat "Smultronställe". Priser är presentkort från Ving och jag har valt Prag som resmål.  Nog finns det fler städer jag gärna skulle åka till, t.ex. Budapest, Florens (har varit en gång) eller Barcelona (ska snart dit igen:)) men ingen av dem skulle jag kalla mitt smultronställe utan det är som alltid sen många år tillbaka vår kära stuga i Kulla.
 
Dit var jag också idag när sensommarvärmen kom tillbaka med besked. Ljumma vindar och en stark sol värmde hela förmiddagen på bryggan.
Här har soltiden passerat och bryggan skuggas några timmar, men solen liksom änderna kommer åter.
Här ser man att hösten närmar sig när färgerna blir varmare över lilla Kullasjön.
 
Jag fick besök av min systerdotter som bor i Uppsala idag och vi kunde äta lunch ute. +21° var det i skuggan men solen drog upp temperaturen betydligt. Den stekte nästan huden på armarna och jag som inte alls hade någon solskyddscreme på. Fast solstrålsvärmen var en illusion. Septembersolen tar inte alls på, märker jag ikväll.
 
När hon for började jag måla stugväggen ett varv till så mycket jag orkade innan energin tog slut. Mitt/vårt kära smultronställe kräver en del underhåll och jag håller sakta men säkert på att beta av det mest akuta. Alltså det jag själv kan göra. För större arbeten blir det att anlita hantverkare eller överlämna till syskonbarnen :).
 
Min sista bild blir en liten farvälbild då jag backar ut bilen och åker iväg.Stugan ligger där nu nästan helt i skugga när klockan närmar sig 17.
Redan i morgon återvänder jag till mitt kära smultronställe för att fortsätta måla tills färgburken är tom:).
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Sommarfestligt

Kategori: Festligt

Här kommer lite om sista fina sommarveckan i augusti då jag flyttade åter till stugan. Eftersom jag använder bloggen som både dagbok och album så vill jag ha med dessa bilder. Ni minns väl hur det var förr med alla bilder som låg och väntade på att bli inklistrade i album. Ett ständigt dåligt samvete och ändå höll jag albumen hyfsat aktuella, hade kanske bara bilder från ett år tillbaka liggande. Jag har hört vänner med barn berätta om mängder av foton från småbarnsåren som bara ligger i högar och lådor år efter år.
 
Men nu åter till sommaren 2013 som jag är riktigt nöjd med. När jag flyttade tillbaka till stugan efter en vecka här hemma fick jag besök samma kväll av S, min väninna sen tonåren. Hon kom ganska sent men det var skönt att slippa sova ensam i stugan. Nästa morgon var ljuvlig och vi njöt solandes på bryggan. 
Vi tog senare cyklarna till Kullaskogarna för skogsluffsorientering. Ja, det blev förstås att gå det mesta på sandiga stigar och torra tallhedar för att hitta kontrollerna. Men innan dess måste vi förbereda kvällens grillning. Här gör S grillspetten klara för marinering några timmar. Änderna tror att hon fixar mat till dem ser det ut som. De har troligtvis fått lite bröd redan men stannar i hopp om att det ska vankas mer :).
 
Här är grillspetten med fina räkor och bläckfisk klara medan grönsaksspetten grillas. Egen odlad småsquash och köpt rödlök.
Nu är kväll med lite svalare temperaturer men ändå fint.
Tyvärr är ingen av oss speciellt bra på att grilla. S:s make är den som brukar fixa det hemma hos dem och jag grillar nästan aldrig sen jag slutade äta kött 1993.
Det blev gott ändå men vi fick vänta länge då vi varit för ivriga att lägga på spetten. Lite beroende på förra gången då vi nästan brände allt vi la på för att det var för hett. Inte lätt att få till det perfekt :)!
Några som hoppas få smaka när det luktar räkor är mina små på och under den nyinköpta bänken som jag själv skruvade ihop efter visst besvär.
 
Några dagar senare var det dags för nästa fest. Den årliga kräftfesten med väninnorna H och K. Även fredagen bjöd på superväder och vi började ute på bryggan i kvällssolens sken.
K ser ut att sova men hon njuter nog bara av solstrålarna. Efter fördrink på bryggan åt vi förrätt utomhus bakom stugan. K bjöd på paj med grönt från sin Grubbeträdgård och pepparrökt lax från Salteriet i Obbola med mangosås till. Supergott men ganska mättande.
 
Nu gör ju inte det så mycket när man ska äta kräftor då det tar ett tag att få i sig kräftköttet. Vi började med svenska kräftor som var jättegoda men med lite hårdare skal än de svenska jag provat tidigare. De var lika röda som de kinesiska vi åt sen så jag vet inte säkert vilka som är på bild men jag gissar att det är de svenska.
Eftersom tallrikarna är så rena :)! 
 
Här är H, nyss hemkommen från Italien, med läsglasögon bara i solglasögonen så därför är de på även inomhus. Eftersom vi ska sjunga snapsvisor förstås:).
H bjöd sen på efterrätten, en jättegod passionsfruktspannacotta. Det blir inte mer bilder från den festen eftersom jag redan lagt upp fyra bilder på Facebook där vi alla tre är med.
 
Just nu ororar jag mig väldigt för en liten katt. Ett kullsyskon till mina, Tiger, som placerades ut hos en familj för 7,5 år sen behöver ett hem snarast. Familjen har delat på sig, sålt huset och tycker inte att tre katter ryms i lägenheterna så de vill omplacera lille Tiger.
 
Han var "min" förstfödde minns jag när mammakatten Morka födde fyra kattungar inklämd i en plyschiglo på Haga. Jag bodde i en trea längst upp i huset utan hiss och den enda utevistelse de kunde få var på inglasad balkong med stängda rutor. Det var de som fick mig att flytta hit när jag sökte ett boende närmare marken och naturen. Men innan dess hade jag lämnat ifrån mig två av syskonen till familjen ovan som nu vill hitta ett fint hem till Tiger. Det fyller mina tankar och jag har gått igenom alla jag kan komma på men inget napp har jag fått.
 
Jag skulle gärna ta honom själv men tre katter för mig blir nog övermäktigt med tanke på hur de två jag har håller mig sysselsatt. Dessutom blir det alldeles säkert bråk mellan Tusse och honom, två jämnstarka hannar. De minns knappast att de en gång sovit i grupp bredvid sin moder. Desirée däremot gillar killar men hon morrar och håller dem på avstånd utomhus har jag märkt samtidigt som hon är väldigt nyfiken och luktar där de gått.
 
I morgon blir det kalas så dagen idag blir fylld av städning och andra förberedelser. Ha en fortsatt skön vecka! De har ju lovat superväder till helgen.
 
 
 
 
 

Fototriss - Svart

Kategori: Djur och natur.

Temat "svart" fick mig inte direkt att ta något glädjeskutt då jag verkligen gillar färger av alla de slag. Jag har läst någonstans att svart inte är någon färg utan bara frånvaro av färg. Hmm! När jag gick ut med kameran i denna sensommarvackra kväll gick det bättre och jag fann tre olika motiv som jag tycker passar i veckans triss.
 
Min granne har placerat denna fina gjutjärnskruka precis runt hörnet och dess svärta drog min blick till sig.
Det svarta framhäver färgerna runt omkring.
 
Några steg till och aronians bär lyste svarta.
Många gånger i naturen är det som man upplever som svart inte alls det utan vid närmare betraktande upptäcker man andra färger. T.ex. skatan som många beskriver som en svartvit fågel ; dess fjädrar blänker ju av blått och grönt. Svarta blommor är ofta mörkt violetta. Först tyckte jag att bären ovan också skiftade i lila men på bilden blev de precis så svarta som jag ville :).
 
För att finna mitt tredje motiv fick jag gå längre, genom skogen som nu delvis blivit avverkad för det nya äldreboendebygget och ut till byggarbetsplatsen. Där såg jag taket på Ersbodakyrkan så svart mot de beige sandfärgade byggnaderna bakom (och under).
Jag klarade inte av att bara visa svart i olika nyanser som jag först tänkte utan det blev svart som en färg bland andra färger :).
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.