konstbarbro

Frusen juni

Kategori: Miljö, friluftsliv

Nu har jag flyttat ut till stugan på riktigt och njuter av frisk luft och frihetskänsla från stadskrav trots isiga nordanvindar över sjön och mest bara moln, förutom tidig morgon och faktiskt också sen eftermiddag. Jag har kunnat äta middag ute två av dagarna på baksidan där det är lite mer lä och njutit korta stunder av den goa solen i alla fall. Annars har jag mest jobbat.
 
Så här såg det ut när jag kom.
Nu är allt borta så jag har släpat och slitit en hel del, men det är det värt för det blir riktigt fint, min lite utbyggda altan som jag snart ska glasa in. De här dagarna hade ett uterum verkligen behövts som skydd mot isvinden, men än är det en bit bort.
 
Dessutom har jag handlat massor av plantor hos Trädgård Väst och jobbat med att plantera dem i krukor och i rabatter som också behövde bearbetas. De stackarna får frysa på nätterna och även dagtid i vinden. Inatt var det nästan nere på noll men inget har frusit som tur är.
 
Den 26 juni och säkert frost på många håll fast vi klarade oss. Vilken sommar! Kylan har nu hållit i sig snart två veckor och någon större ljusning är inte i sikte, bara lite lite varmare från söndag, sen kallt och regn igen måndag. Suck! Det gäller att hålla uppe hoppet och humöret.
 
Ett trevligt besök gör susen. Igår kom en väninna till lunch och stannade hela dagen. Jätteroligt att få umgås, prata loss, äta och dricka gott samt slippa jobba :). Lunchen avnjöt vi inomhus.
Även där lite svalt som synes (tjocktröja inne i juni) men elementet sattes på och en sprakande brasa på restveden som snickaren lämnat hjälpte kanske lite. Eller mest mysigt! Jag hade gjort en kallvarmsallad på varmrökt lax, couscous och grönt. Till det lite bubbel för att göra det festligt... och gott.
 
Efter det tog vi en promenad i stugområdet och sen till Kulla by (om man nu kan kalla fyra gårdar så) på andra sidan vägen. Denna roliga byggnad är vad som är kvar av Kulla Vattenverk.
Det är inte i bruk nu, men på 70-talet fick vi stugägare hämta gratis vatten från kran utomhus här.
 
Lite mer påpälsade än en vanlig efter midsommarvecka. Då brukar ju sommaren ha kommit igång.
Skönt att vara ute i alla fall. Här är jag åt andra hållet där mörkmolnen hotar.
Med gammjacka som hänger i stugan och värmer en frusen boende ibland. Något regn blev det inte mer än några enstaka droppar senare.
 
När det var dags för middag lyste solen lite mer och vi vågade oss på att äta kycklingklubbor utomhus.
Sen tog vi ost och kex inne medan brasan sprakade på och när A:s make kom för att hämta henne bjöd vi honom på jordgubbar och apelsinchokladglass. En riktig gemytlig heldag med många godsaker.
 
Katterna trivs därute utom när stora grannkatten Sixten kommer för nära. Då morrar Desirée och Tusse gömmer sig. Om den nöjde sig med att passera men Sixten stannar alltid länge. Han vill nog flytta in hos oss.
 
Idag är jag som ni förstår  hemma i Ersboda för att vattna och hämta in post m.m. Jag skulle ätit lunch på stan men ändrade planer gör att jag skippar stadsbesöket och åker tillbaka tidigare. Hade tänkt kolla skorean men det är inget kul utan sällskap så det får vara. 
 
Ha en trevlig helg! Jag har en cykeltur inbokad med UMeGänget i morgon och sen golf på söndag vilket känns roligt.
 
 
 

Fototriss - I luften

Kategori: Allmänt

I luften igår fanns både hagel och regndroppar, idag bara regn men också lite syrenblommor som nu släpper från sina fina klasar. Inget av det där är lättfotograferat så det blir lite annan kompott när jag tolkar fototrissens tema i veckan.
 
Nu har de vissnat men igår hade hibiscusen blommor i luften.
Midsommarafton med blåmoln, björkhängen och en stor lyftkran i luften.
Utsikt från Döbelns park i Umeå. Lyftkranar är ett vanligt inslag i staden då det byggs för fullt, bl.a hotell, köpcentra och ett nytt kulturhus, Kulturväven kallat.
 
I onsdags deltog jag i en konstvandring på Campus. Vi stannade bl. a. till vid denna skulptur som sträcker sig högt upp i luften.
Dess namn är Norra Skenet och då associeras självklart till norrsken som ibland kalla vinternätter rör sig grönaktigt på himlen i luften.
 
Andras bidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Midsommar i stan

Kategori: Festligt

Ofta brukar man väl passa på att ge sig ut i naturen, till landet eller stugan på midsommaraftonen, men vi hade valt att detta år skulle vi fira i stan. Med tanke på vädret var det ett väldigt bra val. Redan på förmiddagen hade vi två rejäla skurar med inslag av hagel här på Ersboda, som ni ser.
Jag och min partner åkte ändå ut till stugan för att kolla läget lite. Om solen hade lyst då, om vinden inte varit så kall, om stugan inte känts så råfuktig hade vi nog tänkt äta lunch där, men nu blev det inomhus i hans lägenhet. Vi klippte i alla fall med oss gräslök därifrån.
 
Till midsommar hör matjesill och färskpotatis med gräddfil m.m. På denna bild saknas potatisen då den var kvar på spisplattan.
Visst ser ni mina midsommardekorationer i krukan? Lite stämning måste man försöka skapa. Efter den goda lätta lunchen promenerade vi till Döbelns Park där körsång och senare årstidsinvigning erbjöds oss umebor.
I tält som skyddade mot regnskurar uppträdde denna vackert klädda kör från Riga, gissar jag, med tanke på språket som sjöngs och de fint dekorerade dräkterna. Umeå är Kulturhuvudstad i år liksom Riga och ett visst kulturutbyte sker under året.
 
Blåmolnen samlades från alla håll, se bildinlägget i Fototriss, men åt ett håll anades sol och ljusblå sommarhimmel.
En fin liten midsommarstång dekorerade parken och fler ville fota samtidigt. I bakgrunden en storbildsskärm där kulturhuvudstadssymboler med sponsorernas namn visades.
 
När vi hade tittat oss omkring ett tag kom ytterligare en regnskur och då vi hade lämnat både paraply och regnrock hemma lämnade vi parken. Lite senare på eftermiddagen efter en uppiggande kopp kaffe (som jag normalt aldrig dricker) gick vi åter tillbaka till parken. På vägen nyutslagna rodondendron i länsresidensets trädgård.
Vi kom precis när de sista tonerna från årstidsinvigningen avklingade och folk gick därifrån. Så snopet. Det skulle också vara ett konstprojekt där de placerade små flytande träd på älven men det missade vi helt. Vi gick i alla fall till nästa park, Vänortsparken, en liten runda. 
 
Stadskyrkan är fortfarande pampig trots nya skrytbyggen i stan.
Denna gång hade vi med paraply och då höll sig skurarna borta :). Promenaden blev inte lång då vännen brutit ett ben i sin fot och sakta haltar fram med gips och specialsko.
 
Lilla bäcken i parken omges så fint av grönskande växter.
Väl åter i lägenheten i röda huset öst på stan lagade vi en god midsommarmiddag av varmrökt regnbåge med räk- o romsås gjord på närfiskad löjrom vännen fått av sin kompis. Bilden är väl inte direkt passande i en kokbok men gott var det ändå :), med lite bubbel till.
Grön sparris, mmm! Till efterrätt förstås färska jordgubbar med glass. Korsordslösande och slötv-tittande sysselsatte vi oss med till midnatt ungefär. Dåligt på TV var det om man nu inte gillar fotboll och det gör inte jag, men väl min partner som ser på fotbollsmatcher alla andra dagar :).
 
I alla fall en mysig midsommarafton med min vän. Vädret gjorde att jag inte alls längtade ut i naturen. Inatt var det bara + 4-5° och det är riktigt ruggigt denna årstid. Jag lider med sommarväxterna som fryser istället för att växa till sig och blomma fint. Ja, helt fryser de förstås inte då vi sluppit frost men hagel är illa nog.
 
 
 
 
 

Glassbonden

Kategori: Resor och utflykter

I söndags hade vi en trevlig utflykt till Glassbonden i Västra Selet med UMegänget. Vi var 6 personer uppdelade i två bilar som åkte mot Vännäsby. Där svängde vi av till höger innan bron och följde sen Vindelälven ytterligare 17 km. Framme i Östra Selet var det dags att svänga vänster och åka över bron till en mindre väg som ledde oss fram till den västra delen av byn. Vi hade tur med vädret även om det ibland var svala vindar. Solen sken för det mesta och utsikten var vacker.
Vi var hungriga och de flesta köpte hemgjorda matpajer till lunch. Jag vet med mig att jag inte klarar för mycket ägg och mjölkprodukter så jag nöjde mig med sallad. För att kunna äta glass efteråt :).
Det fanns massor av smaker att välja på  och jag valde några ovanliga: älgört med hallon samt västerbottensost med päron och så en med saliga blåbär. Läskande och gott men inga tydliga smaker, tyckte jag. U till höger däremot var väldigt nöjd med hjortron- och kolaglassen. S köpte med den hem samt en med hasselnötssmak och den var den godaste hasselnötsglass hon smakat, berättade hon för mig i måndags då vi shoppade loss på rea hos Eeva af Umeå.
Efter vår goda lunch med efterrättsglassar var det dags att gå ned till den vackra hängbron över Vindelälven.
Vi valde stigen som gick runt istället för den branta nedfarten. Små skyltar med intressant information om bygden fanns med jämna mellanrum. Men oj, vad fort man glömmer det man så nyfiket läser.
Nu är vi nedanför Glassbondens hus. Ni ser terassen där vi satt. S gillar promenaden.
 
Här är jag, nypermanentad sen en vecka tillbaka.
Jag lockar mitt spikraka hår en gång per år och från början är det väldigt smålockigt. Det blir bättre om några veckor :).
 
Vi gick över bron och beundrade den brusande Vindelälven. Vägen tillbaka valde vi den brantare varianten. Korna stod då framme vid stängslet och ville få...
Men ingen gav dem något utan de blev bara kliade och klappade vilket de också verkade uppskatta. Dessa är alltså inte leverantörer av mjölken till glassen än, då de alla är kvigor och ungdjur. Kossorna med juver såg vi inte till.
 
I trädgården en vacker skulptur jag inte sett förut.
Efter att S köpt sina glasspaket var det dags för återfärden. Vid bilarna fanns denna lilla sötnos.
Lagom för små barn att åka på. Inget för oss vuxna, men man kan väl ändå tycka om?
 
På hemfärden stannade några av oss till vid Slöjdarnas Hus och beundrade hantverket som bjöds ut. Så mycket fint det fanns att köpa om man vill piffa till sin inredning eller sig själv. Även ätbart fanns så jag köpte mig en burk honung av en biodlare från trakten. Mer blev det inte men jag skulle gärna besöka den igen och långsamt välja ut fina saker till mig :).
 
En fin midsommarhelg önskar jag er alla!
Något vidare väder har de väl inte lovat men man får göra sitt bästa för att fira och må gott. Jag och vännen har tänkt äta matjesillslunch i stugan om det inte hällregnar och senare besöka Döbelns Park där det är körsång och invigning av samernas tredje årstid, Vårsommaren. Sen går vi hem till honom och lagar något gott åt oss :).
 
 
 
 

Fototriss - Vatten

Kategori: Miljö, friluftsliv

Vattentema samma dag jag flyttar till stugan. Helt perfekt även om helgen varit full av aktiviteter av annat slag.
 
Från bryggan brer Kullasjöns vatten ut sig.
Kallare än förra helgen då jag badade eftersom kalla vindar från norr fört in kyligt ytvatten. Då var ytan varm (19,5°) men djupet ännu svalt. Efter dagens kyla har nog vattentemperaturen sjunkit ytterligare och jag har redan flyttat hem från stugan tills det blir lite behagligare att bo i skogen nära vatten:).
 
Vattenspeglingar fascinerar mig.
Nästan som ett konstverk även om jag gissar att jag aldrig skulle kunna åstadkomma detta med oljefärger. Kanske någon akvarellist kan. Zorn kunde!
 
På söndagen besökte vi Glassbonden i Västra Selet. Mer om det i kommande blogginlägg. Vackra Vindelälven brusar förbi, helt oreglerad.
Svensk landsbygd på sommaren är väldigt fin, tycker jag.
 
Fler bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Blandat och gammalt.

Kategori: Djur och natur.

Det händer inte så mycket nytt att berätta om just nu även om jag har fullt upp på dagarna, med trädgårdsarbete här hemma, planering flytt till stugan, golf och orientering m.m. Fortfarande pågår reparationer på stugan men trots att jag hade hoppats att det skulle vara klart innan jag flyttar dit med mina katter så blir det inte så.
 
Skogsluffen med väninnan avslutar vi i alla fall efter att två gånger ha slagits mot massor av mygg i skogarna medan vi letade våra kontroller. Ja, letandet gick hyfsat bra men fikapauserna var rena plågan. Vi fortsätter i slutet på augusti när myggen minskat betydligt. Golfen däremot försöker jag hålla igång med en runda en gång i veckan. Igår var jag ute med två väninnor. Vännen har tyvärr skadat sin fot så han kan inte spela på ett tag.
 
På väg till bilen igår såg jag en liten harpalt ligga ihopkrupen på en jordplätt vid vår tvättstuga/samlingslokal. Jag hejade glatt på den lille brune och tvekade om det var en hare eller en förrymd kanin. Men vaktmästaren bekräftade att de sett två tidigare. En kväll i maj såg jag en stor hare från balkongen. Den hade fått ögonkontakt med Tusse som låg spanande på en sten och stod still så jag hann springa efter kameran. Men sen blev det darrigt.
Ni ser ändå tydligt att det är en hare, inte sant?
 
Tusse gjorde ett halvhjärtat försök att jaga den, men gav upp och kom hem ganska snabbt. Här spanar han på mig istället, några veckor senare.
Koncentrerat uttryck. När det började bli varmare på våren plockar jag bort all isolering på balkongen, bl.a. den här filtklädda madrassen som fick torka i hallen och då lockade de små.
Häromdagen gick Desirée frivilligt in i sin transportbur och lade sig på den blå, håriga fleecefilten. Det har hon aldrig gjort tidigare utan jag brukar vara tvungen att hälla ned henne i den när vi ska ut och åka. Hon brukar protestera med utspärrade klor så jag är ofta lite riven efter de dusterna. Men nu!!! Jag undrar om hon längtar till stugan :) eller så blev jag orolig att hon var sjuk. Då kan de göra underliga saker för att märkas. Men hon verkar helt okej så jag gissar på det första.
 
Har jag berättat att jag såg Mikael Wiehe på Kulturnatta?
Jättebra konsert var det.
 
Det grönskar och blommar för fullt på vårt område. Ja, överallt annars också denna ljuvliga sommartid.
Här är det prydnadsäppelträdet som blivit så fint. Nu har några dagar gått och blombladen täcker marken. De som är kvar har bleknat betydligt.
 
Mer har jag inte att förmedla här utan nu är det utemiljön som lockar. Ska riva bort en perenn som förökat sig ohemult och köpa någon ny, mer måttlig blomma dit. Jo, mitt första dopp tog jag i söndags, en skön simtur i vår lilla sjö. 
 
Trevlig helg till er alla.
 
 
 
 
 

Fototriss - Rörelse

Kategori: Festligt

Aj då, i inlägget jag gjorde igår hade de två första bilderna stämt så bra. Som tur var tog jag två bilder var av barnen när de skulle visa sina volter vilket passar så bra till veckans tema, Rörelse.
 
Upp i luften innan själva volten är L, min brorsdotters son.
Nätet saboterar skärpan en del, men den är ju bra för säkerhets skull.
 
A, lillasyster, vill inte vara sämre och här är hon på gång.
Här ser ni hur rörelsen fortskred.
 
Idag har jag varit ensam på min stuga och det är inte så lätt att fotografera sin egen rörelse utan stativ. Jag fick inspiration av förra veckans tema och satte mig på bryggan för att doppa fötterna i sjöns rena vatten som nu fått en behaglig temperatur.
Lite plask och rörelse innan jag steg i och vadade ett tag bland simmande grodyngel. Jag räfsade botten för framtida dopp och såg också två hästiglar, men på behörigt avstånd som tur var. De ska egentligen inte ge sig på människoben men lite läbbiga är de allt. Nästa dag solen skiner så simmar jag nog ut i vår lilla Kullasjö :).
 
Fler bidrag på temat Rörelse hittar ni hos Fototriss.
 

Kalas

Kategori: Festligt

Vilken vecka! Jag har varken haft lust eller tid att skriva något här. I måndags gjorde jag och vännen klar en rabattkant av överblivet virke. Det var mer jobb än förväntat som det så ofta är, tycker jag mig märka vid olika projekt och renoveringar.
 
På kvällen var jag bjuden på födelsedagskalas på Grubbe. Mitt syskonbarnbarn L fyllde hela 10 år, solen sken och alla vi släktingar samlades ute på altanen. Jag var lite tidig och L hann visa upp sin speciella volt för mig.
Mycket imponerande och även att jag lyckades få honom upp och ned på bild :). Lilla A som har drygt två år kvar till samma ålder kunde även hon volta. 
Det där klarade jag aldrig av när jag var liten. Jag minns en gång när jag försökte stå på händer ute i en park på Västerslätt, minst 14 år var jag då. Det lyckades inte helt och sen hade jag nackspärr i flera dagar. Inte kul! Men nu när jag snart är 60 kan jag stå någorlunda rak i axelstående på yogapassen :). Vi har ännu inte fått prova på att stå på huvudet så det vet jag inte om jag klarar, men ändå !!!
 
En färgglad jättegod tårta bjöds vi på, specialdesignad av födelsedagsbarnet.
Förutom släktingar deltog även barnets gudfar i kalaset. Han demonstrerar här en ny teknisk pryl för värdparet, en klocka (eller nåt?) med appar och massor av fiffiga förmågor. 
Jag frågade om det också var en telefon men det var det inte. Däremot gick det tydligen att stänga av en ringande telefonsignal med den!
 
Här öppnas nu presenterna. Även A fick två paket, bl.a. en fin klänning.
Lägg märke till allas hår som glänser och döljer ansiktsuttrycken. Det är inte lätt att fotografera livliga barn och få dem alla att titta in i kameran samtidigt. Det går bättre så här :).
 
Enda bilden där jag är med är i motljus. Jag och brorsdottern A omges av kvällssolens strålar.
Vackert blommar äppelträdet runt hörnet...
..och även i stenpartiet spirar det i många olika färger. Lite tidigt detta finvädersår.
En härlig kväll att träffas och en fin tradition att vi alltid möts på våra respektive födelsedagar.
 
Veckan fortsatte med massor av aktiviteter. Tisdag golf med vännen, sen hjärngympa då vi gav oss på DN:s söndagskorsord, ett av de svårare. Vi i UMeGänget har bytt tisdagsfik till Bildmuséet och där lyste solen på oss och Umeälven som rann förbi några jättesköna, trevliga timmar. I onsdags orienterade vi i skogarna nära Prästsjön och då upptäckte vi att även myggen trivdes där. Först några kontroller i Kulla inte långt från stugan där jag hann träffa snickaren som ska göra en del jobb åt mig. I skogen ringde rörmokaren om en ny varmvattenberedare då den gamla gått sönder (stugans). Full rulle, alltså!
 
Igår, torsdag, åkte jag till stugan och småjobbade hela dagen. Jag handlade först lite torrvaror och annat för att fylla på förråden innan jag flyttar ut så småningom. Snickaren var där och vi gick igenom lite detaljer. Före det  hade jag besökt glasmästaren då jag tänkt glasa in en del av altanen. Jag hann också skotta sand i skottkärran från de högar som bildades då vi ordnade nytt enskilt avlopp. Ett ganska tungt jobb så jag hann inte så mycket.
 
Roligt var att TV:n fungerade fast vi bytt till ny men ändå gammal antenn efter takrenoveringen. Jag bar också ut trädgårdsmöbler och annat så en del kånkande blev det också. Två sköna pauser blev det i alla fall, när jag åt min sallad till lunch och när jag sen bjöd snickaren på kaffe och liten kaka. När jag kom hem var det nästan 28° i skuggan på altanen. 
 
Och idag är det Nationaldag. Den blev jättetrevlig med besök på en ny lantlig marknad ute på Vildmarksvallen vid Umestan. Vi tittade runt i det sköna sommarvädret och tog en Sjöbab, stekt strömming med röra, sallad och lök i pitabröd. I värmen var det väldigt gott med det salta. Jag köpte mig ett par fina örhängen i grönt glas och jättegoda, lokalodlade småtomater från Forslunda. 
 
Vid tolv cyklade jag vidare till Gammlia för att möta UMeGänget och fira nationaldagen med dem och alla andra sommarklädda människor som var på området. Härligt på alla vis men knappt att man känner någon, konstigt nog. Dagen är fortfarande fin men de har lovat skurar till i morgon och ännu mer regn till på söndag, tyvärr.
 
Jag avslutar min veckoredogörelse med foto på en ny insekt som min granne visade mig.
Vi kom överens om att varken hon eller jag har tidigare sett en sån här. Någon som vet vad det kan vara?
 
Ha en trevlig fortsatt helg! 
 
 
 
 

Fototriss - From where I stand

Kategori: Miljö, friluftsliv

Ett helt nytt tema vi aldrig har haft förut blir det i veckans Fototriss. Med inspiration från Instagram som jag inte använder och hashtagen "From where I stand" ska vi visa tre bilder tagna neråt mot våra fötter. Lite kul, tycker jag, och sprang redan i morse ut i det blöta gräset med mina Crocs för att fotografera.
Fula är de skorna men lite söta också med sin knalliga rosa färg som matchar grannens Bellis så bra. Skarpa iakttagare ser att jag har olikfärgade strumpor. Jag städade min strumplåda för en tid sedan och där fanns en hel del udda sockar som jag nu använder upp hemmavid.
 
Senare började det regna igen men när det höll upp lite åkte jag till stugan för att såga lite bräder. På vägen och framme regnade det åter för fullt så jag höll mig på altanen.
Blöta bräder och blöt trappa, roligare än så blev det inte.
 
Till slut avtog regnet och jag gick ned på bryggan för lite fototagning. Här är jag uppe och nere samtidigt, eller?
Den utsträckta armen betyder inte att jag är på väg att tappa balansen utan jag bara gillar att spegla mig i vattnet med gråmolnen ovan :).
 
Andras bidrag på temat hittar ni här.