konstbarbro

Bloggtävling

Kategori: Katter

Tänk vad som kan hända bara för att man surfar runt lite. Heléna, som håller i Fototriss, skrev att  hon är med i juryn som ska utse den bästa (roligaste, fyndigaste m.m. otroliga superlativer) 50plusbloggaren och hänvisade till en tävling som Dax.se arrangerar. Jag är 50+, klick, klick och så vips hade jag anmält mig till tävlingen. Kul att vara med, tänkte jag, kanske fler som hittar till min blogg, men så glömde jag det.

I förrgår fick jag ett mail från Västerbottens Kuriren, vår lokaltidning, och igår hade jag besök av en fotograf och en reporter för att intervjua mig om blogg och tävling. Dessutom var ytterligare en bloggare med, en fantastiskt duktig tecknare som tur nog tävlar i en annan kategori. Vi behöver inte konkurrera. Strålande tider, heter hans blogg.

Hur ska jag illustrera detta tävlingsprat? Det får bli med hjälp av katterna.

Kom an, jag är redo, tycker jag att Tusse uttrycker.

Eller med Desirées mera ödmjuka inställning underifrån.


Till veckan kommer i alla fall en artikel om oss båda lite äldre bloggare i Umeå-trakten och om tävlingen som börjar med att fem finalister utses i varje kategori den 9 november. Därefter avgörs resultatet genom röstning till den 22. Chansen eller risken att vinna, beroende på hur man ser det, är väl inte så stor för min del. I samma kategori ingår nämligen också Bodil Malmstens blogg Finistère, hur många läsare har inte hon? Men det är jättekul med den uppmärksamhet jag hittills fått och efter artikeln lär det väl bli några till som tittar in här.

Idag ska jag åka till mina kära föräldrars grav och tända ljus, även min brors viloplats ska få ett besök, alla på Backens Kyrkogård. Sen ska jag köpa godis, redo för eventuella oknytt som ringer på dörren ikväll och imorgon. Att Halloween kommer så nära minnesdagen tycker jag egentligen inte om, men det är väl bara att acceptera.

Venedig - dag 3

Kategori: Resor och utflykter

Efter en dryg veckas gråbrunmurriga molndagar visar sig den ljusblå himlen med solens stärkande strålar på nytt, vilket ger inspiration att fortsätta med Venedigresan. Den tredje dagen var himlen helt klarblå och när jag tittade ut från balkongen på Hotell Siesta såg jag havet mot horisonten och i förgrunden djupgröna pinjetallar samt ett vajande lakan på ett tak i närheten. Då fick jag sällskap ner till stranden av fler badsugna resenärer; vi promenerade på sanden bland småkrabbor, snäckskal, faktiskt enstaka fisklik (:() och tog ett dopp när vi kände för det, många blev det :).

Jag gjorde nya bekantskaper och vi tog oss in till stan trots gårdagens osäkerhet. Biljetten som vi så fruktlöst jagat visade sig finnas i hotellreceptionen. Ankomsten till Venedig var ännu vackrare när solen sken på husen.

Ungefär i mitten ser ni de jättelika blå reklamaffischer som täckte Suckarnas Bro. Den syntes inte men en del av Suckarnas gång fick vi se (undrar om bron och gången kan vara samma sak?). Antagligen var det renovering på gång.

Målet idag var gondolfärden som jag längtat efter och efter vissa besvärligheter lyckades vi fyra sammanstråla och med vår stilige gonoljärs hjälp stiga ner i den rangliga men vackra gondolen.Han var inte bara snygg, mannen med svartvitrandig tröja, utan en riktigt bra guide. På rullande italienskengelsk dialekt berättade han om byggnader, gränder, lite om vardag i Venedig, dess historia och visade bl.a. på Casanovas och Marco Polos hus. Fascinerande var när han med mörk, djup röst ropade "Oi" inför varje kanalhörn där risken fanns att kollidera med andra gondoler.
Han berättade med märkbar stolthet att gondolen som var 12 m lång var hela 30 år gammal och att hans far haft den före honom. Vi var också imponerade över gondoljärernas skicklighet, med bara centimeter tillgodo lyckades de framföra fordonen utan att ta i varken väggar eller varandra, aldrig hördes ett skrap. Nedanstående bild visar hur trångt det ofta var.När vi vek av från den livliga Canal Grande blev det så härligt tyst, det enda som hördes var kamerornas eviga klickanden. Nästa gång, ja, jag vill återvända till Venedig, ska jag åka gondol utan att ta bilder, bara njuta av färden ännu mer.


Känn stillheten!

Ibland blev det stockning och jag räknade till minst 9 gondoler i rad i en smal kanal och dessutom möten. Vår gondoljär gled upp bredvid den framförvarande och med trevligt småprat tog han sig förbi dem alla utan att någon protesterade. Jag tror det var då en annan gondoljär längre fram började sjunga så vackert i den fina akustiken. Mitt leende sträcker sig från öra till öra :) vid minnet.Efter gondolfärden letade vi upp ett glasstånd och lyckan var fullständig. När vi sen kom till Marcusplatsen höll solen på att gå ned och fick då guldsmyckningarna på Marcuskyrkan att lysa magiskt.

Vi lyssnade på en av uteserveringarnas orkestrar som spelade Straussvalser (tror jag) men tvärt tystnade. Då halades flaggorna och när det var klart ljöd en signal och så började alla spela igen i den ljumma Venedigkvällen.

Fototriss - Rosa

Kategori: Resor och utflykter

Med anledning av Rosa Bandet-kampanjen vill Helena denna vecka att vi ska fotografera på temat rosa och om vi vill stödja kampanjen.

Ute skvätter det lite regn bland naturens höstbrunmurriga färger och inomhus har jag märkligt nog brist på rosa ting. En enstaka engelsk pelargon gör ingen triss. Så då måste (:)) jag hålla mig kvar i Venedig ett tag till.

Duvorna på Markusplatsen var inte så många men tittade man upp en bit såg man dem.

Vilken tur att lyktorna var svagt rosafärgade.

Vackra hus fanns det gott om och dessa skiftar väl ändå i rosa, eller hur?

Gondoljären pekade på en och sa att den byggdes för 500 år sedan och sen pekade han på den bredvid som byggdes för "bara" 300 år sen för att visa på skillnader i arkitektur. Nu minns jag inte vilken ålder just detta hus, som låg vid Canal Grande nära Rialtobron, hade.

Nästa byggnad som påminner om den ovan ligger däremot vid lagunen inte så långt från Marcusplatsen när vi kom med båt från Punta Sabbiani.


Fler bilder med rosa tema hittar ni här.

Venedig - dag 2

Kategori: Resor och utflykter

Jag har rensat trattkantareller i mängder så nu är jag ordentligt less på dem efter söndagens rikliga skörd i Hössjöskogen. Man ska väl inte klaga på naturens gåvor, men de var frusna och lite extra besvärliga så här sent på säsongen. Fantastiskt ändå att de går att plocka ända till vintern tar över.

Nu känns det bra att återvända till Venedigresans andra dag. Mina nyfunna vänner åkte tidigt till Venedig och överraskades av åska, blixt och kraftigt hällregn med ordentlig fotblöta. Själv tog jag det lugnt på morgonen, gick de 50 m till havet och gled ned i de ljumma vågorna. Jag var alldeles ensam förutom några förbipasserande joggare på den milslånga stranden.På eftermiddagen när solen började visa sig återförenades jag med vännerna på Peggy Guggenheimmuséet fullt av intressanta konstverk och skulpturer. Inomhus fanns många kända konstnärers verk, Miro, Chagall, Picasso och många, många fler, men jag fastnade för en för mig okänd italienares färgstarka tavla, han hette Umberto någonting. Klantigt av mig att inte minnas mer. I trädgården fotograferade jag i alla fall några spännande skulpturer.


Påminner om en säl, tycker jag, speciellt med droppar på.


Minns tyvärr inte konstnärens namn. Giacometti fanns representerad men hans skulpturer var så hiskeligt smala att de inte gjorde sig på bild.Denna pampiga installation stod vid entrén och den blå färgforsen är rörlig, mycket fascinerande att titta på.

Efter museibesöket blev det lite strosande i gränder igen och så en massa båtåkande på jakt efter en speciell biljett som vi aldrig fann. Till slut kunde vi få vila vid Canal Grande och äta en god middag med utsikt över Rialtobron, fortfarande ljummet vid niotiden. Sen kom lite svala pustar, men fortfarande skönt utomhus.På Marcusplatsen hade restaurangernas orkestrar börjat underhålla och vi stannade till en stund och njöt. Där kostar det tydligen 120 Skr att dricka en cappuccino så vi nöjde oss med att titta.Fototriss - Rost

Kategori: Konst

Veckans fotoutmaning/tävling är att visa foton på temat Rost. Jag hade hoppats kunna använda Venedigbilderna men bara en rostig är därifrån, nämligen denna lutande skulptur vid Peggy Guggenheimmuséet.Ytterligare en skulptur hittade jag utanför Norrbyskärs Museum, i augusti.
I Umedalens Skulpturpark hittade jag det här loket.Fler bilder på temat hittar ni på Fototriss.

Venedig - dag 1

Kategori: Resor och utflykter

Jag kom allltså på min Venedigresa till slut, bjuden av NaturaMed. Ett erbjudande som massor med svenskar fått men många säkert kastat i soporna i tron att det var något lurt. Jag är jättenöjd med resan, delvis beroende på alla fantastiskt trevliga medresenärer som jag lärde känna de fyra dagar jag var där. Hotellet låg i Lido di Jesolo, 1 timme och 20 minuters färd med buss och båt in till Venedig, där jag tillbringade den mesta tiden. Jag tog nästan 300 foton och ändå har jag sorterat bort de suddiga, så det blir lite svårt att välja vilka jag ska visa.

Pga vissa förseningar nådde vi hotellet 04.30 den 9 oktober. Efter ca 2,5 timmars utmattningssömn var det dags för frukost och infomöte. Vi erbjöds köpa paket innehållande utflykter och middagar. Jag hade tänkt köpa det s.k. guldkortet eftersom jag aldrig varit där förut men hade turen att möta kvinnor som ville åka på egen hand, så jag hängde på och lärde mig kommunikationerna till och i Venedig.

Efter 45 minuters båtfärd närmade vi oss staden med alla vackra broar och byggnader. Dagen var lite mulen men ändå varm och med behaglig stadsvandrartemperatur.

Det här är den första bron vi gick över när vi stigit av båten och alltså den första kanalen jag fotograferade. Vi, det är jag och tre härliga kvinnor som möttes på hotellet. Sen har jag förstås tagit bilder av många fler kanaler, nästan lika vackra allihop.


Vi började med att strosa över St. Marcusplatsen som inte alls var så full av duvor som förväntat, in i de smala gränderna tills vi hittade en liten restaurang att äta lunch på. Vi satt ute under markis, såg folk fälla upp paraplyerna till skydd mot regnskurar som vänligt nog upphörde då vi fortsatte gå.Vi beundrade gondoljärerna men valde att åka med Vaporettan, en slags lokalbåt. Linje ett gick längs Canal Grande och oförskräckta klev vi ut på vad vi trodde var båten som visserligen såg lite konstig ut men gungade på vågorna. Ingenstans att sitta, bara rep att hålla sig fast i kändes lite osäkert, och när skulle den gå? Varför stod vi stilla så länge?? Efter ett tag kom båten....vi stod faktiskt bara på hållplatsen (fniss, dumma turister).


Här ses den stora kanalen. Bilden tagen uppifrån Rialtobron vid 18-tiden.

Nere bland gränderna i närheten fann vi glassbarer som jag bara inte kunde motstå, italiensk gelato är den godaste glass jag vet.

Krämig, iskall, stora blaffor - inga små ynkliga kulor som vi får här, och ljuvliga smaker att välja bland. Smakade dock inte specialitén Casanovaglass.På ön Murano utanför Venedig tillverkas Muranoglaset som är välkänt och överallt i affärerna visades smakprov på dessa färgstarka och storslagna glaskonstverk, ibland vackra, ibland svulstiga och bara för mycket. Bilden är tagen genom affärens skyltfönster och ger ett lite surrealistisk intryck, men paret och den blå modern-barnet är riktigt vackra, tycker jag. Gitarren är rätt läcker också.Vi kom inte in i Markuskyrkan som stängde 17, men även utanpå fanns massor av konstverk att beundra och fotografera. Dagen avslutades med en supergod Mozzarella- Ricotta- spenatpizza på en lokal restaurang i Lido di Jesolo innan jag nöjd och belåten såg fram emot en hel natts sömn.

Fototriss - Venedig

Kategori: Resor och utflykter

Veckans fotoutmaning är att visa tre bilder på temat "Här är jag idag". För min del passar det perfekt då jag just kommit hem från Venedig. Jag kommer att göra fler inlägg på den resan men jag börjar med tre bilder till Fototriss .

En kanal förstås, men lägg märke till affärens (eller om det är en restaurang?)skyltning mot vattnet.


Det finns miljoner vackra masker till försäljning överallt, men jag blev aldrig less på att beundra dem, hade velat köpa fler men bara två följde med hem. Ingen av dessa dock.Hittade dessa starka, färgglada frukter på en marknad.


Mer bilder på det dagsaktuella temat hittar ni här.

Tillbakablick - oktober

Kategori: Resor och utflykter

Ytterligare en fotouppgift är att blicka tillbaka ett år en gång per månad. Jag håller mig kvar på resan till södra Spanien där jag var månadsskiftet september-oktober ifjol. Första dagen var det mulet och regnade några skurar, ganska häftiga på eftermiddagen, men sen klarnade det upp och Solkusten visade sig från sin bästa sida. De följande dagarna låg vi vid Medelhavet med brusande vågor. Den by (ganska stor) som vi bodde i hade en motorväg rakt igenom så det var aldrig tyst, ständigt oljud från livlig trafik, men när vi kom ner till stranden hördes inte motorvägen mer. Däremot slog stora  vågor hela tiden mot stranden så det var inte tyst där heller men ett betydligt behagligare ljud. Och så ljuvligt det var i vattnet, ljummet och salt så jag aldrig ville gå upp. Tror det var en våg som knäckte mig, jag fick en kallsup samt svid i ögonen. Annars kanske jag låg kvar där än, vem vet.Jag tycker att bilden är lite kul för det ser ut som att jag bara har ett huvud. Kroppen anas bara som ett streck.

Fler tillbakablickar hittar ni här.

Fototriss - Inspirationskälla

Kategori: Djur och natur.

Idag är fotoutmaningen att visa vad som inspirerar oss och det är naturligtvis en massa olika saker. Tidigare när jag målade och skrev betydligt mer inspirerades jag av tidigare erfarenheter och minnen dvs det som fanns inuti mig. Men idag när jag mest lever i nuet är det nog utifrån inspirationen kommer, naturen, årstidernas växlingar, umgänge med nya och gamla vänner.

Så jag illustrerar mina inspirationskällor med bilder tagna igårkväll. Med relativt nya goda vänner tillbringade jag eftermiddagen vid en sjö tills solen gick ned och kylan tog över. Miljön, samtal om allt mellan himmel och jord samt grillad lax i paket förgyllde tillvaron. Allt som händer i naturen inspirerar.


Att vistas vid vatten vidgar vyerna. Här är samma sjö men någon månad tidigare.


Fler inspirationskällor hittar ni på fototriss.

Frostnatt och kattlek

Kategori: Katter

Nattens frost var ordentlig, minst -6º, och naturen skön när sen solen lyste upp den. På med varm jacka och pannband och ut och fotografera innan frosten smälte bort. Jag märker att det lättaste är att ta riktiga närbilder,vybilderna ger inte rättvisa åt det vackra jag ser med mina ögon. Det får bli en blåklocka (modell större) som väl egentligen inte ska blomma nu och blad från en slags häck som en granne har lämnat i snåren bakom husen.

Att fånga katternas lek på bild är inte lätt, men det var kul att försöka. Så här blev det.

Lägg märke till klorna som håller fast råttan.

Och så Tusse som kollar om det finns godis längst upp på klöspelaren, mjölklinser med kattmynta i är värda att sträcka ut sig för och sen klättra upp.

Här klättrar han ned efter att ha ätit upp sitt godis.

Jag har haft en fin vecka med många utflykter i skog och mark, njutit av både havs- och sjöluft samt den goda porsdoften från myrar. Nu är orienteringen avslutad och vi lyckades ta alla 100 kontroller fast det blev lite väl tufft på slutet för att hinna med. Dock har solen lyst på oss alla dagar så vi kunnat äta och fika ute på stubbar och små bergsknallar. Helt underbart att få vara ute så mycket denna solrika höst.

Dags att äta lunch, sen ta cykeln ner till stan och växla pengar på Forex till resan.