Barbro S

Stadsvandring i Makarska
Andra dagen på vår resa i Kroatien var vår egen förutom en stadsvandring kl 10. Vi unnade oss en sovmorgon och njöt sen av den goda frukostbuffén med alla läckerheter. Tyvärr är jag dålig på att äta mycket på morgonen så jag smakade inte så mycket.
 
Utsikten från balkongen var fantastisk. Här halv nio på morgonen.
Ett morgondopp hade förstås inte varit helt fel men eftersom jag har lätt att få urinvägsinfektion och kände av lite från badet dagen innan så hoppade jag över det, hur lockande det än var. Istället åt jag lingon för att förebygga besvär och det fungerade så resten av veckan kunde jag bada utan problem :).
 
Kl 10 samlades vi i receptionen för att möta vår guide Marija som skulle vandra med oss i Makarska. Lite ilsket mummel i leden hördes från de äldre som hade svårt att gå, framför allt i trappor, när hon drog iväg med oss piggare just nedför trapporna till strandpromenaden, men när hon fått veta missnöjet anpassade hon sig och tempot blev lägre.
 
Hon berättade att hon bott i Luleå i sju vintrar. Hennes svenska var jättebra, även om vokalerna å, ä och ö hoppade hit och dit i orden. Det ursäktade hon sig också för, tyckte vi hade många, jobbiga vokaler i svenskan. Det kanske vi har, inte minst för de slaviska språken med alla sina konsonanter staplade på varandra. En ö i Kroatien heter ju Krk, inga vokaler alls!!
 
Först fick vi en historielektion, sen stannade vi kort till vid denna park där deras första demokratiskt valda president, Tudjman, stod staty. Han var mycket omtyckt, enligt vår guide.
Snart hade vi kommit till stadens centrum och stannade vid stadhuset där många flaggor vajade, EU:s, Kroatiens, Dalmatiens (regionen) och Makarskas egen. Svårfotat så det blev en fågelbild istället.
Ett eget torn hade de, duvorna, kanske inte i stadshuset, men i närheten.
 
Turisterna hade fått en egen staty.
Monument of Tourist, stod det på skylten vid hamnen där många fina båtar låg förankrade.
 
Vackert ligger staden Makarska framför de mäktiga Biokovobergen.
Till torget vid kyrktornet ni ser till vänster vandrade vi. Här lite närmare.
Vacker a capellasång hördes genom den öppna kyrkdörren. Vi gick runt lite i gränderna också innan vi samlades på en restaurang där de skulle bjuda på dryck och snacks.
Marija gör i ordning snapsen som vi skulle få smaka. Där var grappa, den genomskinliga, samt valnöt som jag smakade och tyckte om. Dessutom fanns en med johannesbröd (urk!) och körsbärslikör som jag inte hann smaka på. Till det goda små bröd med räkor samt de små runda munkarna med russin i som också fanns på frukosten. De blev en favorit.
 
Efter avslutad guidning gick vi vidare med våra nyfunna vänner H och B från Stockholm resp Nyköping.
Här en bild som H skickat till mig. Själv tog jag denna på två glada damer i hatt.
Vi gick mot piren i tron att vi kunde komma över till halvön vi såg, där en omnämnd staty skulle finnas.
Innan vi hunnit så långt insåg vi som tur var att det inte gick att gå dit utan var öppet vatten långt emellan. Hur skulle annars båtarna tagit sig in och ut? 
 
Istället gick vi samma väg tillbaka och njöt av det fina vädret.
Lite senare på dagen stämde vi träff för att istället gå till halvön från andra hållet. Där fanns denna lilla fyr som vi såg från vår balkong.
Det återkommer jag till i nästa blogginlägg.
 
Nu är det snart middagsdags och alldeles mörkt ute fast klockan bara är drygt 17. Idag har vi i alla fall haft en härligt solig dag i Umeå, en av få denna höst. Sommartiden tog slut igår och då blir det alltid så mörkt innan man har vant sig vid den tideräkningen.
 
Önskar er en fin vecka!