Barbro S

Resan till Amsterdam
Söndagen den 19 april åkte vi med Malmö Aviation till Amsterdam direkt från Umeå. Så härligt att få åka direkt utan att behöva vandra omkring och vänta på Arlanda. Billigt blev det också då vi lyckats få tur o returbiljetter för bara 1933. Att istället åka på en torsdag hade kostat någon tusenlapp mer. Planet var inte så stort och helt fullt var det inte heller. Vi bjöds på te och smörgås under den 2 timmar och 10 minuter långa resan. Jag som inte äter skinka fick en med getost och tomatröra. God! Resan skulle tagit 2 tim 45 min men vädret och vinden hjälpte kanske till.
 
Här försöker vi lista ut var vi är kl 13.30. Redan kl 12 lyfte vi från Umeå Airport. Ja, den heter så numera. Internationellt ska det vara.
Men vi lyckades inte. Jag gissar att vi är på väg att lämna Sverige, men var?
 
Lite längre fram såg vi vindkraftverk i havet. Någon som vet var de finns?
Det ser ut som att de flyter i luften strax under molnen men vi vet bättre än så:). På Shipholflygplatsen efter att vi hämtat bagaget från bandet letade vi rätt på tåganslutningen, fyllde på pengar på kort vi fått låna av vänner och klickade sen in oss på tåget till Amsterdam. Färden tog 16 minuter, härligt snabbt.
Här ser ni den vackra stationsbyggnaden och i förgrunden turistbyrån dit vi också gick lite senare. Ännu lite senare åkte vi också turbåt i kanalerna men det blir en helt annan berättelse.
 
Jag har besökt Amsterdam en gång förut (1991) och mindes att Red Light District som vi ville undvika låg till höger om stationen. Så vi höll till vänster och följde en smal kullerstensbelagd gata/gränd till vårt hotell. Där var massor av folk och ganska trångt. Dessutom var det svårt att dra väskan på så buckligt underlag. Plötsligt la jag märke till en en något ekivok affär med speciella redskap  och lite längre fram en stor skylt "Kondomeria"! Vi började ana att något inte stämde och mycket riktigt mindes jag helt fel. Drog- och prostitutionskvarteren låg till vänster så det var just där vi gick:). Nu var det tidig eftermiddag och fullt med folk så inte var det något problem, bara lite kul att det kunde bli så fel.
 
Rho Hotel där vi bokat rum låg på gatan Nes vid Damtorget alldeles utanför det röda distriktet. Så skönt det var att äntligen komma fram. Där möttes vi av beskedet att någon bokning i vårt namn inte fanns fast vi bokat via Hotels.com. Till slut hittade de en avvisad bokning??? och lyckades finna ett rum åt oss de fyra nätter vi behövde. Till samma pris som vi var lovade också. Pust! 
 
Rummet var litet men fräscht med tråkig innergårdsutsikt men alldeles underbart tyst. Helt perfekt för oss. På torget fanns ett tivoli och där var ganska livat till sena natten men det märkte vi aldrig något av.
Efter en snabb uppackning, liten garderob och inga lådor fanns på rummet, gick vi ut att möta staden. Det var då vi gick tillbaka till turistbyrån för att höra oss för om biljetter till Keukenhof, blomsterparken. Lite svalt och blåsigt var det men ganska skönt ändå.
Den här gången höll vi till höger och följde den stora gatan direkt mot stationen, Damrak.
 
Härligt med vatten överallt. I bakgrunden ser ni S:t Nikolaaskyrkan.
Lite mer hann vi med första kvällen men det får räcka så här tills vidare.
 
Ha en skön Valborgsvecka. Idag har vädret varit ljuvligt, ca 17° på eftermiddagen.