konstbarbro

Resan till Amsterdam

Kategori: Resor och utflykter

Söndagen den 19 april åkte vi med Malmö Aviation till Amsterdam direkt från Umeå. Så härligt att få åka direkt utan att behöva vandra omkring och vänta på Arlanda. Billigt blev det också då vi lyckats få tur o returbiljetter för bara 1933. Att istället åka på en torsdag hade kostat någon tusenlapp mer. Planet var inte så stort och helt fullt var det inte heller. Vi bjöds på te och smörgås under den 2 timmar och 10 minuter långa resan. Jag som inte äter skinka fick en med getost och tomatröra. God! Resan skulle tagit 2 tim 45 min men vädret och vinden hjälpte kanske till.
 
Här försöker vi lista ut var vi är kl 13.30. Redan kl 12 lyfte vi från Umeå Airport. Ja, den heter så numera. Internationellt ska det vara.
Men vi lyckades inte. Jag gissar att vi är på väg att lämna Sverige, men var?
 
Lite längre fram såg vi vindkraftverk i havet. Någon som vet var de finns?
Det ser ut som att de flyter i luften strax under molnen men vi vet bättre än så:). På Shipholflygplatsen efter att vi hämtat bagaget från bandet letade vi rätt på tåganslutningen, fyllde på pengar på kort vi fått låna av vänner och klickade sen in oss på tåget till Amsterdam. Färden tog 16 minuter, härligt snabbt.
Här ser ni den vackra stationsbyggnaden och i förgrunden turistbyrån dit vi också gick lite senare. Ännu lite senare åkte vi också turbåt i kanalerna men det blir en helt annan berättelse.
 
Jag har besökt Amsterdam en gång förut (1991) och mindes att Red Light District som vi ville undvika låg till höger om stationen. Så vi höll till vänster och följde en smal kullerstensbelagd gata/gränd till vårt hotell. Där var massor av folk och ganska trångt. Dessutom var det svårt att dra väskan på så buckligt underlag. Plötsligt la jag märke till en en något ekivok affär med speciella redskap  och lite längre fram en stor skylt "Kondomeria"! Vi började ana att något inte stämde och mycket riktigt mindes jag helt fel. Drog- och prostitutionskvarteren låg till vänster så det var just där vi gick:). Nu var det tidig eftermiddag och fullt med folk så inte var det något problem, bara lite kul att det kunde bli så fel.
 
Rho Hotel där vi bokat rum låg på gatan Nes vid Damtorget alldeles utanför det röda distriktet. Så skönt det var att äntligen komma fram. Där möttes vi av beskedet att någon bokning i vårt namn inte fanns fast vi bokat via Hotels.com. Till slut hittade de en avvisad bokning??? och lyckades finna ett rum åt oss de fyra nätter vi behövde. Till samma pris som vi var lovade också. Pust! 
 
Rummet var litet men fräscht med tråkig innergårdsutsikt men alldeles underbart tyst. Helt perfekt för oss. På torget fanns ett tivoli och där var ganska livat till sena natten men det märkte vi aldrig något av.
Efter en snabb uppackning, liten garderob och inga lådor fanns på rummet, gick vi ut att möta staden. Det var då vi gick tillbaka till turistbyrån för att höra oss för om biljetter till Keukenhof, blomsterparken. Lite svalt och blåsigt var det men ganska skönt ändå.
Den här gången höll vi till höger och följde den stora gatan direkt mot stationen, Damrak.
 
Härligt med vatten överallt. I bakgrunden ser ni S:t Nikolaaskyrkan.
Lite mer hann vi med första kvällen men det får räcka så här tills vidare.
 
Ha en skön Valborgsvecka. Idag har vädret varit ljuvligt, ca 17° på eftermiddagen. 
 
 

Fototriss - Struktur

Kategori: Resor och utflykter

Jag har varit till Amsterdam i veckan och tagit över 300 bilder. Ändå hade jag problem när jag skulle välja foton till veckans fototriss, som har temat struktur. När jag tog det lugnt och läste den länkade definitionen av struktur, något fysiskt man kan känna på, blev det lite lättare. Då finns det ju nästan överallt.
 
Ost har en speciellt struktur, i detta fall blir det förstås plasten och vaxöverdragen man här kan känna på.
Men när de tagits bort och man skär sig en skiva eller bit kan man på tungan känna mer av ostens struktur, och smak förstås. 
 
Denna vackra dörr har både trä och metallstruktur.
Inuti marmor både på golv och pelare.
 
Sen kan jag inte låta bli att ta med en blomsterbild från Keukenhof, inte den vackraste, men nästan den färgrikaste kompositionen med massor av blombladsstruktur :).
Framöver blir det många bilder från Amsterdam med omgivning, men på en triss räcker tre.
 
Andras bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss.
 
 

Åter hemma

Kategori:

Nu har jag o väninnan varit på en kortare tripp till Amsterdam. Vi kom hem igår och än är jag ganska trött men mycket nöjd över allt vackert vi sett. Det var förstås tulpanerna som lockade och dem fick vi se i massor i blomsterparken Keukenhof.
En bild är allt jag orkar bjuda på ikväll. Skön solgula tulpaner närmast som lyser så fint.
 
Mer kommer, var så säker :).
 
 

Fototriss - Gräsrotsnivå

Kategori: Djur och natur.

Denna vecka vill Helena att vi ska gå ned på knä och fotografera på Gräsrotsnivå. Då det idag är en mulen dag vill inte mina minikrokusar slå ut, men jag gissar att många fotograferat just de söta vårblommorna runt om i vårt fina land. Själv får jag leta annat.
 
Vi gick ut på årets första skogspromenad idag, min kära katt och jag. På gräsrotsnivå är just vad hon befinner sig där hon letar gamla och nya grässtrån att mumsa i sig.
Lite senare åkte jag till stugan där snön ligger kvar utom på vägarna. Men lite grönt finns det, bl.a. den här fina mossan som växer vid vårdtallens stam.
Vid en minigran spirar också blåbärens knoppar, med hopp om goda, näringsriktiga bär längre fram.
Det går åt rätt håll även om vi fick aprilväder både mars och nu i april. Minus 3,5 grader i natt så den bara segar på, våren. Men snart så!
 
Fler bidrag på temat Gräsrotsnivå hittar ni hos Fototriss.
 
 

Skådning

Kategori: Djur och natur.

Inte har jag så mycket att skriva om nu. Mycket är det med resor; en vän skjutsade jag till flygplatsen igår, en väninna träffade jag idag som varit på en händelsrik Turkietrundresa och snart ska även jag iväg på en kortare tripp. Inte riktigt än men jag har börjat fundera på väder och lämplig packning till det m.m. Ordna med kattvakter måste man. Jag har tur som har dem på så nära håll, men lite stök och bök är det ändå.
 
Ute bromsar våren, kalla vindar coh ruggigt aprilväder fyller dagarna. Ömsom snö, ömsom hagel eller regn och mitt i alltihop en jättekort solsnutt. Tröttare än jag vill vara och en hög tinnituston som jag hoppas ska gå över snart tar lite humör av mig. Nu ska jag snart iväg på ett yogapass som ändå gör gott.
 
Några bilder från helgens fågelskådning har jag ovisat. Både lördag och söndag var jag ute men kameran var med bara den första dagen i Storavan där många gäss rastade.
Gräsänder närmast men annars fullt av grågäss och enstaka vitkindade gäss samt till min stora glädje en ny art för mig: spetsbergsgås som jag fick hjälp att identifiera.
 
Skådare är ett trevligt släkte, alltid redo att hjälpa och bistå en mindre kunnig som jag, även om jag sakta men säkert lär mig allt fler arter. Jag fick också hjälp att identifiera en gråhäger bakom vassen som för mitt öga såg ut som en sned pinne bara, men med tubkikare så...:).
Den gömde sig bakom vasstråna närmast tills alla utom jag lämnat skådarplatsen. Då tittade den rakt på mig en stund innan den bedömde mig som ofarlig och flög upp från sitt gömställe. Jätteroligt att få se den kliva omkring i det grunda vattnet med sina långsmala ben.
 
Fler långsmalbeningar kom inflygandes under höga rop och landade en bit bort från hägern. Tranorna som jag än bara sett enstaka par av än så länge i år.
Det är ett par som brukar häcka i Storavan vet jag. Om det är just dessa vet jag förstås inte men de brukar återvända till samma plats har jag hört.
 
Man blir lätt kall hur mycket kläder man än tagit på sig så efter ca två timmars skådande åkte jag hem för att vila innan det var dags för bowling med gänget. En sista skådarbild.
Inte en fågel anas på detta foto som jag tog genom tubkikaren. Lite kul att experimentera.
 
Bowlingen gick jättebra den andra serien. Då slog jag två strike efter varandra och lyckades leda fyra slag ungefär innan de normalt mer duktiga drog iväg. Men 100 poäng fick jag ihop. Min första serie gick betydligt sämre men det är roligt att spela ändå. Efter spelet samlades vi sju för att äta gott på restaurang tillsammans.
 
Dagen efter åkte jag med en väninna på en guidad fågelskådning kl 9 på Degernäs limpan som platsen kallas. Kylig motvind och svalt så att vi tog fikapausen i bilen men så småningom mojnade vinden och vi kunde njuta av både havsörn och tornfalk högt uppe i skyn. De skrämde upp änderna och gässen från vattnet men tog inget byte. 
 
Jag hoppas att det ska bli fint i morgon för då ska jag köpa penséer och pynta lite utomhus. De klarar i alla fall några enstaka minusgrader. Jag kände på rabatten igår och där var tjäle kvar på vissa platser, på andra gick det att sticka ned pinnen långt ner i jorden. Snart börjar det spira grönt. Härligt! Väntar på lilla blåsippan. På skådarplatsen var det faktiskt flera gula tussilago som blygt tittade upp ur gruset. Fint!
 
 
 
 

Fototriss - Blått

Kategori: Djur och natur.

Fototriss vill att vi letar motiv på temat blått idag och det ska väl gå bra fast himlen täcktes av vita slöjor väldigt länge. Jag åkte i alla fall iväg på fågelskådning och därifrån kommer den första bilden.
 
Massor av gäss och några änder i det stora blå.
Nåja, i en våtmark i alla fall. De flesta är grågäss men några vitkindade och två spetsbergsgäss ska också finnas, om inte just på bilden så alldeles i närheten.
 
På vägen hem lockade en blå båt mig att svänga av Kolbäcksbron och ner på Ön.
Den bästa bilden hade jag nog fått från bron men där gick det inte att stanna, tyvärr.
 
När jag kom hem sken solen på min lilla entréaltan och Tusse ville sola i blått ett tag.
Tre olika blåfärger fick jag med där. En del kattförståsigpåare kallar också Tusses päls för blå men för mig är den grå, och vit förstås.
 
Fler bidrag på samma tema hittar ni hos Fototriss.
 
 

Scharinska villan

Kategori: Umeå Stad

För snart två veckor sen nyinvigdes Scharinska villan i stan efter att den genomgått en omsorgsfull renovering av kunniga hantverkare i gammal teknik. Det var öppet hus för allmänheten och jag och min vän gick dit. Tråkigt nog tog jag ingen bild av utsidan men klickar ni ovan så ser ni huset i all dess mörkrosa glans och får en massa information om det på samma gång.
 
Massor med folk var det där och hade så varit för när vi skulle ta på skoskydd var de flesta nednötta och trasiga. Jag fick överta ett par hyfsat hela. I det första rummet finns den vackra och ursprungliga kristallkronan kvar.
Huset byggdes 1904-05 och är ritat av arkitekten Ragnar Östberg. 1977 gjordes en inventering av möblemang och andra inventarier som nu de allra flesta har försvunnit från huset utan förklaring. Det skrev de om i en artikel i lokaltidningen för bara en vecka sen. De hoppas att några vaknar till och vill lämna tillbaka det som "lånats".
 
I samma rum ett vackert burspråk där jag suttit några gånger när vi i P-linjen hade fester i villan på 80-talet.
Sen dess har byggnaden använts för musikevenemang av allehanda slag. Till slut blev renoveringsbehovet för stort och all verksamhet flyttades till andra hus. Nu funderar de på vilka som ska få använda villan, förhoppningsvis några som värnar om den fina inredningen och miljön så den inte blir så illa åtgången igen.
I nästa rum, den stora salen, är väggarna täckta av vacker mosaik som nu blivit som ny. De väggarna har jag också haft som bakgrund när jag fotograferat festande studentkompisar:). Nu några(!) år senare är jag ute på visning med vännen och mest bara andra pensionärer som vill minnas sin studietid, alla jazzkvällar och andra festliga tillfällen eller bara är nyfikna på det fina huset.
 
Här ser ni de söta blå skoskydden på min vän i mosaiksalens burspråk.
Han ville nog känna sig som ägare ett tag:). Taket i rummet är också jättefint.
Vi gick också trapporna upp till den övre våningen men där såg vi inte så mycket. När jag tittade ut genom fönstret fick jag syn på minivillan som i samma stil som den stora byggnaden var trädgårdsmästarens bostad.
Tyvärr används den bara som garage idag. Det är den alldeles för fin för, tycker jag, men så är det bara.
 
Efter visningen vandrade vi in mot centrum där mängder av shoppare och flanerare fyllde torget denna lönehelg. 
Gallerian Utopia invigde sin tredje och sista del och även där trängdes vi ett kort tag. Ovanpå gallerians tak håller tolv nya radhus på att färdigställas. De blir knappast billiga att bo i så det får man nog kalla en riktig gräddhylla.
Så stora fönster, det blir som små tv-apparater ovan där intresserade nedan kan iaktta delar av de boendes liv irl. Inte skulle då jag vilja bo där, men lite roligt är det att andra vill det.
 
Vi avslutade på café i Up2-gallerian där ett erbjudande om en MoccaCaramelLatte lockade mig.
Godis, ingen kaffesmak alls passar mig som tedrickare utmärkt. Lite suddig bild, tyvärr, men visst blir man lite sugen ändå?
 
Idag blåser det igen efter en hyfsat vindlugn förmiddag. Jag solade en stund vid väggen, såg årets första humla kalasa på krokusnektar och några nyvakna flugor fladdra förbi. +12-14° och västliga milda vindar var skönt. Katterna hittade en gräsfläck som var mycket lockande för dem båda, Desirée började men Tusse avslutade med en riktigt njutningsfull gräsrullning. Jag undrar vad det var som doftade så gott för dem?
 
Högerhanden värker när jag skriver idag. Handleden känns stel och jag vet inte varför. Jag har bara burit bort de skyddande grankvistarna från rabatterna och sopat lite grus. Tål jag inte mer än så? Snart är det i alla fall dags för yoga och det är välgörande för både kropp och själ, så jag hoppas värken snart går över.
 
Ha en fortsatt bra vecka och njut av våren som är på väg.
 
 
 

Fototriss - Påsk

Kategori: Blommor

Veckans tema "Påsk" inspirerade mig inte speciellt så jag tänkte faktiskt hoppa över mitt deltagande idag. Jag lämnade kameran hemma när jag for ned på stan för att träffa en väninna som varit på  lång resa. När vi satt på café och tittade ned på gågatan vandrade förstås en hel massa små söta påskkäringar förbi. Då ångrade jag att jag inte kunde ta några bilder.
 
Efter att ha slappnat av här hemma framför den allra sötaste lilla roliga franska film "Franska nerver" på tvåan blev jag på så bra humör att jag beslöt mig för att ändå vara med. Mitt påskpynt får försöka förmedla påskstämningen.
Lilla hönsfamiljen med överdimensionerat ägg av äkta Carraramarmor köpt vid tornet i Pisa. Alltså bara ägget, tupp och höna kommer närmare ifrån.
Tuppen är lite upprörd för att ägget är så stort, galar på om att hönan nog varit honom otrogen. Inuti tuppen finns mindre färgade ägg av den allra godaste sort, Anton Berghs mandelägg. De frossar jag i under påsken men bara då:).
 
En fin bukett gula tulpaner fick jag av vännen igår när han kom för att äta god lax på saltbädd-middag.
Påskskålarna är inköpta på Myrorna för några år sedan. I dem finns mer eller mindre nyttigt godis som jag hoppas ska gå åt i morgon då några riktiga påskkäringar kommer på besök för att äta soppa och spela spel med mig.
 
Fler påskbidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 

Påskhälsning

Kategori: Allmänt

Det är så härligt att solen lyser även idag fast de har lovat mulet i flera dagar. Jag vill bara ut och njuta men en plusgrad och lite isvind är kanske inte vad man längtar efter. Det blir att hejda sig en stund. Igår var vi ut och skådade lite fågel i Degernäs. Mängder av sångsvanar, kanadagäss, änder och en och annan tofsvipa, grågås samt en flock med snösparvar förgyllde kikarstunden. En trana betandes och en fjällvråk som satt still med ryggen mot oss på en stolpe ganska länge gjorde oss skådare än mer lyckliga, men isvindarna kylde och kallt blev det om nosen ganska snabbt.
 
Inga bilder därifrån men några sovande änder från förra lördagen kanske kan passa.
I Umeälven stod de. Bredvid på land finns den roliga klädnypeskulpturen med lilla månen emellan.
Betydligt mer full är den nu, månen alltså.
 
På gården där vännen bor hade solen värmt så deras snödroppar hade slagit ut på riktigt.
Hos mig på Ersboda väntar de än i knoppform med snö runt omkring.
 
Vårtecknen visar sig ändå så sakteliga även hos oss lite mer norrut. Igår hittade jag videkissar.
Fåglarna kvittrade som galna runt om i träden men trots att jag väntade tålmodigt (åtminstone några minuter) fick jag inte syn på dem. Kanske någon sekund men innan jag tryckt på on på kameran så hade de flyttat sig. Gråsiskor, grönfinkar plus de mer vanliga som finns hela vintern vid talgbollarna, talgoxe, pilfink och blåmes, såg jag men även några jag inte hann identifiera. En härligt spännande och rolig tid som nu kommer med både allt som kvittrar och det gröna och färgglada som skjuter upp ur marken.
 
Katterna trivs med vårsolen men tvekar lite inför att gå ut.
Utom på natten, då ska Tusse minsann alltid ut och kolla reviret, gissar jag. Blundandet beror nog på att de är rädda för blixten, men den behövs ju inte i dagsljus. Det vet de inte :)!
 
Med dessa rader och bilder vill jag önska er en Glad Påsk och en skön helg!