konstbarbro

San Marino, lite till

Kategori: Resor och utflykter

Tiden går och det var länge sen vi var i Italien nu, så känns det i alla fall, men än har jag inte visat alla bilder därifrån. Ja, alla blir det ju aldrig, tack och lov, så mycket foton som jag tar, men de jag vill ha med i alla fall.
 
Vi fortsatte vår promenad i San Marino efter vår sena lunch. Utan speciellt mål strosade vi runt och mådde bara bra. Här är en av stadsportarna.
Vi vände åter och gick samma väg tillbaka. Där fanns fler skulpturer att beundra och beröras av.
Denna kallas Mor o son. Jag lyckas inte hitta sonen men modern är vacker, rund och mjuk i formerna.
 
Mest berörande är nog denna lilla pojke som skriker så förtvivlat.
Jag läser på skylten att den är till minne av gisslandramat i Beslan, Ryssland september 2004. 
Så här ser vägen ut från porten och in mot staden. Jag tycker att taken är så vackra.
 
Nu blir det snabba kast. Vips står vi utanför Systembolaget, i San Marino!!! En smart affärsman som bott i Sverige har gett sin butik det namnet och givetvis handlar alla svenskar där :). Nja, inte alla, vi bara fotade.
Och sen lite julpynt i sommarvärmen:).
Efter detta var det dags att bege sig tillbaka till bussarna. Denna fina pelargång ledde oss rätt.
Lite senare hittar vi också porten ut ur staden.
Sen var det bara några trappor ned, ett snabbt besök i en souvenirbutik där jag köpte mig en nyckelring till min samling innan vi satte oss ned i bussen för hemfärden. Den gick relativt snabbt och lätt för när vi väl slingrat oss nedför berget så var det raka kustvägar hem till hotellet.
 
En middag ingick också i utflykten. Tillsammans med alla andra svenskar på hotellet klämdes vi in i en trång festlokal varvid ljudnivån nådde oanade höjder för ljudkänsliga mig. Vi placerades med två andra par och lyckades konversera någorlunda fast man nästan bara hörde den som satt närmast. Maten var okej, inget speciellt alls men jag fick min fisk när de andra åt kött så jag blev nöjd.
 
Ute skiner solen, det är -4°, ingen snö men frosten färgar lite vitt på tak och träd. Två adventsstjärnor har jag nu fått upp men mycket pynt återstår innan adventskänslan infinner sig i morgon. Snö hade naturligtvis förbättrat stämningen men nu är det ju bara att gilla läget tills den kommer.
 
Ha en skön helg!
                                             

Tusentals lyktor

Kategori: Umeå Stad

I fredags invigdes äntligen vårt nya kulturhus som fått namnet Kulturväven då många olika kreativa intressen ska vävas samman där. Samtidigt var det också den sista årstidsinvigningen för kulturhuvudstadsåret som börjar lida mot sitt slut. Samernas åttonde årstid, höstvintern, började den 21 november. För att fira detta tändes ungefär 4 500 ljuslyktor i Rådhusparken, lyktor som barn gjort på dagis, förskola och även småskolan, gissar jag. En ganska mäktig syn. Här ses de mot SF-biografen och Café Station i bakgrunden.
Lite träd var också extra upplysta som synes. Nedan är utsikten mot Rådhuset.
Den perfekta bilden har jag inte lyckats med än. Den kräver nog ett stativ och en upphöjd plats att fotografera från. Det upphöjda lyckades jag med då vi gick upp gångstråket på utsidan av Kulturvävshuset. Först en del av den vita byggnaden.
Det var öppet hus i biblioteket som huserar i flera plan, Folkets Bio har fått två nya salonger och visade kortfilm, en utställning med en lokal konstnär fanns någonstans i huset (hittade inte) och ett nytt café har öppnat på plan 1 närmast älven. Så nu har gamla, anrika Stora Hotellet fått en helt ny omgivning.
Inte passar de väl direkt ihop men man vänjer sig säkert. Inuti är nya Kulturväven i alla fall en spännande byggnad att utforska en annan dag när inte så många är ute och rör på sig. Även på lördagen då jag var dit med min vän vällde det människor ut och in överallt. Det nya Kvinnohistoriska muséet skulle invigas och köerna var så långa dit in att vi avstod från att försöka komma in där. Något att se fram emot.
 
Nu kommer bilden tagen uppifrån där prinsessan Victoria och hennes Daniel stod när kulturhuvudstadsåret invigdes i slutet av januari 2014, i år alltså.
Den blev väl inte så dum, bilden på vår fina ljusburksring?
 
I parken bjöd samerna på buljong, gahkku (tjockt segt jättegott tunnbröd) och torkat renkött. Såsom varande vegetarian (nästan, äter fisk) vill jag ju inte ha kött så det gjorde ingenting att det var slut. Buljongen värmde skönt så jag tänkte först inte på smaken men sen insåg jag att det naturligtvis var renköttsbuljong. Isch, min mage reagerade direkt med lite oljud, men som tur var var det bara en liten mängd.
 
Jag saknade faktiskt samisk musik, jojk eller liknande för det hör liksom till. Vid årets första årstidsinvigning var det flera timmar jojk av olika artister och det blev bara för mycket, men litegrann hade jag gärna lyssnat på. Istället var det en DJ som spelade "dunka, dunka", alltså inte sån musik jag är så förtjust i:).
 
Idag har jag hämtat en gran från ett skogsområde i närheten. Jag hade sån tur att jag upptäckte att det varit avverkning på en av mina promenader i omgivningarna. Där låg många fina smågranar fällda. Jag ringde helt sonika kommunen och frågade om jag som privatperson fick ta en av dem. "Ta så många du vill" svarade den vänlige tjänstemannen. Vilken tur! Annars har jag en gran på stugtomten som jag sett ut men det är jätteskönt att slippa åka 3 mil med bil bara för det och sen få en massa barr i min nystädade Golf.
 
Det har varit varmt idag, upp till +5° och knappt någon vind alls. Det var riktigt skönt att vara ute, trassla med julbelysning och städa lite i förrådet. Men jag tänder inte granen förrän till helgen.
 
Ha en skön fortsättning på veckan. Lite kallare blir det allt men någon snö har de tyvärr inte lovat än.
 
 

Fototriss - Glädje

Kategori: Katter

Temat glädje i grå dyster november kan bli en ordentlig utmaning men jag väljer de små jag har närmast och tolkar in temat i Tusses kroppsspråk. När en katt ligger med magen blottad och benen upp är det ett tecken på att han är trygg och mår riktigt bra. Lite försiktigt först.
Den nya filten går i Tusses färger och den blev snabbt en favorit för kvällsmyset. Ja, på dagen också för nu sover de mycket när temperaturen i luft och på marken inte är så behaglig för nakna tassar och nos.
Lite mer i helfigur och sen märkte han att jag var intresserad med kameran redo och rullade runt med ännu mera glädje.
Jag varnade honom för blixten men han höll ändå sina ögon öppna så de blev intensivt, lite overkligt gröna. Nog är det väl en sorts kattglädje bilderna förmedlar? I alla fall jag blir glad när han mår så här gott :).
 
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.

Isigt

Kategori: Miljö, friluftsliv

Nu när solen håller på att gå ned försvinner också molnen och en blekblå himmel anas. Men vad är den värd när inte solen är uppe och värmer? Nu blir det bara allt kallare ute istället när inte molnen håller kvar vår nästan nollgradiga temperatur. Idag är det invigning av Kulturväven, vårt nya kulturhus med bl.a. bibliotek, Folkets Bio och kvinnohistoriskt museum men jag går inte dit förrän ikväll när vi i UMeGänget ska samlas i Rådhusparken och mingla med andra invigningsintresserade. Jag hoppas få några bilder därifrån om det inte blir för kallt för fingrarna mina.
 
I förrgår däremot åkte jag ut till stugan då det var 2 plusgrader och ganska milda vindar. Isen har lagt sig på sjön och fast jag stampade vid bryggan lyckades jag inte få den att spricka. Perfekt för långfärdsskridskor med andra ord om jag nu hade ägt sådana.
 
Utan broddar kunde jag inte heller gå ut på den för det var rejält halkigt.
Jag åkte bara dit för att få andas lite frisk luft, passade på att dammsuga bilen och tog en kort promenad.
Ser ni så min lilla bil glänser. Handtvättad och sprayvaxad hos Super Bilvård i Umeå och sen städad av mig invändigt, vilket jag gör högst en gång per år. Lilla cykelboden närmast som vi förvarar bråte i är hur gammal som helst men jättefin, tycker jag. Fula förrådet bredvid som också innehåller utedasset är inte fräschare med murkna bräder och delvis flagad målning men de hör till stugan och får nog vara kvar så länge de håller. Lite målarfärg kanske kommer på nästa år eller året efter det men där känner jag ingen stress och det är skönt.
 
Några enstaka rönnbär hänger kvar till fåglarna.
Med blixt lyser de fint i novemberskymningen. Ofta har vi inte sett solen i år men har det betydligt bättre än orten (som jag glömt namnet på) i södra Sverige där de hittills (igår) bara haft en soltimme denna månad.
 
Det händer mycket i Umeå denna helg. Jag hoppas att ni får en fin och händelserik helg ni också!
 
 

San Marino, kort visit

Kategori: Resor och utflykter

Jag var nästan åksjuk när vi äntligen kom fram till San Marino, så slingriga och backiga var vägarna ned, upp, ned och upp igen för allra längst upp ligger staten/staden vi skulle besöka. Sen lunch blev det också då klockan nästan var 16 innan vi slagit oss ned på en restaurang, inomhus. Jag tror det var enda gången vi åt lunch inomhus på vår resa.
Guiden hade berättat att det fanns gott om vapen i San Marino och restaurangen visade just det med sin inredning. Det är tur att vi befinner oss i moderna tider då dessa vapen inte är i bruk. Istället (!) beställde vi in en flaska vin, trodde vi, men fick en halv karaff och nöjde oss med det till pastan med svamp.
Fint med blänk!
 
Efter vår måltid var vi redo att möta staden denna söndagseftermiddag då det var marknad som vi hörde om men inte såg. Däremot märktes att det var mycket folk i rörelse.
Ett fint torg med utsikt. Hade vi hittat det direkt så kanske vi ätit vår sena lunch ute i solen :). Tornet var fint smyckat. De lustiga spiralerna i hörnet är nog något datoriserat, gissar jag, fast det kan också vara belysning.
Och utsikten vacker, som sagt.
Jag vet inte hur mycket som är republiken San Marino men lite mer än den muromgärdade staden är det i alla fall. Ni ser linbanan som går brant upp och ned. Jag vet inte om jag skulle våga åka den :).
 
Konst och skulpturer fascinerar. Här en dramatisk kvinna med duvor i handen och fladdrande hårman.
Vännen fascineras mer av dyrbarheter som Ferrari eller som här Rolex. Sagt med glimten i ögat. Han äger nämligen en alldeles äkta Rolexkopia, inköpt i Thailand.
Fotografens skugga kom med också. Det syns att det är sen eftermiddag med låg sol. Shopping är något de säger är förmånligt i staten, men jag gissar att det handlar om riktigt dyra märkessaker som man ändå inte skulle ha råd med, eller vilja ha för den delen då jag inte bryr mig om sådant.
 
Lite kul väskor fanns det i alla fall, här fotat genom skyltfönstret.
En härligt grön entré lockade mig mer.
Sen gick vi ut till mer öppna platser där skulpturerna stod på rad.
Så synd att vi inte hade mer tid. Jag hade önskat en helddagsutflykt till Urbino och en till San Marino så vi hade kunnat utforska orterna bättre. Det kanske blir fler resor.
 
Ett inlägg till om besöket blir det i alla fall för nu vill jag ut i novembersolen som faktiskt anas bakom de lätta molntussarna. Igår fick jag bilen handtvättad och sprayvaxad hos en relativt ny firma här på Ersboda med mycket bra priser. Det är bara insidan jag borde ta tag i också. Jag kanske åker till stugan och fixar det.
 
Ha en skön vecka!
 
 
 

Fototriss - På marken

Kategori: Katter

Jaha, dags för fotoutmaning igen. Idag klädde jag på mig varmt och gick ut för att leta motiv till trissen som har tema "på marken" denna vecka. Lillgumman följde med en bit men såg att otäcka grannkatten (både lockande och skrämmande är han för henne) var ute så det blev inte så långvarigt. Storsvansen kommer fram när det är spännande.
Jag fortsatte på egen hand och på väg in i radhusområdet såg jag denna fulsnygga smutsnöhög kvar sen en dryg vecka.
Lite dinosaurielikt, tycker jag, med huvud, pucklar på ryggen, svans och ben :). Vad tycker ni?
 
In i skogen bortanför dagis gick jag och kände hur luften genast blev friskare. Skog är verkligen lungor för oss i tätbebyggelse. Där var det nyligen avverkat och jag hittade en perfekt gran att ha utomhus, men inte törs jag ta den bara så där. Ändå gissar jag att det som är smått avverkat bara kommer att ligga kvar. De större timmerstockarna tas nog om hand så småningom.
Det är vad jag fann på marken på min korta promenad idag.
 
Fler bidrag hittar ni hos Fototriss.

Urbino

Kategori: Resor och utflykter

Efter en supermysig film "Te med Mussolini" som utspelar sig i Florens med omgivningar vill jag återvända till dagen vi besökte Urbino på vår resa i regionen Marche. Vi hade bara några timmar på oss efter att vi gått runt i Rafaels hus. Ännu lite kortare sen vi tagit en cafépaus också, men vi tog det lugnt och vandrade omkring. Ganska snart kom vi till Duomen som var jättestor vilket inte torget framför var så det var svårt att fotografera bra.
Ser ni så välklädda italienarna (gissar jag) är?
Vi gick i kortärmat men denna dag hade jag i alla fall tagit på mig tunna långbyxor. Här är jag framför en obelisk vid duomen.
Många vackra statyer smyckade byggnaden. Kardinalen (?) med mitran på pekar ned på den mer enkelt klädde några våningar ner.
Men han har annat för sig. Vad lyckas jag inte luska ut men jag ser ett gapande odjur vid fötterna.
 
Sen vände vi åter samma gata och tittade in i varje gränd som korsade. Här syns bara en ensam duva stilla gå.
Alla verkade vandra på de större gatorna som ändå var relativt smala. Det pågick marknader på flera av dem. Här handlade jag ett fint par örhängen av nytt material.
Vegetabiliskt guld gjord av stråväxten ni ser till vänster vid smyckena. Ett gräs från Brasilien, sa försäljaren som kom från den närbelägna badorten Cattolica. Kul! De glänser som gammalt gult guld men känns förstås annorlunda och så är de betydligt billigare, förstås.
 
Marknadstitt lockade inte min manlige vän så jag gick bara en kort stund bland borden innan jag återvände till hans sida. Men sen fann jag en brant gränd och ville absolut gå ned till porten för att få en bra bild av det omgivande landskapet som jag fann så vackert.
Jag gruvade lite på vägen ner hur det skulle gå att vandra uppför de branta backarna men glömde snart de farhågorna då det blev allt finare.
Fina tak men inte tillräckligt med landskap så jag letade vidare och till sist blev jag nöjd.
 
Visst är det väl ett vackert landskap? Jag blev helt betagen :).
Uppför och tillbaka gick hur lätt som helst och vid torget lockade en glassbutik. Choklad och jordgubb, den italienska glassen är helt ljuvlig, mmm!
Och så måste jag bara vandra ned till den porten också.
Tiden gick fort och det var dags att samlas med guiden igen.  När vi gick genom ytterligare en port såg jag detta roliga solur, men lyckades inte riktigt kunna läsa av tiden.
Klockan var närmare två och ja... det stämmer nog.
 
Vi fick gå en annan väg tillbaka och ta hissen ner via ett köpcenter och ett parkeringshus innan vi kom fram till våra väntande bussar. Lite mysko kändes det med sådana moderniteter efter all denna renässanskultur.
 
Bussen tog oss via slingrande, backiga vägar till San Marino. Men det får vänta för nu ska jag gå ut och äta kinesisk middag med en väninna som också fyllde år i september. Vi gör så varje år, går ut och äter för att fira våra respektive födelsedagar. Ett år sen vi sågs sist förutom på Facebook då :).
 
Ha en skön vecka ni också!
 

Fototriss - Solitär

Kategori: Konst

Det är mulen, disig lördag med en ny fotoutmaning från Fototriss. Solitär är temat. Jag går inte ut nu och att leta motiv inomhus lockar mig inte idag så jag återvänder med glädje till bilder från resan utomlands. Dessa grandiosa kvinnor låg utanför ett museum i Pesaro, solitärer i gatubilden på var sitt håll.
Inte bara ensam utan också huvudlös.
 
Lite mera komplett är nästa kvinnofigur.
Så rofylld vilar hon på gatstenarna, kan inget annat. Jag hittar en skylt som berättar att dessa två med flera var en del av scenografin i operan Zelmira från en Rossini operafestivalproduktion 2009.
 
Från land till hav. Där hittar jag en solitär i det stora blå: en motorbåt som rusar fram över Adriatiska havet.
Lite haltande triss kanske, men vad gör man inte när man vill vara med men inte ids engagera sig nog för att ta nya bilder :).
 
De andras bidrag hittar ni hos Fototriss.

Vackervinter

Kategori: Katter

Så härligt med våra årstidsväxlingar. Den mest dramatiska är väl denna när snön på några timmar gör världen helt ny. Igår slask och blask som sakta frös till. Idag vaknade jag till dessa vackra vyer utanför mitt boende.
Solen ser ut att ha flyttat in på min balkong.
 
Här bodde min granne som nyligen har lämnat denna värld. Vila i frid, kära G. När jag som nyinflyttad fick det väldigt besvärligt med katthatarna runtomkring fanns hon där som en god kraft. Också hon var kattägare, men hon hade sin Vilma i koppel, delvis pga av grannarnas hot, sa hon. Det var inte något för mina, då skälet att jag flyttat hit där det finns så mycket natur runt omkring var just att de skulle få vara ute på egen hand också.
Däremot blev vi goda vänner och höll ihop i mer än ett år. Saker hände och vi gick åt olika håll, men fann igen granngemenskapen de sista åren. Hon var alltid rar och trevlig att byta några ord med när vi stötte på varandra med och utan katt eller hund. Jo, hon skaffade en liten hund också, en kinesisk nakenhund med päls (!). Det finns sådana. Jättesöt var den. Jag hann faktiskt gå ut med den två gånger på slutet när hon inte orkade och var märkt av sin cancer. Den sista tiden vilade hon på hospice och jag läste idag att hon somnade in i torsdags, bara 58 år. Ledsen, saknar henne!
 
Det här är också äpplen från äppelträdet vid hennes entré.
Vackert isiga.
 
Min solmåne dekorerad med snö.
Alla gillar inte vintern. Desirée tittar uppgivet på mig när hon sett allt det vita kalla därute.
Åt andra hållet, mot baksidan, sitter Tusse och tycker nog samma sak.
Men hann har i alla fall sprungit ut och känt efter en liten stund. Henne fick jag bära ut i solen, sen sprang hon direkt in.
 
Jag tog en lång promenad och njöt av finvädret. Vackraste snörönnen fann jag på radhusområdet en bit bort.
På hemvägen upptäckte jag hur rosknopparna tyngdes ned på min egen rabatt.
Områdets gula hus gör sig fint i vinterskrud. Nu är färgen behagligt blekgul, nästan 10 år sen det målades (tror jag, bodde inte här då). Som nymålad kan färgen vara lite väl skrikig.
 
Idag har jag gjort ärenden åt min behövande syster och tänt ett ljus på familjegraven då jag kom på att det är pappas födelsedag. Han skulle ha fyllt 112 år. Tänk vad han skulle ha kunnat berätta om sin uppväxt och gamla tider om jag då varit intresserad. Men det är väl typiskt att det blir man inte förrän de som kan berätta redan är borta. Å andra sidan miste jag min far alldeles för tidigt. Jag var bara 19 år.
 
Lite sorgligt i bloggen idag. Kanske fullmånen påverkar känsligheten.
Jag vet inte med mig att jag är fullmånepåverkad. Men kanske!
 
Hoppas ni också har fått en fin vinterbörjan!
 
 
 
 

Mer om Rafaels hem

Kategori: Konst

I Urbino fortsatte vi att titta runt i konstnärens Rafaels barndomshem. De målningar av honom som satt inramade på väggarna var inte äkta utan kopior men välgjorda och fina.
Förståeligt då en äkta Rafael kräver helt andra säkerhetsåtgärder och bevarandekunskap vilket finns på världens stora muséer. Här var det fri entré och massor med folk som fritt gick runt i rummen. Jo, en äkta målning fanns faktiskt, infälld i väggen ser ni nu ett original av den store Rafael.
Visst är den fin.. och så kärleksfullt målad?
 
Här är konstnären himself som vacker ung man. 
Många rum fanns det och vackra inredningsdetaljer, som t.ex. det här fina skåpet.
Jag letar med ögat men finner inga handtag så jag undrar hur skåpet öppnas egentligen.
Härligt att det var så luftigt möblerat. Troligtvis för oss turister, så att vi skulle rymmas :).
I dörröppningen en byst av Rafaels fader Giovanni Santi, vars hus vi befinner oss i.
 
Någon våning upp kom vi ut till en innergård med en fin brunn.
Det är inte jag även om det är lite likt när jag inte har permanentat hår som nu.
 
Sen var det så fullt i de smala trapporna att vi avstod att gå upp utan istället vände om ner till köket.
Bredvid hängde en avancerad anordning för att grilla som kunniga imponerades av. Den finns inte med på bilden, tyvärr.
 
Innan vi gick ned tittade vi över till grannhuset.
Tänk, här stod de och småpratade med varandra på smattrande italienska. På gamla italienska filmer från 50-60-talet minns jag att jag då tyckte att de skrek med gälla röster åt alla håll, från balkonger, trappor, trappuppgångar medan folk rörde sig i alla riktningar och svarade eller bara passerade. För min del var det inte pittoreskt utan högljutt stressande då. Idag kanske jag skulle tänka annorlunda:).
 
En fin staty lite svårfotograferad då folket ville komma nära.
Jag blurrar (retuscherar) deras ansikten för de har inte bett om att bli fotograferade så nära. Flickan är jättefin och jag är så imponerad av att de kan avbilda klädernas rynkor, fall m.m. i sten, marmor tror jag det är. Om jag hade en stor trädgård skulle hon gärna få sitta där med sin palett i handen:).
 
Jag fann också en läcker klocka som absolut skulle få plats någonstans i min lägenhet. Ja...drömma kan man ju.
En liten butik låg vid utgången där den mesta tiden spenderades i toalettkön. Där kom jag i samspråk med två kvinnor som rest från Helsingfors. Vi som åkte från Arlanda var lite missnöjda med en försening på 2 timmar och 45 minuter men nu fick jag veta att vi inte alls skulle klaga. De som åkte från Finland var 17 timmar försenade och norrmännen 6 timmar. Så vi svenskar hade klarat oss bra.
 
Nu var det skönt att komma ut på gatorna igen. Mycket folk där också men lite luftigare och så fint med byggnadens madonnaikon högt däruppe.
Efter lite strosande valde vi att pausa med en cappuccino till mig och en öl till min manlige vän. Det var för tidigt för lunch, tyckte vi, men blev sugna när vi såg bussgrannar äta en matig bit pizza i närheten.
 
Ute här i Umeå blir nu världen vit då det snöblandade regnet sakta fryser på gator och tak. Än är det en halv plusgrad och blötsnö men de har lovat kallare så det ligger nog kvar och blir ljusare ute. Jag ska nog gå ut och dra undan innan det fryser på, likaså kattrappan behöver sopas litegrann. När det blöta fryser blir det så besvärligt halkigt och sen med nysnö på kan det blir riktigt förrädiskt halt.
 
Men jag vill inte klaga. Vi har haft en lång och fin höst och igår hann jag precis lägga på vinterdäcken också så jag är redo för vintern. Det är faktiskt det första snöfallet som inte tinar bort direkt i år. 
 
Ha det så gott ni också i vilket väder ni än befinner er:)!

Fototriss - Ljus & Mörker

Kategori: Min närmiljö

En vecka har gått och nu är det dags för nya fotoutmaningar. Veckans ämne "ljus och mörker" fungerar inte med bilder från Italienresan så nu har jag gått ut i min närmiljö och tagit nya bilder. Jag funderade först på att ta mig till en kyrkogård för att fotografera alla vackra ljus på gravarna denna allhelgonahelg, men regnet började strila och begränsade mig. En liten runda vid husen för att få med både ock fick räcka.
 
Några steg från min entré ser det ut så här när det börjar skymma vid fyratiden.
Speciellt vackra gatlyktor har vi inte men lite kul är att det blev stjärnhimmel på bilden:).
Det är tyvärr bara regndropparna som blixten lyser upp.
 
En vybild till över vår innergård utan blixt.
Bollpilarna är fina både med och utan löv samt som silhuetter.
 
Efter denna korta utesejour med katter och kamera var det skönt att gå inomhus för att mysa.
 
De andras bidrag hittar ni hos Fototriss.