Barbro S

Borgvandring i Lisssabon
Efter vår sköna lunchpaus i skuggan begav vi oss ut på borgområdet där vi upptäckte små konstverk att fota och beundra.
Mer eller mindre trevliga.
Ganska ilsken fisk, eller är det en orm? Huvudet påminner lite om Kalle Ankas också om man bortser från tänderna 😄. Här får jag en övergång till mer levande djur.
En alldeles egen parkdel för duvorna. En bit bort vår vackra speciellt tecknade påfågel.
Otroligt fin. Skulle velat se den med uppspärrade stjärtfjädrar. Hibiscusblommorna var också vackra.
Oktobersolen gassade så jag tog en liten paus i skuggan i vad som såg ut som en samlingsplats för många.
Sen var det dags för lite trappor.
S i filmstjärnepose. Vi går sen över bron in i Castellet.
En skönt skuggig innergård.
Därifrån gick vi en brant trappa upp på en mur att vandra runt på... 
och torn av olika höjder att klättra upp i.
Fin utsikt över Lissabons centralare delar mellan skuggande trädkronor.
Tiden gick fort. När vi kände oss nöjda och mätta av dagens borgintryck promenerade vi ner till den första utsiktsplatsen igen för att ta spårvagn 28 tillbaka. Jag fick en impuls och frågade om vi var på rätt, vilket var tur, för vi hänvisades till nr 12 denna gång och kom snabbt tillbaka till torget Martim Moniz där vår utflykt började med köande över en timme för att åka upp som jag nämnt tidigare. Det visade att det fanns snabbare vägar. 
Denne ståtlige man med tofsar runt halsen och en båt (?) med duvor i famnen stod vid hållplatsen där uppe. Nere vid torget  Praca da Figueira nära där vi bodde tittade vi upp mot borgens murar där vi nyss varit.
En fin kakelfasad bjuder jag också på innan vi går åter till vårt hotell.
Det hade varit en ganska intensiv första dag så det var skönt med en stunds behövlig vila innan dusch och fixa till sig för middagen. Dags att gå ut i den varma Lissabonaftonen.
Jag är så stolt över min fina klänning som ser ut som en Desigual men är en billigare variant från Fannys som jag köpte på rea här i Umeå. Den är i polyester som jag egentligen inte trivs i då jag föredrar naturmaterial som bomull eller viskos, men jag kunde inte motstå den.
 
Vi åt tonfisksallad på en uteservering bland många och drack ett gott glas grönt vin, Vino Verde. När vi önskade vitlöksbröd till blev det lite halabalou. En servitör (inte vår) kom ut och viftade dramatiskt med armarna att han inte hade någon möjlighet att göra vitlöksbröd för då behövde de en jättestor ugn mm, mm. Vi ville inte öka på hans upprördhet utan höll bara med. Han kom nämligen med vanligt bröd samt en såskopp med skirat smör där skivad vitlök simmade omkring. Vi fick alltså doppa.
 
När sen vår servitör kom sa jag lugnt att det bara var att smöra en vanlig skiva bröd och pressa vitlök på innan den värmdes i ugn. Jag vet, sa han och himlade lite med ögonen, men ... Så det var tydligen inte han som bestämde. Nåväl det blev gott i alla fall.
 
Vi unnade oss en liten promenad och tittade in i några souvenirbutiker. Jag köpte med mig fina underlägg av kork med vackert mönstrat kakel på, både till mig själv och till mina tre kattvakter. När vi skulle gå berömde ägaren mig för min mycket vackra klänning!! Sånt gläder och värmer 😉.
 
Nu har novembersolen och kylan bytts ut mot gråmoln, plusgrader och vinande stormbyar utanför mitt arbetsrumsfönster. Frosten på gångbanorna har snart tinat bort. Fast vi inte har haft snö har frosten gjort marken fin och ljus, men nu blir det mörkare igen, tyvärr. Advent på söndag och än ingen snö. Regn och regnblandat har de lovat. Jag längtar snö nu när vinterdäcken är på och rabatterna har fått skyddande granris. Vintermörkret är tungt nu när dagarna är så korta och snö skulle verkligen lysa upp litegrann. 
 
Hoppas snön snart kommer. Hoppas också ni har det gott var ni nu befinner er!