konstbarbro

Sjukfrånvaro

Kategori: Katter

Jaha, vad har jag gjort sen sist då? I torsdags överfölls jag av magsjuka strax innan jag skulle åka iväg på yogapasset. Tack och lov att jag inte hann gå till bussen. Sen dess har jag varit krasslig och är så fortfarande. Det akuta tog slut vid tretiden på natten sen jag varit i kontakt med sjukvårdsrådgivningen och fått tips om vätskeersättning. Små små klunkar av sockervatten med salt i stillade magen så jag fick sova. Men fortfarande har jag knappt någon aptit och typ magkatarrkänsla efter att jag ätit.
 
Vackra tulpaner har i alla fall förgyllt vardagsrummet och dem fotade jag från alla håll tills det blev ett collage med katten min i mitten.
De håller uppe humöret, både kattmys och blommor som nu tyvärr har vissnat. Ett svagt illamående känner jag ännu och dessutom har jag fått ont i halsen. Först trodde jag att den bara var sårig av magsyran men det röda ger sig inte och jag har fortfarande kvar lite feber. I början hade jag 38,1. Inte mycket men jag känner mig ändå spak. Nu ligger den några tiondelar lägre vilket kanske beror på halsinfektionen? 
 
Jag tvingar mig ut för att få lite frisk luft men orkar bara gå några steg innan jag blir matt. Den här bilden tog jag från balkongen innan jag blev sjuk.
Blåmesen och den större hackspetten spanar säkert in matkulan med fett och solrosfrön förutom varandra för vara den som får först. Hackspetten har fördel av sin storlek men blåmesar är väldigt tuffa små fåglar :).
 
När kulans innehåll minskar fyller jag på med fett och solrosfrön, skalade som jag själv inte har hunnit använda upp innan utgångsdatum. Det verkar populärt.
 
Vi har haft kalla nätter länge, ner till -17-19° som till mitt på dagen värmts upp av solen till bara -5-7°. Nu ser jag att det plötsligt är plusgrader, strax över noll. Härligt! Jag måste väl ändå ta mig ut .....
 
Det hör till saken att jag gjorde illa mig i ett ben på yogan för mer än en månad sen och det har inte läkt. Här hemma känns det inte så illa men när jag går längre kryper värken nedåt till knäet och vaden som liksom tappar kraft. Jag måste stanna till och ibland vifta lite med benet innan jag kan fortsätta gå och när jag kommer hem efter ca 45 min (då går jag sakta) är jag helt slut. Det här var innan magsjukan fast i lördags var jag lite piggare och var faktiskt ute 20 minuter.
 
Då var jag också på L:s födelsedagskalas där det bjöds på helt otroliga godsaker. Jag fick undvika beröring med de andra för att inte smitta även om över ett dygn hade gått. Jag kunde inte heller smaka allt gott förstås men det var så trevligt att få vara med i lite släktgemenskap en stund.
 
Igår var det en Umegänget-träff då en av medlemmarna bjöd på hembakta semlor men den fick jag helt avstå från. Synd om mig! Idag passar jag på att klaga som ni märker. Nu har jag tagit en Ipren för att se om jag kan bli lite piggare och våga gå ut i sol-moln och kritvit snö.
 
Grannens lilla Stina har gjort snögubben som har stått kvar länge.
Fotograferad uppifrån mitt arbetsrumsfönster.
 
Vad är det här då?
Ingen aning. Kanske någon av er kan mer än jag? Den är en del av de utställningar vi besökte på Bildmuséet för någon vecka sen som jag ska berätta mer om när jag känner mig piggare.
 
Ha en skön vecka!
 
 
 
 

Lysande utställning på Bildmuséet

Kategori: Konst

Ja, det kan ni tolka lite som ni vill men faktum är att den första utställningen vi guidades runt hette just Lumière (franska för ljus) av konstnären Julio le Parc (född 1928). En äldre man alltså som experimenterat med ljus mot olika material ända sen 60-talet, och nu fått ny betydelse i och med den digitala teknikens möjligheter. Konsten ska interagera med besökaren.
 
Det första verket är ändå rofyllt och stilla. Fint med djupverkan man kan tolka som man vill. Jag ser insidan av ett hyreshus med lägenheter och rum på olika plan. Vad ser du?
Rummet vi gick in i var alldeles mörkt frånsett de lysande konstverken som ändrade utseende beroende på hur vi rörde oss i rummet. Guiden berättade att utan besökare är det alldeles mörkt och stilla, om jag förstod det rätt, men med våra rörelser och vår andning satte vi igång aktiviteter, rörelse och belysning.
 
Här är vi bara tre i rummet. Ni anar min väninna som en silhuett mot ljuset som kommer in utifrån.
Hon försöker fotografera några ljusreflexer som hela tiden rör sig. Inte lätt.
Verken består av glas, metall, trä och genomskinlig plast som hängs i tunna metalltrådar mot reflekterande ytor, läser jag i broschyren.
En till från våning 6 i Bildmuséet på Konstnärligt Campus i Umeå. Därefter gick vi ned en våning där samme konstnär visade fler verk. Hans första separatutställning i Skandinavien läser jag också.
Cd-skivor tror jag det är som hänger här vid entrén till rummet. Sen går vi in i mörkret igen där man bl.a. kan lägga sig på en stor svart fyrkantig bädd i mitten av rummet och titta upp mot taket.
Rörelse förstås vilket inte framgår här. Så himla spännande var det egentligen inte men jag fotograferar ändå.
Plexiglasskivor hänger en bit in i rummet. En mor försöker fota sitt barn och jag passar på att få in lite mänskligt liv i bilden nedan också.
Blixt går inte att använda för då blir det bara platta, grå plastskivor. Lite mer spänning ger ljusreflexerna i mörkret.
 
Här är det nog metall som är underlaget.
Jag rekommenderar er att gå dit och spana in verken. Utställningen är kvar till den 17 april i år.
 
När vi är i grupp och blir guidade blir det oftast en ganska snabb vandring bland de olika utställningarna. Dessutom envisas jag alltid med att fotografera så jag har något att visa här:). Om man är ensam eller några få och tar sig tid blir kanske konstupplevelsen bättre. Vi har ändå alltid trevligt i UMEGänget (8 pers i söndags). Efter konsten passade vi på att fika gott i caféet/restaurangen längst ned i byggnaden med utsikt över snöig umeälv.
 
De övriga två utställningarna är inte så svartvita som de ovan men dem berättar jag om senare. Idag har jag slagit lite golfbollar igen samt handlat några klädesplagg på H&M här på Ersboda. Jag läser i tidningen att de ska döpa om handelsområdet Mariedal/Ersboda till Stora Birk. Hmm!! Ja, Birk betyder tydligen både björk och handelsplats så idén är väl bra men jag undrar hur lång tid det tar innan det nya namnet känns naturligt. Blir det verkligen bättre med ett namnbyte?
 
Det beror säkert på att IKEA:s nya handelsområde på Söderslätt ska kallas Avion Shopping (invigs 17/3) och då vill affärsidkarna här i norr också ha ett klatschigt namn. Själva IKEA öppnar ju redan på fredag. Då ska jag inte dit men om några veckor kanske jag åker över Tegsbron och handlar lite värmeljus :).
 
 
 
 

Katter på vift i vitt

Kategori: Katter

Med lite lock och pock och ibland handfast bärande får jag ut mina katter på vintern. I söndags, Alla Hjärtans Dag, gick de faktiskt ut frivilligt då det var milt väder. Med tveksamma steg.
Här är Desirée på väg tillbaka mot dörren men ångrar sig, kanske för att jag kommer och ställer mig i vägen :).
Klockan var nästan ett på dagen. Som synes har det snöat men ingen traktor som plogar än och då går det bra att ta ut dem. Med traktorljudet nära blir de för ängsliga och faktiskt jag också. Då känns det säkrast att ha dem inomhus.
 
En liten promenad runt hörnet räcker för henne, men intressanta dofter gör att hon stannar upp, kollar runt och nosar i luften.
Några steg till och där är gången upp till kattrappan lite längre fram till vänster. Jag har trampat upp den åt dem.
I somras satte jag upp ett till trappsteg längre ner där hon står för jag tyckte hon såg ut att ha det lite jobbigt med att hoppa upp på det övre. De är ju 10,5 år nu.
 
Stanna ett tag så matte får sig en bild till.
Innan det är dags att återvända till horisontalläge, varmt och skönt under bordet.
Ja, däremellan vankas det godis efter utevistelsen och möjligtvis också lite lek nu när de fått ljus och energi av allt det vita därute. Småtassarna måste också slickas varma, men sen är det sova som gäller.
 
Tusse som gått åt andra hållet kommer strax efter.
Inte så mycket revir att försvara nu när snön förhindrar långväga katter att komma på besök. Räven var länge sen den visade sig också. Inte så ofta jag ser den men spåren brukar synas på baksidan av husen. Den passerar bara nattetid och nu på vintern håller jag Tusse inne till 6-7 på morgonen de morgnar han vill ut. 
 
Just nu hör jag en tung suck bakom mig och där sitter Tusse och ser allvarligt på mig. Upp från skrivbordsstolen och ge honom lite godis ute på balkongen. Det är 0-gradigt idag men det blåser så Tusse tvekar lite på kattmöbeln därute på inglasad balkong med liten öppning mot kattrappan.
 
Tillbaka till i söndags då han tog en tvärrusning och hoppade direkt på trappsteg nr 2.
Han använder aldrig det nedersta och avstår oftast också det översta utan hoppar direkt från staketet upp en bit på trappan. Jag har sett honom halka ned en gång. Nej, jag såg inte själva fallet men däremot en grop i snön nedanför. Ett tag efter var han nog lite försiktigare men nu hoppar han som vanligt igen.
 
Oftast ångar han direkt in men även Tusse stannade snällt och lät sig fotograferas.
Med röd nos av kylan. Här sitter han ju på det översta ser jag men det är nog bara för att jag bad honom ta det lugnt :).
 
Ett tag senare ligger även Tusse  i godan ro på soffan.
De kan verkligen konsten att njuta och även få mig att må gott.
 
Snöhäng gillar jag så här kommer ett.
På eftermiddagen träffade jag min vän och gav honom ett fint inramat porträtt av oss båda tillsammans. Det var fusk då det var två bilder jag gjort collage av och retuscherat så det såg ut som att vi satt bredvid varandra. Kul när man kan få till det!
 
Han bjöd mig på middag på Taormina där de nyss bytt ägare men inte meny än. Sen fick jag också en bukett röda rosor som de flesta står kvar än, otroligt nog. Jag köpte tulpaner före det och de slokade på bara två-tre dagar. Men jag ger inte upp för det. När rosorna har vissnat köper jag nya tulpaner för de ger mig härlig vårkänsla.
 
Snart får jag besök av systerdottern och i morgon blir det besök på Bildmuséet med Umegänget.
 
Ha en trevlig helg ni också!
 
 
 

Stugbesök

Kategori: Miljö, friluftsliv

Fjorton dagar sen är det jag besökte stugan men först idag kommer bilderna. Det började med en solig morgon här hemma.
Nymålad fasad, ja, alltså i somras, mot vit snö blir ganska fint. Finvädret lockade mig att ta bilen ut till Kulla och stugan vår.
Den såg ut att må bra med bara lite snö på taket. Något mer är det nu men alls inget behov av takskottning än.
 
Den låga solen sände strimmor av ljus över sjön.
Kryssräcket på bryggan var också okej.
Varje år ängslas jag lite för om bryggan ska brytas sönder när isen släpper men än så länge har det gått bra. Hyfsat i alla fall för i fjol fick vi byta en bjälke under som lossnat på ena sidan.
 
På uterummets glas hade frostrosorna samlats.
Jag hade med mig lite fågelmat i form av kokosfett blandat med solroskärnor som jag lade längst upp på stocken. Ganska snabbt kom där en talgoxe som ville smaka.
Ni ser var skärpan har hamnat, på grenarna bakom. Alls inte på fågeln som tanken var. Träden runtomkring är rejält höga och pampiga och där flög massor av talgoxar, blåmesar och .. grönfinkar, tror jag också jag hörde.
Efter att jag kollat läget i stuga och på tomten tog jag mig en promenad längs stugvägen. Med jämna mellanrum finns där åretomboende vilket känns tryggt. På vägen ut till lilla Smedholmen där det bor två har man bra utsikt över Piparbölesjön.
Söta blir buskarna av rimfrosten.
Åt andra hållet den del av sjön som jag hoppas att vi kan åka skidor på i år då vi haft ordentlig kyla i januari åtminstone.
Visst anar man ett skidspår nära strandkanten? Igår tog jag faktiskt en skidtur, då på Mariehemsängarna, med min väninna A. Det var första gången jag åkte skidor på tre år och jag njöt till fullo. Solen sken från klarblå himmel, snön lyste gnistrande vit och spåren var helt perfekta. Konditionen däremot var inte den bästa men ca en timme åkte vi runt innan det var dags för vila och fika vid Bräntbergsbacken. Där åkte massor av barn slalom, snowboard och skrana nerför backen då de hade friluftsdag.
 
Jag hoppas vintern stannar kvar så det blir tillfälle till fler skidutflykter. Den här dagen höll jag mig till apostlahästarna och välplogad väg.
Den här stigen vek jag därför inte in på. Ändå var det så skönt att vara utomhus och strosa långsamt framåt medan jag andades in den friskt klara luften, ca -7° och låga solstrålar som tittade fram mellan träden.
 
Före jag åkte dit hade jag stått ca en timme i en industrilokal på Västerslätt och slagit golfbollar mot en nätad vägg. Ja, lite stillsammare puttande blev det också tillsammans med väninnan V och vännen Å. Det är några onsdagar vi seniorer, 55+, erbjudits denna träning för bara 30 kr. Två onsdagar har jag varit där men idag valde jag att vila då skidturen ökade värken i mitt högra ben/knä. Ändå ångrar jag inte alls att jag gav mig ut igår. Med lite Voltaren på två onda punkter har det gått bra att röra sig som vanligt idag och i morgon hoppas jag att yogan mjukar upp mina uttänjda/sträckta muskler.
 
Ha en bra fortsättning på veckan!
 
 
 

Fototriss - Svartvitt del 2

Kategori: Min närmiljö

Det bara snöar och snöar. Det gillar jag denna snöfattiga vinter att vi får lite påfyllning av det vita. Helena som ordnar fototrissutmaningen är på semester så vi som vill får fortsätta på förra veckans tema om vi vill trissa. Det passar bra då landskapet faktiskt är mest svartvitt, speciellt i mörkret. 
 
En ny gatlykta har jag fått utanför mitt fönster. Den lyser så starkt att jag måste dra ned persiennerna när jag ska sova. Den gamla var lite blek jämfört.
Den får en allt tjockare snömössa uppepå men det syns inte här.
 
Igår kväll gick jag en bit ut i lillskogen bakom. Lite snösagokänsla finns där.
Längre in vågade jag inte gå utan vände om hemåt. Jag ser att man kan ana lite grönt o brunt nu när jag använde blixten, men det hoppas jag att ni kan bortse ifrån.
Mysigt att gå in sen till sina katter och se den spännande finalen på "På Spåret".
 
Andras trissar hittar ni här.
 
 

Vinternatur

Kategori: Djur och natur.

Nu när snön sakta men säkert regnar bort har jag lite vinterbilder kvar att visa. Först från en utflykt till Holmsund för ca två veckor sen då jag övertalade vännen att följa med för att leta strömstaren som jag hört skulle finnas i en bäck där. Jag har letat den vid flera tidigare tillfällen men aldrig sett fågeln men nu/då fanns den där och förgyllde min vistelse vid lilla bäcken.
Nehej, här syns den inte, den mycket livliga fågeln som hoppade omkring i vattnet och såg ut att stortrivas med sig själv. Jag fotade en hel rad suddiga bilder men plötsligt stannade den till en kort stund vid bäckkanten och jag fick en hyfsad bild.
Det var inte så ljust med skogen runt omkring, annars hade jag lyckats få bättre skärpa. Men för att vara första gången jag såg en strömstare får man vara nöjd. Lite suddigare här.
Lite fina snödetaljer fanns det också.
När vi vände och gick därifrån flög tre glada strömstarar över mitt huvud som hejdå och en av dem gled smidigt igenom vägtrumman. Här är ingen fågel men väl en vän som också tyckte det var kul att få se fågeln fast han inget egentligt fågelintresse har.
Vi åkte vidare ut mot havet för att ta en liten promenad men det blåste för mycket för att vi skulle ge oss ut på isen.
Himlen är vacker! Men molnen var envisa och ville inte riktigt släppa fram solstrålarna som vi så väl behöver den här årstiden.
 
Vi åkte vidare till Umeå uthamn och tog en mycket blåsig promenad mot vindkraftverken.
Se, där börjar solen komma igenom molntäcket äntligen.
Visst blir man gladare när solens ljus gör snölandskapet ännu vackrare?
Blåsten fick oss ändå att vända om och gå tillbaka. Gammfärjan låg vid hamn i väntan på nästa färd till Vasa, Finland. Det har pratats om en satsning på en ny fräsch färja men tydligen vill inte finska regeringen vara med och betala så just nu händer ingenting mer, tyvärr.
 
På den tiden det begav sig var det festligt och kul att åka över till Vasa, kanske övernatta på Waskia eller lite enklare Fenno. På Waskia fanns det dans och barer, sommartid även bad utomhus bredvid hotellet. Jag var tolv år första gången jag åkte över med klass 6 från Hissjö skola, då bara över dagen. Några år senare arrangerade jag en resa för mina klasskamrater (en del med pojkvänner) när jag gick första året i gymnasiet. Då köpte vi en flaska vin som vi delade på däck, jag och några till. Inte speciellt mysigt men spännande förstås. Rosévin minns jag att det var och visst blev man lite sprallig ett tag. 
Mot Vasa!
 
Jag var nykterist tills jag var 16 år, sen smakade jag drink (mintlikör och Seven up) på vår första resa till Las Palmas. Det var fri entré och fri drink för tjejer på Discoteken där på den tiden, 1970-71. På den andra resan blev det mer av det rusande, nämligen ofta Sangria till maten förutom den fria drinken.
 
En stor starköl smakade jag första gången som 17- åring på Kamenskikällaren till god pizza. Då blev vi övermodiga och gick till Universum där det var 18-årsgräns. Vi kom faktiskt in fast jag såg så barnslig ut på den tiden. En kul kväll och mer alkohol behövdes inte då. 
 
Det var inte förrän jag började arbeta inom hotell & restaurang som det blev mer vanligt med festande och sakta men säkert ökade konsumtionen, dock alltid bara vid festliga tillfällen med andra. Även studietiden på universitet innehöll en hel del alkohol. 1992 var jag less på att känna mig bakis efter danskvällar och fester. Då slutade jag att dricka alkohol helt och hållet i många år.
 
Sakta började jag om med ett glas bubbel till nyår 10-12 år senare.  Fr.o.m. 2008 ungefär dricker jag mycket måttligt och behöver aldrig vara bakis mer. Så skönt! Det är gott med en sommardrink som Aperol Spritzel ibland eller en vinterdrink som jag bjöd en väninna på i söndags, en läcker lingonmojito. Ett glas vin till maten ibland uppskattar jag också och emellanåt en Kaffe Karlsson.
 
Oj, vilken utvikning från Vasabåtarna det blev :). Jag tycker det är roligt med små berättelser från förr. Vill nog gärna skriva mer ibland men hejdar mig innan det blir för mycket.
 
Dags att avsluta med en bild på Tusse som inte vill lägga mer pussel.
Tur då att jag redan var klar :).
 
I morgon ska det fortsätta vara blia, men sen ska visst kylan komma åter. Utan vackert vitt på marken blir det alls inte bra men så är det bara. Inget att göra åt.
 
Hoppas att ni får en fin vecka hur som helst!
 
Jag ska pröva ett nytt ställe till lunch i morgon, med min systerdotter. Ett litet stadsbesök fem km hemifrån. Jag börjar bli allt mer hemmakär, märker jag, eller så beror det på urkvädret att det är skönast att vara inomhus. Nu ska jag i alla fall ta mig en promenad i närområdet för lite ny luft behövs i lungorna.
 
 
 

Fototriss - Svartvitt

Kategori: Djur och natur.

Ett lätt tema idag på fototriss då bilderna jag tagit under en utflykt till Holmsund för någon vecka sen nästan redan är svartvita. Visserligen var den vita snön lite blå när ljuset inte räckte till men några färger för övrigt syntes inte.
 
Ute har vi snöoväder och snart plusgrader, tyvärr. Snön är efterlängtad här vid kusten men det är inget roligt när den är så blöt. Då var det härligare när vi letade strömstare i lilla bäcken för några veckor sen, ca -8°.
Första gången i mitt liv jag fick se en strömstare. Jag tog några bilder på den livliga fågeln som hoppade omkring i vattnet och nästan aldrig stod still, men ingen av dem är bra nog att visa här, tyvärr.
 
Det får bli en mossig sten istället.
Både vanlig, så där fanns faktiskt lite grönt ändå, och snömossetak.
 
Sen åkte vi ut till havet där det blåste otrevligt så länge stannade vi inte. Snö gör det mesta finare.
Fler bidrag på temat hittar ni hos Fototriss.
 
 

En liten brud

Kategori: Katter

Hon har fått vänta ett tag men nu är det dags att visa bruden min. Ja, tavlan alltså :).
Som ni förstår är jag en amatörkonstnär, mestadels självlärd även om jag har gått en del kurser på olika studieförbund under 90-talet. Den här tavlan målade jag 1998 i olja. Jag tycker att hon blev ganska fin, är speciellt nöjd med spetsen på slöjan. Hon ser harmonisk ut trots kaoset som omger henne, tycker jag. Lite jordiska växter och en turkos spegelliknande sak är med. Vad den står för vet jag inte idag. Kanske jag hade en tanke om det då men det är inte säkert alls. Ofta målade jag bara ur mitt undermedvetna. 
 
Hon ser lite inåtvänd ut, som om hon grubblar på något eller kanske väntar hon bara på brudgummen sin. Vad tror du som läser detta?
 
I höstas sålde jag faktiskt en tavla över Internet. Jag blev så glad att någon hade hittat min blogg och gillat min konst. Jag har haft min blogg sen 2009 och har bara sålt en tavla den vägen tidigare. Då åt en avlägsen bekant. När jag målade som mest hade jag några separatutställningar och deltog även i grupputställningar. Då sålde jag i alla fall ca 20 tavlor och så har jag väl gett bort ungefär lika många till vänner och släkt. Klicka på länken "Mitt konstgalleri" till höger om du vill se mer av mina tavlor.
 
Mina kära katter sover mest den här tiden. De gillar lammskinnet.
Syskonen blir lite less på varandra; speciellt brodern är besvärlig med den mindre systern men här vilar de ovanligt nog tillsammans. Nedan ännu lite närmare.
Gomyskissarna mina. Jag har trampat upp en gång till lilla skogen bakom och så bär jag dem, en och en långt ut (nja, en bit i alla fall). Där sätter jag ned dem så de får springa tillbaka hem och på det viset få lite motion de dagar det varit ganska milt. De är hela 10 år, mina små, vilket motsvarar ca 58 människoår enligt ett beräkningssätt jag hittat på nätet. Än så länge är de yngre än mig men inte så länge till.
 
Ha en skön fortsättning på veckan, kära läsare!