konstbarbro

Fototriss - Tillsammans, del 2

Kategori: Festligt

Helena som håller i fototriss föreslog att vi skulle trissa på förra söndagens tema en vecka till då hon nu är på semester i Thailand. Så det tänker jag göra. Igår var jag med en väninna på restaurangbesök.  Gotthards Krog som öppnade så sent som i början av mars lockar massor av folk.  Fullbokat är det och tillsammans får kockarna arbeta hårt.
Mer kommer om besöket senare men nu trissar jag bara helt översiktligt. Efter en god måltid rörde vi oss ut till innetorget där delikatessbutiken Duå dekorerat med färggranna varor.
Tillsammans är flaskorna ordnade efter färgen på innehållet. Det ser mycket gott ut, tycker jag.
 
Vi gick också runt på hotellet och tittade än en gång på alla härliga inredningsdetaljer. Tillsammans står dessa fina trappräckedekorationer ända sen hotellet nybyggdes 1895.
Jag ser pimpinetta damer som storögt tillar tillbaka på mig mer än hundra år senare. Vad ser du?
 
Fler trissar på temat Tillsammans finner du här.
 

Minneskväll

Kategori: Resor och utflykter

För en dryg vecka sen hade Scandic Syd invigning av sitt nyrenoverade hotell. När jag jobbade där 1973-77 kallades det ofta motell, fast namnet var Esso Motor Hotel, med bara ett l av någon anledning. Jag gissar att det redan då var med en blinkning mot engelskan. Invigningen missade vi men valde att besöka hotellet i fredags istället, jag och min vän som båda arbetade där på 70-talet, för att återuppliva lite minnen.
 
Lobbyn som på vår tid gick i blått hade totalförändrats och ändå kände jag igen mig:).
Söta gladfärgade fåtöljer och en läcker tidningsomslagsvägg livar upp. Lite skillnad mot de låga, stora skinnsoffor och blålaserade bord som fyllde lobbyn 1974 där det på motsatta sidan stod 3-4 spelautomater som lockade spelberoende tegare och andra mer vanliga som sökte efter lyckan av en jackpot.
 
Ytterligare en soffgrupp med lite annan inredning fanns bara en bit bort. Snygg och spännande tapet, tycker jag.
Vi gick vidare mot konferensavdelningen och mindes våra två konferensrum, Vindeln1 och Vindeln2, som vi kallade V1 och V2. Å arbetade som vaktmästare och skulle bl.a. fixa till konferensrummens utrustning m.m. Möbleringsansvaret flyttades senare till nattportiererna. Jag minns en fasans lördagsmorgon då jag varit ute på dansrestaurang till sent fast jag skulle arbeta redan kl 7. Jag var där men kanske inte så pigg. Vi hade en ny nattportier som möblerat för ca 40 personer med en stol till varje bord (det skulle förstås vara två). Det gick knappt att ta sig in i konferensrummet då där var dubbelt upp med bord. Suucck!!
 
Det var bara att tvinga kvar nattportiern och möblera om hela lokalen samtidigt som man tog hand om de andra gästerna som skulle checka ut tidigt. Det gick :).
 
Nu finns där många fler konferensrum med mer fantastifulla namn men en Vindeln såg vi. I korridoren fann vi en spegelvägg och då måste vi förstås ta en selfie, hotellreceptionisten och vaktmästaren som jobbade här för ca 40 år sen.
Å var en tuffing då och nu vill han kanske se ut som en, inte le i onödan :). Korridoren ledde då till festvåningen och restaurangen som var separat från självserveringen, som kallades tavernan.
 
På väg ut mot lobbyn igen vilar jag en stund i mina minnen.
Sen var det dags att besöka restaurangen för att äta en god buffé. Den innehöll bl.a. rödingfilé med getost på, vilket var jättegott. Stavningen på menytavlan var lite lustig, rödining med ......(obegripligt).ost och desert med bara ett s (vilket bl.a. betyder öken). Sånt är typiskt för mig att lägga märke till då jag ser detaljer som inte andra bryr sig om. Det är både en tillgång och ibland en plåga.
 
Personalen var jättetrevlig och visade intresse då vi berättade att vi varit personal vi också, men de kunde nog inte fatta riktigt hur länge sen det var. Inte riktigt vi heller :).
 
Efter den goda middagen bad vi att få se på några olika rum och det var roligt att gå uppför samma trappa mittemot dåvarande reception som också gick i blått. Så många minnen, både roliga, hemska och mer vanliga. Å hade jobbat där redan några år när jag började så vi delar inte alla minnen, men en del och det är roligt.
 
Ett av de finare dubbelrummen visades.
Badrock med tofflor vilar på sängarna och tapeten är även här läcker.
 
I den nedre korridoren låg förr rummen där jag senare arbetade som kontorist, men de var nu omgjorda till gym. Vi hade också en liten gymnastiksal mittemot, som en gång fick hysa 30 idrottsungdomar från Norge (felbokning), där det normalt stod ett pingisbord. Kul även för personalen, minns jag. En annan dörr ledde in till ett förråd ungefär där Å hade sitt arbetsrum vid pannrummet så även han kunde återuppliva minnen. Annars såg korridoren ut så här.
En rolig matta, speciellt för barn, gissar jag.
 
Mina fyra år på Esso Motor Hotel var de roligaste i mitt arbetsliv. Arbetsbelastningen var normal, man fick lära sig mycket nytt och upptäcka sin kapacitet, kamraterna var jättetrevliga och några av dem har jag fortfarande kontakt med. Jag hann också bli kär två gånger, en gång var det en gäst från Helsinborg, en annan gång var det en kollega :).
 
Med en positiv retrokänsla gick vi ut från hotellet och lämnade en bit av vår historia kvar.
Vi funderade på om jättegranen utanför kanske var en liten nyplanterad plutt på 70-talet, men kom inte ihåg. Mycket minns man men mycket har man glömt. Jag/vi har varit där förut enstaka gånger under åren som gått men har då känt mig främmande för stämningen. Nu fanns en del av den ursprungliga känslan kvar även om inredningen var helt ny. Det var gott att få uppleva!
 
 
 
 
 

Fototriss - Tillsammans

Kategori: Umeå Stad

En härligt ljuvlig vårdag har vi bjudits på här i Umeå. Jag  tog med kameran in till centrum och letade motiv till veckans Fototriss som har temat "Tillsammans". Först vill jag slå ett slag för min stad som i år är Kulturhuvudstad i Europa. Tillsammans gör flaggorna i Vänortsparken detsamma.
Jag promenerade vidare ner till älvstranden och mötte där massor av ungdomar utanför Bildmuséet som tillsammans njöt av vårsolens värme.
Bildmuséet är en del av Konstnärligt Campus där bl.a. Arkitekt-, Konst- och Designhögskolan finns, så jag gissar att många av solnjutarna är studenter.
 
En bit till promenerade jag och fann dessa två som tillsammans sökte mat på det som är kvar av Umeälvens is,
Isen har i år rivit rekordtidigt, redan i mitten av mars. Det mäts genom att en flotte sätts ut av Lions där man kan tippa vilken tidpunkt flotten ska röra sig en viss sträcka. Flotten kallas Uman River. Jag brukar alltid uttala ord nr 2 som engelskans river, men jag tror det handlar om när älven river, ett synnerligen svenskt ord :).
 
Det här temat har vi i två veckor eftersom kära Helena som håller igång hela Fototrissen har åkt på semester till Thailand. Andras bidrag hittar ni på trissens hemsida.
 
 
 
 

Vinter igen

Kategori: Katter

Igår inföll vårdagjämningen då natt och dag är lika långa över hela jordklotet. Att det var så här uppe visste jag ju men att det gällde för hela världen hade jag ingen aning om. Då kom också snön tillbaka och gjorde omgivningen vackert vit. Det var minusgrader med lätt och kall snö som jag bara styrde undan innan jag tog bussen till yogapasset där vi plågades en del. Men idag känns det bara bra :). Träningsvärken brukar komma lite senare.
 
Inatt blev det mildare och jag vaknade till traktorn som styrde slasksnön med gammalt grus framför sig. Någon timme senare sprack himlen upp, den blå himlen blev synlig och solen också, men innan jag läst ut del  ett av tidningen var det ögonblicket över. Nu virvlar 0 graderssnö omkring utanför fönstret. Aprilväder brukar man kalla det men det är bara mars än. Så här fin såg i alla fall vår innergård ut den 16 mars, då snön hade kommit åter efter en lång period av plusgrader och vårluft.
Jag trodde jag hade fångat en fågel på himlen men vid närmare granskning ser jag att det är en fläck på fönstret. De börjar synas nu när solen vaknat till liv efter att ha gömt sig under februaris-början av mars molntäcke.
 
Fina solnedgångar blir det också.
Och lite extra blänk i lyktan som jag köpt på Indiska för något år sen. Nu har jag också gardiner därifrån i samma turkos färg. Lite vårfint piggar upp.
Mina kära katter deppar lite efter att ha fått nosa på krokusknoppar, snödroppar och gräs mot grannens solvägg när vi hade vårvärmen. Nu blir det till att sova mer igen.
Visst ser ni Tusse bakom gardinen?
 
Sen får jag allt fler besök av grannens katt som de inte tar hand om som de borde. De släpper ut honom i kyla och snöstorm utan att han har någonstans att gå in och värma sig. Smart som han är har han hittat trappan upp till min inglasade balkong där det finns varma platser för katterna.
Zorro heter den orädde katten som enligt grannarna/ägarna är en 4-årig bondkatt "som nog klarar sig". Det handlar inte om det utan normala kattägare vill väl att katten ska ha det bra. På landet har katterna ofta en varm ladugårdsbyggnad eller förråd att gå in i, men här i vårt relativt centrala bostadsområde finns ingenstans för honom (utom min balkong) att finna värme i.
 
Den här årstiden vill katterna mest gå ut en kort stund, sen in igen, kanske ut lite senare för att kolla igen innan de ger sig och kryper ihop för att sova bort dagen. Men lille Zorro har inget val, han blir lämnad utan tillsyn halva eller hela dagar. Häromdagen tror jag att de lämnat honom ett helt dygn (är inte helt säker) för min granne hade sett honom ute sent. Han är orädd och sällskaplig till skillnad från mina mer försiktiga och för främmande skygga katter.
 
De är inte så förtjusta i hans närvaro men än har de inte bråkat i alla fall. Desirée fräser till emellanåt. Här är hon med sina fina morrhår som böjer sig så vackert nedåt.
Tusse kvitterlåter mot katten som han gör när han ser en fågel, men inte skrämmer det undan Zorro. Mina sitter på bordet inne i vardagsrummet och spanar ut på katten som inte har ett eget hem att gå till just då. Jag kör bort honom efter ett tag, men samtidigt tycker jag så synd om den lille som måste frysa. Jag vet inte vad jag ska göra.
 
Ägarna har alla möjligheter att ordna bra platser för honom. De har en uteplats där de visserligen har tejpat ihop en frigolitkartong men den är så illa till att katten inte alls går dit. Den borde de kunna förbättra. Likaså har de ett förråd som de skulle kunna ordna en kattlucka till samt en fin entré med tak över där det också skulle gå att göra en varm plats för katten.
 
Jag försökte prata med husse men han var inte mottaglig och inte trevlig, upprepade mest att det var en bondkatt. Ungefär som att en sådan kan man behandla hur som helst. Suck, inte lönt att argumentera mot dumheten.
 
I veckan har jag också besökt min stuga och fikat på bron i solskenet. Längtar tills all snö tinat bort så vi kan börja jobba med alla olika projekt. Jag ska skrapa bort målning för att kunna lägga på ny färg. Det var tio år sen brodern målade om stugan så det är väl dags igen. Ifjol målade jag en del på framsidan mot sjön, Mycket jobb är det om man ska göra det ordentligt och det vill jag.
 
Jag önskar er en trevlig helg. På söndag ska vi i UMeGänget besöka Hamptjärnsstugan och äta våfflor. Det ser jag fram emot:).
 
 
 

Fågelskådning m.m.

Kategori:

Vintertemperaturerna är tillbaka även om meterologerna säger att när det väl blivit vår kan det inte bli vinter igen, men det kan det visst det. I fredags kom kylan smygande, igår natt var det så kallt som -11° även om dagarna hittills innehållit någon plusgrad, speciellt om solen skiner. Idag (tisdag) är det mulet så det är inte varmare än kring noll. Då kan det vara skönt att minnas förra veckan med härliga vårtemperaturer.  
 
Måndagen den 10 mars besökte jag stugan där takdroppet jobbade för fullt med att minska snön på taken. Lite snö var kvar men djupt var det inte när jag plumsade runt stugan och kollade läget. Jag hjälpte till lite genom att ta bort barr och löv från takrännan där jag nådde med sopen.
Lite för mycket motljus men visst är det härligt med sol. Vid härbret mot sjön hade marken tinat fram och jag slog mig ned med lite fika och njöt. Lite nervös blir jag när jag tänker på kommande reparationer, men samtidigt ska det bli så skönt när allt är klart. Vi ska fixa tak med murknande bräder, avlopp och en bättre altan. Vi och vi, det mesta görs av professionella snickare när snön helt tinat bort.
 
De skrev i lokaltidningen att många fåglar redan kommit så då bara måste jag ut och skåda. I onsdags när solen sken så gott, men vinden friskade i (vilket den nästan alltid verkar göra) tog jag bilen med kikarna till Degernäs.
Molnblå himmel men också sol mot kamera och kikarsikte. Långt därborta rastar massor av sångsvanar, kanadagäss, enstaka sädgäss och lite änder, omöjliga att identifiera då jag bara såg dem som silhuetter. Men svanarna gick att zooma in.
Det verkar vara gott om mat för dem och det gläder en fågelälskares hjärta då de nu lurats hit lite för tidigt.
De grå är fjolårsungar som ännu inte fått sin vackra vita vuxendräkt.
 
Den här bilden blev lite väl motljusaktig men jag gillar den då det glittrar silvrigt i vattnet.
Här ser man på skylten till höger att de i år är ovanligt tidiga, fåglarna.
På andra sidan vägen finns limpan, som den kallas, fågelskådarplatsen iordninggjord för oss intresserade.
Ett litet vårtecken till dök upp bland mina fötter.
Två utslagna tussilago såg jag bland gruset.
 
Jag trivs verkligen ute i naturen men för att ta en paus och fika behövs sällskap även om det alltid går att småprata lite med andra fågelskådare. Så många var det inte ute den stund jag var där; två killar som säkert bara hade lunchen på sig och en äldre man som hade hoppats på att få se tranor. Men de hade inte kommit än. Jag passade på att njuta av naturens bleka vårfärger istället.
På den här åkern stod för några år sen en lada med en holk för häckande pilgrimsfalk, men nu odlas ekologiskt, rörflen enligt en skylt i närheten.
 
Precis när jag skulle åka iväg fick jag se den största fågeln komma inflygande för landning.
:). Det påminner mig om att jag igår bokade en resa till Stockholm. Längre än så blir det inte i vår, men det ska bli jättekul att hälsa på min väninna sen många år som bor ute i Värmdö. Jag kanske hinner träffa en bekant från Toscana-resan också, om tiden passar.
 
Jag har inte besökt huvudstaden sen 1995 då jag var på en mindre trevlig kurs som jag idag knappt minns varför jag skulle vara med på. Sen dess har jag bara varit på Arlanda flygplats från 2009 och framåt, så visst blir det lite spännande att komma dit senare i vår. 
 
 
 
 

Fototriss - Grodperspektiv

Kategori: Miljö, friluftsliv

Veckans tema i trissen är "Grodperspektiv", att se världen underifrån. Inte helt lätt att lägga sig på marken då tjälen ännu är kvar och även fukt och lite snö. Det blir till att göra så gott man kan. Min groda är ute på lite olika äventyr. 
 
Först hittar den till tallen bakom våra hus och upptäcker långt däruppe en fågelholk som ännu inte är upptagen.
Ifjol hade den både en pilfink och en blåmes som hyresgäster, dock ej samtidigt.
 
Sen hoppar grodan vidare till rabatten på framsidan men där blir det stopp med att längta uppåt då rosens taggar är för skräckinjagande.
Mycket bättre att då hoppa ned i B:s ryggsäck och följa med på årets första fågelskådning. Efter en oerhört massa gloende i tubkikare åker hon slutligen till Bergöbron mot Obbola och tar där fram det godaste ur ryggsäcken.
Redan delvis skalad ligger den där och lockar vår groda att hoppa upp på bordet och spana långt. I Västerfjärden är isen ännu kvar och inga fåglar syns till. Vad gör väl det när en ljuvlig frukt lyser som en sol och frestar såväl skådare som groda :). 
 
Fler fototrissares bidrag hittar du här.
 
 
 

Rockrestaurang

Kategori: Festligt

I lördags var det dags att besöka den relativt nyöppnade "It's only rock 'n roll", en rockklubb i staden. De har tagit över Savex/Comforts gamla lokaler där man tidigare har handlat rostfritt, porslin och annat till badrum och kök. Det visade sig inte vara helt lätt för dem att spela rockmusik live i den lokalen med lägenheter ovanpå. Trots olika isoleringsåtgärder har de inte lyckats komma ner på rätt ljudnivå med gästande rockband. Kanske därför rören är så framträdande för de kan ju inte höra till rockklubbsinredningen?
Svartvittrutigt golv gillar jag men i övrigt föll jag inte direkt för stilen. Å andra sidan är det väl inte tanter, snart 60, som de vänder sig till :). När vi kom spelade de musik för högt för ljudkänsliga mig, men sänkte på begäran då det inte var många andra gäster just då.
 
Vi var tretton ur UMeGänget som sökt oss dit för att smaka på menyn. Här är några av oss.
E gillar färgglada mössor och den här är riktigt fin. Vi bytte sen bord så att alla skulle få plats vid samma och då hamnade vi nära scenen som den här kvällen skulle förbli tom.
Många tavlor fanns det på väggarna. 
Här sitter B vid en sådan vägg. Undrar vad det är för skuggor som reflekterar sig bakom henne? Mysko!
 
Senare kom fler gäster, mest manliga sällskap så glest var det inte länge. Menyn var ganska spartansk med några olika sorters hamburgare och någon köttgryta till huvudrätt. Jag tycker att man då kan  förvänta sig riktigt goda hamburgare men vi var många som blev besvikna, tyvärr, mest för att köttet inte var varmt. När vi påtalade detta för den timide servitören i jeanskläder hände ingenting. Han bara stod där tafatt och tog emot klagomålen. Som gammal restauranganställd stör det mig så jag föreslog att han skulle byta ut hamburgaren till den av oss som var mest missnöjd, vilket också skedde. 
 
Den vegetariska bestod av västerbottensost, mandel m.m., smakade nästan ingenting och kändes degig. Gott var den stingiga guacamolen på osmält cheddar (inte bra) och godast var pommes frites med skalbitar kvar.  Alla var inte missnöjda utan gillade sin mat, men några höjdarkommentarer hörde jag inte.
 
Det restaurangen blivit mest omskriven för är urinoarerna.
De är en typisk rocksymbol, fick vi veta, då det är Mick Jaggers mun de ska föreställa. De har tre helt vanliga toaletter, dock utan spegel, men denna är speciellt rockig.
Tur jag är tjej :)!
 
Trots lite besvikelse med maten har vi alltid trevligt ändå, men någon efterrätt blev det inte för de flesta av oss, utan vi begav oss till baren för att betala.
Sen fick jag skjuts hem av U som bor i samma husfyrkant som jag, vilket även E och M gör. Kvällen fortsatte med melodifestivalfinal och tredje delen av den engelska serien Breathless. Och lite soffgodis då jag inte var helt mätt :).
 
 
 

Flaggförsök

Kategori: Konst

Jag fick ett tips av en fototrissande kollega att försöka mig på att fota lyftkranar så de bildade en svensk flagga. Då solen först nu visar sig efter att molnbanken sakta rört sig söderut använder jag mig av befintlig bild och skapar en sned lyftkransflagga:)
Mer än så blir det inte idag för nu ska jag ut i solen och samla på mig bristvaran D-vitamin. En skön dag önskar jag också er läsare!

Fototriss - Hopp

Kategori: Katter

Hopp är veckans nya trisstema och det är som tur ett vitt begrepp med många olika tolkningsmöjligheter. Då vi idag ser solen för första gången på flera veckor (i februari hade vi i Umeå bara 7 soltimmar totalt) ger det mig äntligen ett hopp om liv igen. Jämfört med den grå vinterdeppen som hållit en fast i en uppgivet hopplös känsla.
 
Min kära solkatt får åskådliggöra detta då hon hoppar upp på soffbordet och lägger sig i solens värmande strålar.
Sen måste vi förstås gå ut och njuta av vårdagen, men starka stormar får det att dåna i träden runtomkring och katten vill in fortast möjligt. För att fånga hennes hopp upp på kattrappan sätter jag kameran på att ta 5 bilder i snabb takt, men tyvärr missade jag ändå henne i luften. 
 
Här har hon just landat efter att ha hoppat upp på första trappsteget.
Nedanför henne är det bart gräs men en hel del snö ligger kvar som ni ser.
 
En liten promenad i omgivningarna tar mig till bygget av det nya äldreboendet, vilket ger hopp för framtiden. Kanske man får plats där någongång om det behövs. Först fotade jag den skylten men det blev lite tråkigt. Roligare är att tänka sig en akrobat hoppa ned och ta fatt i kedjan och svinga sig mellan lyftkranarna. Det kan man kalla fantasihopp men himlen är blå och jag blir så glad och hoppfull av att solen ändå visar sig idag (lördag).
Det var inte helt enkelt att få ihop en hopptriss:).
 
Andras bidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 

Nya Stora Hotellet

Kategori: Umeå Stad

I helgen nyinvigdes Stora Hotellet i Umeå och jag var en av många som passade på att gå med på en guidad visning. 
Gamla Storan som funnits i vår stad sen 1895 har ny fått en helt ny inredning i en alldeles egen stil. Bakom den anrika byggnaden höjer sig det nybyggda U&Me-hotellet som inte öppnats än. Ett riktigt stilbrott i tidens anda.
Vi hade förbokat till 12.30 och fick därför gå före biljettkön och få våra lappar: en klisterlapp att sätta på jackan och en biljett som erbjöd soppa med bröd. Här är väninnan vid entrén med lappen väl synlig.
Kö till höger för de som skulle in vid tolvtiden. Vi hann med att besöka informations"plattan" i Rådhusparken och sen smaka den goda linssoppan med det hembakta surdegsbrödet.
Intressant info om Stora Hotellets långa historia i staden. I iskuberna fanns olika saker infrusna men det var inte helt lätt att se vad det skulle föreställa. Jag föreslog väninnan att det bara var konstnärligt men hon ville inte gå med på det utan hävdade att det skulle gå att se. En hatt, ett instrument eller två men mer gick inte att urskilja.
 
Så var det då dags att gå in. Vi var grupp två bland de som skulle visas 12.30 och vi fick snart komma in i entréhallen eller vad man nu ska kalla den. När jag jobbade på hotell sa vi lobby. Passar det tro?
Receptionsdisken är bara ett glasat bord med en dator på och bakom den syns en hylla med olika gamla hattar. Läckert är det gröna som hänger i taket.
 
Direkt till höger kommer man till baren och där informerade en glad och pratsam norrman om hotellets historia m.m.
Det var en otroligt välordnad visning med dels en guide, i vårt fall restaurangens servitris som ledde oss runt samt olika stationära guider på mer speciella platser i hotellet. Efter norrmannnens tal hade jag lust att tackapplådera men ingen annan gjorde så och då vågade inte jag heller. Däremot applåderade vi när hela visningen var slut.
Bakom baren anas trappan upp till hotellrummen.
 
Nu är vi inne i Gotthards Krog. Namnet kommer från hotellets förste direktör.
Mycket sammet och lite murrigt men fint, tycker jag. Lite roliga detaljer här och där, bl.a. den här lampan med papegoja.
En fin kristallkrona också men den bilden blev suddig. När jag jobbade på Stora Hotellet låg här ett enkelt konferens rum och restaurangen var förstås Rådhuskällaren  en trappa ned längre mot älvssidan.
 
Jag var aldrig stationär på hotellet, förutom då jag jobbade som receptionist en söndag då och då under tiden när jag studerade på P-linjen, men företaget ingick ju i Blå Avenykoncernen där jag var personalchef 1988 - 92. Så jag besökte stället ganska ofta. Usch, jag minns mest jobbiga sammanhang, när det var förhandlingar och andra personalproblem som skulle tas upp.
 
Inte minst när min chef parkerade sig på hotellkontoret söndagar och tvingade mig att besöka honom då för att överhuvudtaget få möjlighet att prata med honom i lugn och ro. Ca tre timmar tog dessa sessioner och jag var ofta helt slut efteråt då min chef pratade om allt möjligt utom det jag ville ha svar på. Jag fick verkligen kämpa för att få honom att  koncentrera sig på personalfrågorna. Till en annan anställd hade han sagt att jag var som hans terapeut. Suck, det känns i min kropp hur slut jag var efter de mötena. Han kunde verkligen konsten att suga energi!
 
Tillbaka till nutiden som är betydligt roligare då vi är på väg mot den fina trappan. Först en liten soffgrupp om man vill slå sig ned en stund.
Vackra kristaller hänger ned från ovan med en egen historia jag inte tänker återge. Kanske för att jag redan glömt den eller kanske för att det är roligare om ni får höra den själva:).
Trappan är den ursprungliga och de gröna smidesdetaljerna tycks jag mig ha sett förut så jag är ganska säker att de tillhör originalinredningen.
Mitt första möte med Stora Hotellet var när jag tog studenten 1973 och vi hade vår avslutningsfest här i festsalen med den vackra kristallkronan. Min förre chef, GA, tog kristallkronorna till Dragonen och prydde danslokalen i källaren med dem sen han tagit över Stora Hotellet. I början på 80-talet någon gång.
 
Tapeten med sjömärket tycker jag är jättefin men den bryter ganska friskt mot hotellrumsdörrarnas hologramliknande utseende. Lite kul!
Vi fördes till sviten med sitt speciella utseende. En vacker takmålning drar blickarna till sig. 
Den är i vardagsrumsdelen men jag tycker den hade passat bättre i sovrummet att ligga och titta på. Sovrummet visar hur de vanliga rummen ser ut, enligt guiden.
Fräscht men kanske lite trångt. Det var så mycket folk att jag inte gick in i rummet så jag såg inte helheten. Sviten var i alla fall riktigt stor och lite märkligt inredd med bl.a. en vacker ho vid spegelväggen. 
Oj, där kom jag med också :) samt bastulavarna i stora badrummet på andra sidan väggen. Undrar vad hon är till för? Att skölja frukt i? 
Jag är inte direkt förtjust i rummets inredning men udda är det ju. Speciellt mattan under soffgruppen var helt gräsligt jättetjock och jag såg framför mig damm och annan smuts samlas i den hur lätt som helst. Tänk om man tappar ett örhänge. Så tjock som den var hittar man väl aldrig igen det!!
 
Till sist fick vi se den berömda vindstrappan som redan synts i många tidningsfoton och den var verkligen speciell. All bråte de funnit på vinden hade de spikat upp på trappans undersida.
Inte vackert men en alldeles egen design vilket säkert är meningen. Min förre chef igen, inredde en fin vindsvåning åt sig och sin familj i början av 90-talet och då fanns ingen trappa upp dit. Jag var på besök en gång när snickare och andra hantverkare höll på att bygga och då åkte vi en smal hiss direkt upp till lägenheten. De fick inte bo där länge innan hela rasket gick i konkurs och bossen flydde till huvudstaden 1992.
 
Däremellan visades biblioteket där jag inte tog några bilder. Kanske för att det var så intressant att höra om David Naezen och hans insatser för Umeå långt tillbaka. Från hotellet kom vi senare in i delikatessbutiken Duå som fått nya fina lokaler.
Även där roliga inredningsdetaljer. Vad sägs om taklampan?
Ledsen att jag kapade ena tvillingens huvud, men så kan det bli ibland när jag får syn på bra motiv:).
 
Efter det blev jag verkligen glad när vi kom ut på det jättefina innetorget. Jag associerade direkt till uteserveringar i Florens eller Barcelona, en härligt kontinental känsla.
Det här är restaurangen Gotthards Krogs uteservering som går att sitta ute på hela vintern. Ljuvligt! Åt andra hållet mer bord och stolar för besökande till caféet/bageriet eller stadsbiblioteket som ska flytta hit i augusti.
Vackert kakelbord, inte sant?
 
Bageriet är inrymt i det gamla stallet som på det viset bevaras till eftervärlden.
Där bjöds mycket gott, bl.a. färskpressad juice. Ett besök blir det snart :). Likaså restaurangen och kanske till och med hotellet ska testas. Så roligt med något nytt i staden även om  ytterskalet är gammalt.
 
Som ni förstår rekommenderar jag ett besök så ni själva kan se hur fint och/eller speciellt det är. Nu är det bara marssolen som behövs för att vårkänslorna ska komma igång riktigt. Fåglarna och takdroppet gör ju sitt till denna märkliga vinter som redan den 22 februari blev till vår, enligt meterologerna.
 
 
 
 
 
 
 

Fototriss - Djur(iskt)

Kategori: Katter

Min triss blir mera djur än djuriskt, tror jag, då det senare ordet nästan mer förknippas med osmakligt, våldsamt och otrevligt mänskligt beteende. Jag vände mig direkt till en av mina små djur som sov så sött bredvid mig. Men för att få lite mer liv i bilderna störde jag henne i sömnen och fotograferade med enhandsfattning, vilket inte ger den bästa skärpan, tyvärr.
 
Vakna, lilla djuret! 
Desirée hälsar med mjuk tass, inga klor än.
 
Sen lockar jag med läckra mjölklinser med kattmynta i, högt däruppe.
Då åker klorna fram och pressas ned i filten innan det tänkta språnget uppåt. Just det lyckas jag inte fånga på bild utan det blir mer stillsamt djuriskt beteende. Typiskt renlig katt att direkt vilja tvätta sig efter en liten godis.
Hoppas ni tycker jag fått fram lite djuriskt i bilderna i alla fall. En katt är ju aldrig helt tam, utan en del av det vilda finns nära.
 
Fler trissbidrag hittar ni här.