konstbarbro

Andra kvällen i Amsterdam

Kategori: Resor och utflykter

Trötta var vi men mat måste man ju ha och när man väl är ute i friska (nja, men cyklar och spårvagnar är väl hyfsat rena?) luften piggnar man till.  En jätteträsko utanför souvenirbutiken precis bredvid vårt hotell ville S hoppa ned i.
Vi bodde vid Damtorget där det enligt en kommentar äger rum droghandel, men något sådant lade vi inte märke till. Däremot lockade det lysande tivolit till många bilder.
I bakgrunden Koninklijk Paleis, alltså det Kungliga Slottet, som liksom försvinner i allt det neonglittriga karusellandet.
 
Vi vandrade sakta på närliggande gator och gränder tills vi fann en restaurang som lockade. Denna kväll blev det indiskt. En liten trång men gemytlig restaurang, där man först fick vänta intill köket tills de fixat ett bord. Det blev inte av att jag fotade men jag lånar en bild av väninnan därifrån, lite suddig, men ändå.
Räkor i kryddig sås och fisk i ännu starkare variant tillsammans med långkornigt ris. Jättegott! Jag vet inte om vi får ha så trånga restauranger i Sverige. Den närhet och nästan hemmahoskänsla man får saknar jag ofta här i vårt eget land på restaurang. Med tanke på hur smala husen är i Amsterdam är det kanske inte konstigt att det är smalt och trångmysigt. Trivsamt i alla fall men också hög pratvolym. Ett gäng amerikaner bakom oss var väldigt högljudda emellanåt, men tyst och lugnt blev det när de flesta gick ut för att röka en stund.
 
I väntan på notan fick vi en skål med fänkål (eller anis?) och lite godis. 
Faktiskt riktigt gott!
 
På väg hem mötte vi käre Johnny Depp i fönstret till vaxkabinettet.
Hyfsat levande i sin utstrålning men vilka skor! De ser inte bekväma ut. Lagom med mat och folkliv för två trötta turister blev det ganska tidigt men lite senare än kvällen innan i alla fall :). Tillbaka i hotellobbyn fick vi vänta en stund så jag hann titta runt i den märkliga lokalen.
Jag läste senare att det varit en teater här och det förklarar ju balkongerna på sidan som ni inte ser. Lite kul att föreställa sig lokalen full av förväntansfull, vackert uppklädd publik.
 
Ute regnar det igen här i Umeå men igår fick vi en hel dags uppehåll. Jag hann olja in altanen vid min entré, bara lite kvar. Jag oljade hela i söndags också men då regnade det häftigt efter nio timmar och den mesta oljan försvann. Man ska inte olja när det är risk för regn inom 24 timmar står det på burken och jag trodde det skulle gå, men icke! Den här gången hann det torka 22 timmar så det borde väl gå bra. Det är inte lätt att planera arbetet när det regnar varannan eller varje dag.
 
Igår fick vi ett hopp om att det skulle bli fint väder fr.o.m. nästa torsdag och det vill jag verkligen tro på. Annars var det en fin dag igår för att arbeta i trädgården och jag fick en hel del gjort :).
 
Hoppas ni får en skön helg! Själv ska jag gå på After Work på Norrlandsoperan ikväll tillsammans med många vänner från UMeGänget. I centrum pågår Björksta Marknad som jag kanske hinner besöka också.
 
 
 

Kattkrage och parkavslut

Kategori: Blommor

I fredags skadade sig min katt Tusse. När vi kom hem efter att ha varit till stugan och satt upp sista fågelholken låg han så mysigt i soffan på balkongen och sov. Efter en stund gick jag dit och såg då ett stort öppet sår på ena sidan, ca 3 x 3 cm med liksom en ficka under huden, men knappt något blod alls. Det blev till att direkt söka veterinärvård vilket tog lite tid med ringande hit och dit för att få en tid snabbt. Till slut åkte vi till Djurkliniken på Röbäcksdalen där käre Tusse blev omhändertagen av proffs.
Drogad, sydd med många blå stygn, ett dräneringsrör som stack ut och en stor platskrage runt halsen kom han till slut med oss hem. Igår fick han ta bort röret och så köpte jag en mjuk krage till honom efter ett tips av en väninna om en ny kattaffär i närheten.
Så mycket gladare blev han väl inte men det blev lättare för honom att röra sig i lägenheten utan att han stötte i allt möjligt. Sen är den mjukare och säkert skönare när han ska sova.
Han vill förstås ut men si det får han inte. Syrran Desirée sympatisitter med honom fast hon får vara ute. Lite besvärligt för mig är det med att hålla öppet resp stängt för de båda.
 
Inatt smet han faktiskt ut för kragen vek sig och han lyckades på mindre än tio minuter klämma sig ut genom liten öppning. Jag satte äggklockan och gick och lade mig när han absolut ville ut (hon också) för att kunna släppa in honom igen och öppna mer så hon kunde komma in när hon vill. Kragen gjorde att han inte skulle komma in genom luckan, trodde jag. 
 
Det blev lite panik hos mig när jag bara såg svansen på honom när han rymde nerför kattrappan. Ett tag stannade han upp och tittade på mig när jag bad honom komma igen. Nehej, inte det. Snabbt på med lite kläder och springa ut. Som tur var regnade det inatt vid halv fyra ungefär och var inte så välkomnande med blött gräs. Han hade inte hunnit långt. Mitt första försök att få honom fast misslyckades men sen fick jag med honom in igen och kunde rengöra såret om där hunnit hoppa på någon utebakterie.
 
Idag upptäckte jag också att han klarade av att slicka såret sitt så det blev att byta tillbaka till den hårda plastkragen några dagar till i alla fall så dräneringsöppningen hinner läka igen. Han tog det med ro när han först fick springa och jaga lite godis inomhus innan jag satte på den. Men oj, vad detta stressar mig och så lite sömn jag får. Det känns nu efter första natten med max ca 1 timmes sömn i sträck och de andra två med 2-4 timmar tystnad och lugn från de små.
 
Lite roligare då att återvända till Keukenhof för de sista blomsterbilderna därifrån. Denna vackra moder- eller jordgudinna prydde sin plats framför det vitblommande trädet. Kan det vara Magnolia?
Som jag nämnt tidigare fanns det många hyacinter bland tulpanerna. Här är det tvärtom, mest bara små pärlhyacinter i rabatten.
Intensivt blå är de. I min rabatt blommar nu några enstaka vita pärlhyacinter. Ja, de är lite på gång i alla fall så långsamt som det går denna vår.
Lite mer utslaget här. Till slut de större varianterna som doftar så starkt.
Vilken mångfald, så otroligt fiiint var det där.
 
När vi kom till nästa paviljong, Willem-Alexander, orkade jag inte mer så väninnan fick gå in själv. Det är så min utbrändhet fungerar idag, jag liksom bara tar slut, alltså min energi, och då må man ge sig och vila.
Väninnan sprudlade av entusiasm när hon kom ut, alldeles till sig av blomsterprakten inomhus. Själv tog jag två bilder utifrån.
Ville bara hem fort fast vi missade tydligen något väldigt fint: Oranjeriet med ett tema om van Gogh, såg vi senare. Jaja, jag hade ändå inte kunnat uppskatta det. Om jag tvingas, av olika omständigheter, att klara av en situation gör jag det. Jag har liksom en reservmänniska, en autopilot som kopplas in, men då blir det väldigt besvärligt efteråt och tar lång tid att återhämta sig.
 
Här valde jag grodperspektivet för himlen var så intensivt blå mot det gula.
Visst ser de tuffa ut, liksom marscherar i kolonn mot oss?
 
Sista bilden blir på det första som mötte oss när vi gick in i parken, denna grandiosa musikmaskin som spelade högt och ljudligt bekanta slagdängor, bl.a. bröllopsvalsen. Vackert ljud var det inte men en läcker uppenbarelse, eller hur?
Så skönt att sätta sig i bussen och slappna av, bara följa med tills hotellsängen välkomnade till en liten tupplur innan det var dags att lite senare leta middagsrestaurang.
 
 
 

Fototriss - Dubbel

Kategori: Djur och natur.

Hällregn med snöinslag, faktiskt på upphällningen nu, och orolig, opererad katt med tratt gör att jag väljer bilder ur arkivet idag för att vara med på fototriss. Temat är "Dubbel" och var inte helt enkelt att hitta. Jag letade bland Amsterdambilderna och fann dessa i blomsterparken Keukenhof.
Kanske lite på gränsen, dubbla träskor är det ju men bara ett par. Rejält stora var de så vi turister kunde kliva i dem och ta kort på oss:).
 
Några dagar senare stötte jag på dessa dubbeltrutar framför blomstermarknaden på Singel. 
Så heter förstås inte arten, men jag tyckte de var större än en vanlig fiskmås så jag gissar att det är gråtrut. Vid fågelbokskoll visar det sig vara helt rätt då gråtrut har just en sådan röd fläck på näbben.
 
Sen fann jag inte mer dubbelt i Amsterdam utan min sista bild kommer från dagen jag letade moln till trissen för någon vecka sedan. Då fotade jag dubbla kraftledningsstolpar.
Det blir mitt bidrag till dagens triss. Andra deltagares bilder hittar ni hos Fototriss.
 
 
 

Orkidépaviljongen

Kategori: Blommor

I Keukenhof fanns flera olika paviljonger. Den första vi besökte var Beatrix, gamla drottningens, där de i år hade orkidéutställning med kärlekstema. Det första som mötte oss var denna gigantiska bröllopstårta.
Inte ätbar men läcker ändå :)! Ett jättestort orkidéhjärta följde på det...
..och sen alla möjliga sorters orkidéer.
Phalaenopsis kallas visst dessa, vanliga i alla blomsteraffärer här hemma. En lite mer ovanlig variant på nästa bild.
De gula nedan har jag inte sett förut.
Så vackra, men väldigt lik narcisser, tycker ni inte?
 
Ett litet torn fanns för att få lite mer överblick av blomsterhavet.
Dit upp gick vi förstås och fick en helt annan vy över tårtan.
Skyltdocksbrudparet var trist, tyckte jag. Fast de små plastfigurer som brukar finnas högst upp på tårtorna är väl förstås inte finare än så där. Jag tyckte de var alldeles för stora för resten av tårtan.
 
Åt andra hållet en hylla med en härlig ring av orkidéerna.
De små mörkröda längst fram lockar mig. Jag är verkligen ingen orkidémänniska. Den första jag fick för flera år sen tog jag snabbt död på. Den andra fick i alla fall blomma färdigt men jag lyckades aldrig få den att blomma om. Nu har jag lyckats med det några gånger genom att följa instruktioner för vattning och näring, men någon större blomsterprakt får jag inte. Då är min manlige vän mycket bättre. Han har en gammal phalaenopsis som blommar om varje år utan att han gör något annat än vattnar den på vanligt blomvis då och då. Kanske för att han bor i ett gammalt trähus med stora fönster eller ...?
 
Lite andra blommor fanns det också i paviljongen. Jag vet inte vad de här heter men kul är den och med en jättefin blomsterstängel.
Blomsterutmattad blev jag och gick före väninnan ut för att sätta mig att vila på en bänk. Så här glad blev jag när hon äntligen kom ut :).
Några få bilder finns kvar sen besöket i blomsterparken Keukenhof. Ett inlägg till blir det innan vi återvänder till Amsterdam stad.
 
Ute regnar det men bara lite så jag hoppas att det slutar snart. Jag vill ut i lilla trädgården och arbeta med kompost och rensning i rabatter. Ikväll är det damupptakt på golfklubben med buffé och modevisning m.m. Något spelande blir det inte.
 
Jag och vännen har varit ute en gång i år, fyra hål gick vi på röd bana, som är den enda som hittills öppnats, innan kallblåsten hejdade oss. Lite rostiga är vi bägge två så vi valde att avbryta istället för att kämpa och ta ut oss denna första gång. En vackert silverzickzackmönstrad huggorm låg ihopringlad vid stigen när vi gick tillbaka. Det känns som om jag berättat detta redan, men det må väl vara hänt:).
 
Vad jag inte nämnt är att nu har vi också börjat orientera i vår kära Skogsluff, jag och väninnan S. Igår luffade vi i området Umåker och tog hela 8 kontroller på bara några timmar med två fikapauser också. Det är inte helt enkelt i det området, mycket klivande upp och ned på bergsskravel (finns det ordet?) med fuktig, lite halkig mossa och tät slyskog emellanåt, men absolut jättehärligt att vara ute. Vi mötte andra orienterare och fick hjälpa två med en kontroll. Sen på slutet fick vi hjälp av en ung kvinna så det jämnade ut sig. Det brukar inte vara så vanligt att man möter andra, faktiskt, så det var roligt.
 
Ha en skön vecka. Hoppas solen kommer snart och värmen också.
 
 

Fototriss - Svartvitt

Kategori: Resor och utflykter

Inte hoppade jag högt över trissens ämne denna vecka. Svartvitt, just nu när färgerna börjar explodera i naturen! Klart att jag vill vara med ändå :). Det får bli några av alla bilder jag tog av tivolit på Damtorget i Amsterdam. Lite kul att visa dem i svartvitt fast där egentligen blinkade massor av olika lysande färger.
Det blev inte av att vi satte oss i någon korg för att sakta sväva runt i pariserhjulet.
De andra åkattraktionerna var så hemska att vi aldrig ens reflekterade över att pröva dem. Folk skrek av skräck blandat med förtjusning, gissar jag.
Då var det enklare att hålla sig på marken och kolla in allt som erbjöds i olika stånd.
 
Andras bidrag till temat hittar ni hos Fototriss
 
 
 

Keukenhof, fortsättning

Kategori: Blommor

Ute glider blåmolnen förbi och släpper ned lite skurar då och då. Jag har nästan klarat mig på mina tre ärendeutflykter i närheten. Den sista, när jag gick på Willys, överraskades jag av några droppar när jag gick hem. Men solen har också visat sig så man ska inte klaga :). Med en kopp te vid min sida och en bulle ur frysen är det dags att fortsätta visa bilder från vackra Keukenhof i Holland. Parken är öppen från 20 mars till mitten av maj så snart stängs den. Jag tror att vi hade turen att komma dit när det var som bäst, med fint väder också.
Mer av mina röda tulpanfavoriter blandat med hyacinter. Dem fanns det också gott om. De doftar så starkt, men utomhus går det bra. Förr när jag var allergisk tålde jag inte julhyacinter inne utan att börja nysa och få rinnande ögon. Fast min allergi är borta sen länge så köper jag ändå aldrig hyacinter till jul, hur vackra de än är.
 
Bilderna börjar bli bleka för de är fotograferade när solen lyste som klarast, vid ett-tiden den 20 april. Det kan inte mitt redigeringsprogram fixa till. Ofta går bilder att ljusa upp men motsatsen finns det inte någon knapp för.
Då blev motsols bättre, eller hur?
 
Nästa rabatt är på gränsen till för rörig men just därför ganska rolig med storlilakrukan som blickfång.
Lavendel tror jag att det är i den, krukan alltså.
 
Sen kom vi fram till en fontän som såg lite mysko ut, bara som vattendimma i mitten.
Men den vilade bara. Så här ser den ut i full gång.
Ingen riktigt fik utan de bara sålde tjocka våfflor från små stånd lite överallt. Nu började vi bli sugna på något i matväg, åtminstone jag. Som tur är hade jag med mig en chokladcroissant från frukosten och lite vatten så jag klarade mig ett tag till. Väninnan har järnmage, tål det mesta vid vilka tider som helst. Jag är mera i behov av näring regelbundet.
En koltrast gjorde mig glad. Lustiga växter i förgrunden bredvid narcisserna. Någon som vet vad det är?
 
Första glimten av tulpanfälten piggade också upp. 
Där får man förstås inte gå. Parkens yta uppgavs till mellan 28 och 35 hektar (olika källor) och jag gissar att odlingsfälten är medräknade i det.
 
Ännu finare på närmare håll.
Det var en kanal mellan oss och fälten vilken syns på nästa bild på min mobilfotograferande väninna.
Man kunde åka med på en kanaltur(inte gratis) bland fälten men det var inget som lockade. Det var lite kallblåst i alla fall även om det inte syns när man börjar ta av sig ytterkläderna mer och mer.
Vid väderkvarnen började båtturen. Nä, huh så kallt att sitta still även om det säkert var fantastiskt vackert att få se fälten på nära håll.
Istället gick vi upp i kvarnen och såg vingarna röra sig med rytmiskt svischande ljud förbi våra kamerauppsträckta armar. Inga bra bilder utan det får bli en utsikt istället.
Nu hade hungern ökat och jag köpte mig en våffla med florsocker som var allt som erbjöds där för mig. Min väninna köpte ett korvbröd med strimlad skinka som såg tråkigt ut men visst var jättegott. Våfflan var däremot degig och trist, liksom bara växte i munnen.
 
Som tur var fann jag en större restaurang lite senare där jag köpte mig en mozzarellamacka medan väninnan nöjde sig med kaffe. Skönt var det att sitta i solen. Men först gick vi en grönskande stig bort från väderkvarnen.
Så långt gick vi inte innan vi fann denna sköna stock att avbilda oss på.
 
Jag också :).
En vacker okänd buske fångade blicken.
Även ett magnifikt vitblommande träd tillbaka på öppnare ytor. Jo, det var alldeles vid restaurangen kommer jag ihåg.
Nästa inlägg kommer att handla om orkidéer då vi gick in i ett sådant överflöd.
 
Ha en skön vårvecka! Tulpanerna knoppar för fullt här ute och jag längtar att få se dem slå ut här uppe i norr också :).
 
 

Fototriss - Moln

Kategori: Miljö, friluftsliv

Nog började dagen tråkgråmolnigt och regnet hängde i luften, men allt ljusare blev det så när jag åkte iväg på fågelskådning tog jag kameran med för att även leta moln till veckans fototriss.
 
Det blåste kallt och otrevligt där uppe i fågeltornet vid Brånsjön men vackra moln fanns många av. Här är ett där jag ser en gubbeprofil. Vad ser ni?
Våtmarker med bara lite vatten och inte så många fågelarter just idag, men brushanar som spelade fick vi i alla fall se, vi två som spanade.
 
En för mig okänd man som kunde mer fågel än jag visade på både havsörn, en som stod stilla på en åker, och skedänder. Men nu ska jag koncentrera mig på molnen. På väg mot bilen.
Åt samma håll men solen tittade fram litegrann.
Kallblåsten och tanken på en katt som väntar på mat (jag är kattvakt i helgen åt en grannes innekatt) fick mig att avbryta skådandet och åka hem. Där tog jag mitt medhavda fika. Lugnare hemma vid köksbordet :).
 
Fler bidrag på temat Moln hittar ni hos Fototriss.
 
 

Keukenhof

Kategori: Blommor

Vår första heldag i Amsterdam lyste solen så skönt att vi bestämde oss för att direkt åka ut till blomsterparken Keukenhof. Det var inte helt lätt att ta sig dit fick vi erfara fast vi köpt biljett dagen före hos turistbyrån med inkluderad transport. Först spårvagn några stationer till Leidseplein på egen hand, sen buss 197 därifrån ut till Schiphol, flygplatsen. So far so good även om bussen stannade på väldigt många hållplatser innan den lämnade Amsterdam. 
 
Lite blommor att titta på innan vi fortsätter. Fina kallor. Visst är det så de heter?
När vi närmade oss flygplatsen såg vi en lååång kö som gick runt en byggnad och naturligtvis var det dit vi skulle. Alla andra hade också köpt samma biljett, troligtvis. Kön rörde i alla fall på sig hela tiden så det gick hyfsat snabbt, ca 30-40 minuter innan vi kunde stiga på buss 858 till Lisse och Keukenhof. Vi var lite otåliga då och valde ståplats för att komma iväg, optimistiskt tänkande att det nog inte var så långt. Men det var det.
Hit in har vi inte kommit än, men snart. Bussresan tog 40 minuter så vi var ganska trötta att vara tvungna att stå så länge. När de färgade blomfälten började dyka upp fick vi ny energi och genom staden Lisse var det så fint med söta hus omgivna av blomsterprakt att vi glömde bort strapatserna.
 
In till parken gick det snabbt, inga köer alls som de varnat för. Köerna hade vi ju redan avverkat. Direkt man kom in såg man denna lilla fontänblomma.
Lite längre bort stora trätofflor att fotograferas i (inte jag) och dessa värdinnor folk också ville bli fotade bredvid.
Fint klädda, ska vi gissa på 1500-talet, då tulpanrikedomarna började? 
 
Man blev lite stirrig och fotade till höger och vänster vackra blomplanteringar i folkträngsel, men det var verkligen fint.
Den här sorten älskar jag. Min granne hade sådana när jag flyttade hit till Ersboda, men jag tror att de inte är kvar nu 9 år senare. Så länge har jag bott här, helt otroligt vad tiden går fort.
 
Söta vitblommande träd vid en kanal.
Parken är 28 hektar så det är lite att upptäcka även om en del av det är fält där tulpanerna odlas runt omkring och dit får man förstås inte gå. Det räckte så bra ändå.
 
En mindre muromgärdad plats lockade oss. Där fanns många riktigt gamla sorter. En Tulipa Violet från 1700.
Dessa intensivt röda var underbart vackra.
Stora öppna klockor, svårfotograferade, men väninnan lyckade bättre än jag med sin mobil. 
Ni ser att färgen varierar då dessa ser orange ut. 
 
Jag avslutar med en fin kvinna i brons bland narcisser.
Som ni förstår är vi bara i början av parken och många fler blomsterbilder blir det. Jag vet att jag inte är så bra på att begränsa mitt bildvisande, men det är ju så roligt :).
 
 Ha en skön vecka. Här regnar det just nu men det känns helt okej!
 
 
 

Fototriss - Så här ser det ut där jag är

Kategori: Djur och natur.

Det återkommande årstidstemat "Så här ser det ut där jag är" ska visa hur långt våren kommit i vårt avlånga land och på andra platser där fototrissarna befinner sig. Det är dessutom tävling då det är Fototriss 300:e omgång. Stort grattis till Helena som orkat hålla igång utmaningen så länge. Priserna kommer från Coolstuff och jag har valt denna produkt , en nattlampa som jag tyckte var fin.
 
Jag hoppade över gårdagens gråmulna lördag och valde idag då vi fick härligt soligt på vår fågelskådningsutflykt. Det skulle vara en fågelsångsvandring på Stora Tuvan med den lokalt kände ornitologen Christer Olsson.
 
Så snart vi klivit ur bilarna kom larmet om en sällsynt gäst. Ägretthäger hade setts i Villanäs på andra sidan Umeälven. Vi trängde in oss i så få bilar som möjligt, körde runt och fick se ett ståtligt par kritvita ägretthägrar långt därborta. Någon bra bild på dem fick jag inte men några sångsvanar i rad kanske duger.
En liten skäggdopping simmade in i bild också såg jag nu när jag beskar den:).
 
När vi senare hade vandrat genom urskogen och våtmarkerna på ön ackompanjerade av rödhake, bofink, kungsfågel som bara två lyckades höra (inte jag) och några få till kom vi fram till utkiksposten. Lilla Doris som ofta är med får vara med på bilden där man kan se att sälgen nu blommar.
Hundens matte har en läcker stjärnkikare att skåda i.
 
Där var så få sjöfåglar, tråkigt nog. Tydligen för högt vatten för att vadarna ska vilja stanna. Sjöfåglarna befann sig nästan utom synhåll, till och med för oss med tubkikare.
Här skådar vi på två storspovar som vandrade mittemot. Precis när vi skulle gå kom en liten gluttsnäppa också så vi fick en kort titt på den vadaren, i alla fall.
 
Så såg det ut där jag var idag, i Umeå-trakten. Andras bidrag hittar ni hos Fototriss.
 
 

Första kvällen.

Kategori: Resor och utflykter

Denna 1:a maj blev riktigt fin trots regnig början. Ungefär halv tolv åkte vi ut till golfbanan, jag och vännen, där inte banan men väl butiken var öppen. Likaså upphörde regnet, molnen sprack upp och enstaka solstrålar värmde. I tre säsonger har jag klarat mig med en golfvagn jag köpte på Returmarknaden för 50 kr men nu var det dags för förnyelse av utrustningen. En sprillans ny trehjulig (den förra hade två) vagn som även den rymdes i min nätade box där jag har väskan med klubborna.
 
De hade också rea så två pikéskjortor för 100 kr styck blev mina och en ny golfhandske. Nu är jag redo för årets golfsäsong:).  Efter en tur ut till havet där doften förgyllde mina lungor ett kort besök hos vännens fd chef som hade en minirange vi fick prova på. Första slaget gick jättebra, det andra toppade jag så bollen tog lågt i nätet och fler blev det inte. Jätteroligt att upptäcka att jag kom ihåg handgreppet och att jag faktiskt träffade bollen. Man blir lite osäker under vinteruppehållet, men snart är det dags att börja spela på riktigt. En härlig tid framöver.
En kort visit på Kungsgatan också där vi såg det pampiga, rödfanerika 1:a-majtåget vika in på Östra Kyrkogatan för vidare färd mot torget och engagerande tal. Men då satt vi någon annanstans och åt pizza :).
 
Annars var det första kvällen i Amsterdam jag tänkte fortsätta att berätta om. På väg från turistbyrån hittade vi ostmuséet som det inte gick att motstå.
Dit gick vi tillbaka till en annan dag. Nu var vi för hungriga för att handla men några ostiga smakbitar fick vi som retade aptiten.
 
Ganska snart hittade vi vår lilla restaurang, Oud Holland heter den, med gammaldags inredning och rödrutiga tygservetter, lite småsliten men charmig. Oud betyder förresten gammal vilket jag gissade.
Den låg på en outtalbar gata, Nieuwezijds Vorburgwaal, vars förled betyder ny. Det listade vi också ut. Alla gäster var också gamla, la vi märke till (lite äldre än oss) förutom ett gäng japaner (el kineser). Maten var jättegod, även tillbehören som jag normalt inte skulle välja idag: kokta morötter, grågröna ärter, inlagd rödkål.
Jag ville fira med ett glas bubbel och fick mig en liten söt, blå flaska Prosecco och sen vanligt vitt vin till mina jättestora gambas med Dutch sauce. Det tog ett tag innan jag förstod att det ju betyder hollandaise :).
God potatis också! Kanske berodde vår entusiasm på att vi bara ätit lite flygsmörgås tidigare men det är upplevelsen som betyder något och den var verkligen positiv.
 
Mätta och belåtna flanerade vi ut på Amsterdams gator och fascinerades av de vackra husfasaderna.
Smala och höga så fint dekorerade.
 
En söt elbil fångade min uppmärksamhet. En dag kanske jag också äger en sådan, men helst lite större om kattburar och packning ska rymmas när vi åker till stugan.
 
Högt däruppe en pampig skulptur. Jag gissar att det är själve Atlas om bär världen på sina skuldror.
Lite stöd har han faktiskt på just detta tak, ser jag. Fina kyrktorn såg vi före det.
Tyvärr en byggnadsställning som störde. Å andra sidan, det har ju vackra och fantastiska Sagrada Familia i Barcelona också.
 
Kanalerna fascinerar med sina broar och broräcken där cyklarna är fästa.
Se så grönt det redan är där den 19 april. 
 
Lite fina detaljer lockade. En silvrig lampa vid marmorväggar innaför en öppen vackert utsirad dörr, se mitt förra fototrissinlägg, klicka här.
Blomstrande trappentréer. Hyacinter doftar starkt men det avskräcker inte väninnan som njuter av doften och färgerna.
Det var ljust länge men sakta började solens strålar dala vilket gav fina speglingar i kanalvattnet.
Eller i det speciella gröna husets fönster.
Vid det här laget hade vi kommit till Rokin, en gata inte alls långt från hotellet. Reströttheten gjorde sig påmind och vi strosade sakta hemåt. Hennes & Maurits finns väl över hela världen nu, även här som förgrund till det vackra vita huset bakom.
Före nio var vi på hotellrummet, packade upp det sista och surrade på om dagen. Ganska snart kom John Blund på besök och vi båda lätt sömnstörda sjukpensionärer sov nog redan strax efter tio. Rummet var underbart tyst och sängarna lagom mjuka i det svala rummet. Perfekt för sömnen. Inga katter väckte mig och jag kan inte minnas sist jag sov så gott :).
 
Nästa inlägg från resan kommer att vara full av blombilder. Ha en skön helg!