konstbarbro

Höstfint

Kategori: Miljö, friluftsliv

Det känns som att jag har använt den rubriken tidigare men jag ids inte kolla tillbaka de två tidigare år jag höstbloggat. Nu går det fort med lövfällandet, lite vind och lite regn så har trädet inga löv kvar. Här kommer några bilder jag tog för ca en vecka sen då det var som vackrast på träden.

Nu har de flesta björklöv fallit men rönnen är ännu höstfin. Jag var i stugan igår och vintrade lite mer. Än har jag dock inte kunnat ta in pelargonerna då jag inte har någonstans att förvara dem inför vintern. Jag hoppas att någon av de andra stugägarna har möjlighet att ta sig an dem för de är så fina. Annars blir det att köpa nya nästa säsong och det går ju det också.

Se så fin vår nya brygga är! Hopp, hopp, hoppas att den klarar vintern på plats och är lika fin nästa vår. Mörten är fortfarande kvar,märkte jag när jag kastade i det som var kvar av tonfiskmackan från Mekka sen i tisdags. Glufs, slurp så försvann den ner i djupet, ner i deras hungriga magar.

Åt andra hållet speglar sig höstfärgerna i vattnet och se, de andras bryggor ligger också kvar, vilket de gjort många år hela vintrarna utan att brytas sönder av isen.

Den falska physalisen blommar fortfarande överdådigt till glädje för besökande bin.

Den kallas falsk för den ger inga frukter, ni vet de där goda orange i små paket. Denna ger också paket men i dem finns bara frön för mängder av nya plantor.

Här skyddar den min ros, en vanlig krukros som jag planterat ut. En sådan brukar klara två-tre år innan den ger upp, i alla fall på stugans skogstomt.

Visst är det en riktig kärleksros, med helt rätt röd nyans:)?

Min solroshäck däremot blev inte som jag tänkt det. Visserligen växte de och blev mer än manshöga men än har de inte hunnit slå ut. Då lär de väl knappast hinna det heller med tanke på kommande frostnätter, höstoväder och annat tufft.

De längst till höger och vänster har jag fått av min bror som bor söder om Örnsköldsvik och de blommade tidigt, men de som jag har dragit upp från frön dröjer med att slå ut. Jag planterade dem så tätt just för att de inte skulle bli så höga men tji fick jag:).

Jag avslutar med ännu en höstbild på rönnen där den blickar ut över lilla Kullasjön som är mitt sommarparadis att längta till om åtta månader.

Även höst och vår är det trevligt att vara vid sjön men om inte solen och värmen räcker till blir det mest jobb med trädgård och stuga. Längtar varandet, att sitta ute och fika/äta, lösa Sudoku eller läsa en god bok.

Äsch, varför plåga sig nu? Egentligen tycker jag det är ganska härligt att vara hemma igen och kura inomhus i kvällarnas höstmörker med tända ljus, kanske en katt i knät och se på någon TV-serie. Min favorit "Desperate Housewives" är tillbaka så tisdagskvällarna ser jag nu fram emot tills hemmafruarna lämnar oss för gott då det nu är den åttonde och sista säsongens program som börjar. 

Jag önskar er också fina höstkvällar (och dagar, förstås). Ha en skön helg. Jag ska bowla med New Friends och gå på kalas hos släktingar på lördag. Det är hela tre personer som firar födelsedag ihop även om inte alla fyller år samma dag.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: