Barbro S

Mera kräftor
I söndags tog jag med mina katter och flyttade hem hit till Glassgränd från stugan. Sorgligt då solen sken och det var så fint där, men tur nu då regnet vräker ned och ska så göra hela veckan. Det var prognosen och den verkar slå in. Naturligtvis var det första skälet till att jag bestämde mig för att avbryta stugvistelsen. Det andra var att mina grannar också flyttade och då blir kvällarna så ensamma i sensommarmörkret.
 
Jag har ju som ni vet inte alls bloggat regelbundet i sommar utan det har blivit lite sporadiskt och nu ska jag sakta försöka hinna ifatt men jag tar det lugnt. Mycket stress bor i mig nu av många olika skäl och jag känner att jag inte klarar av att ånga på så här någon längre tid. Men igår ångade jag också. Förmiddagen rensade jag för fullt i lägenheten som knappt varit bebodd i sommar. Jag hann ganska mycket men just när jag äntligen skulle få mig en lunchpaus blev det strömavbrott mitt i lagandet.
 
Jag kollade jordfelsbrytaren, den hade inte slagit av. Jag sökte mina grannar men ingen fanns att fråga om också de hade mist strömmen. Det tog tid, jag ringde Umeå Energi. De visste inte vad som hänt men felsökning pågick. Jag hade hunnit värma spaghettivattnet någorlunda så jag fick mig en kopp te och löken var fräst så det blev mackor med lök, kaviar, ost och gurka till. Hyfsad lunch i all fall. När jag ätit en stund kom strömmen tillbaka.
 
Åh, vad det vräker ned utomhus. Det ser nästan ut som hagel men det är det som tur inte. Desirée sover lugnt i sin fåtölj, men Tusse, den äventyraren är någonstans ute. Det blir att torka den blöte när han kommer in. Jag är lite orolig för han brukar dra sig inåt när det blir sånt här oväder.
 
Nu ska vi väl få lite bilder från kräftfesten med väninnan S.
Ja och nej för här sitter jag istället i min fina långklänning i linne som jag använder kanske en gång per år. Den köpte jag för 200 kr när boutique Grandir skulle slå igen för tre år sen, tror jag det var.
 
Väninnan ville inte vara sämre utan kom i långklänning hon också.
Så semestervacker då hon varit i både Spanien och Turkiet denna sommar. Hon har en härlig hårman, min kompis från tonåren, men då var det lockigt och nu är det plattångat.
Kvällen var fin fast sommarens superväder var över den 13 augusti men det gick bra att sitta utomhus på baksidan där det var lite mer lä.
Jag hade hittat turkiska bästitest-kräftorna för en billig penning och nu skulle de avnjutas med lite västerbottensostpaj, sallad och yoghurtsås med vitlök i.
 
Tusse ville också vara med även om kräftor med salt- och dillsmak inte är hans favorit.
Det är så roligt att Tusse har blivit mycket mer modig i sommar. Han vill vara med när jag har gäster istället för som förr när han alltid sprang och gömde sig.
 
Jag njuter av att slörpa i mig den goda kräftlagen, smakar på rommen men kräftsmöret som kännarna pratar om lyckas jag inte identifiera. Nu är det kofta på som synes när solen börjar gömma sig bakom tallarna.
Visor och liten snaps hör till och ibland blir man i hatten :).
Nej, så farliga är vi inte på spriten utan det var hatten som inte ville hålla ihop utan vecklade ut sig :).
 
Nästa dag väckte oss med sol och milda vindar. Så härligt att vakna där ute på stugan med den oerhört fräscha, friska luften. I sjön samlas gäddorna vid bryggan.
En stor och en liten. Jag tror de samordnade sin insats, gjorde utfall från två håll för att få sig någon mört och det såg ut som att de lyckades då mörtarna var färre någon dag efter. I alla fall tyckte jag att det såg ut så.
 
Bild på oss båda.
Ser ni? Fotografen syns i dubbel upplaga i S:s nya solglasögon. 
 
Och senare när det är dags för lunch i solen bredvid min nymålade vägg. Oj, vad jag har kämpat med den, skrapat, impregneringsoljat och målat två varv (snart, har lite kvar än). Högerhanden är stelare på morgnarna och tar lite tid att mjuka upp, men förhoppningsvis läker det när allt är klart.
Se här min fräscha sallad med fetaost och räkor dekorerad med ätbara blommor.
Vi köpte varsin planta lejongap på Blå Eld i Tavelsjö märkt med en skylt att blommorna var ätbara. Ja, det kanske de är men definitivt inte goda så efter en smakbit fick de nöja sig med att vara dekoration.
Ändå en fin planta med blommor i många olika färger.
 
Så skönt, nu är i alla fall ett blogginlägg klart! Det regnar lugnare nu och efter lunch ska jag iväg och leta lite skor inför kommande orienteringssäsong. Vi skulle redan nu kunna vara ute men i regnet vill vi förstås inte. Vi har ända till den sista september på oss att leta alla kontroller och fina höstdagar utan mygg är allra bäst.
 
Ha en fin vecka trots himlatårar som behövligt väter vår jord!