Barbro S

Loppisfynd
För någon vecka sen besökte jag Bobbys loppis på Grisbacka där privatpersoner hyr plats och lämnar in det de vill bli av med. Riktigt roligt var det att vandra runt och känna igen mycket och få lite nostalgi. Eller att förfasa sig över en del och till slut hitta något litet att ta med hem.  Det var en lördag, jag lade märke till en del saker men det blev inte att jag köpte något.
 
Två mycket speciella vaser hade fått min uppmärksamhet och de lämnade inte mina tankar så jag bara måste åka tillbaka på söndagen och köpa med mig dem hem. Jag har väl sett Antikrundan då och då och bara fick för mig att de måste vara värda en del. Hur många tror ni inte tänker så:)?
 
Den här tyckte jag först var så ful men ändå härligt ovanlig. Till slut började jag gilla den och finner den idag riktigt läcker i sin svulstiga fruktblomform med skrikiga färger. Men bara nästan. Dubbla känslor!
Någon hade använt den som ytterkruka och innerkrukan i plast med en fyrkant oasis var kvar. Jag fick klippa sönder plasten för att få ut den och sen diska bort jordfläckarna inuti. Jag har aldrig sett något liknande, tror jag. Har någon av er läsare det? 
 
Nästa "fynd" som kostade hela 40 kr stod på en annan hylla och även den finner jag speciell. 
Lite påminner de om varandra, bl.a. ett korslagt märke under men ändå egentligen inte alls. Jag bläddrade på Google bland vaser och orkade med att kolla 22 sidor men hittade inget liknande. Sen hittade jag något som kallas Majolika, ett porslin som började produceras på Mallorca på 1500-talet. Så här står det i Wikipedia : "Majolika är tenn-(oftast även bly- ) glaserat lergods i starkeldsfärger som producerades sedan 1500-talet." När jag letade bland sådant porslin fann jag en del som påminde om mina loppisvaser men inget riktigt nära.
 
Jag ska fotografera och skicka in till någon antikexpert för att få veta mer. Lite roligt är det att fantisera om var och när de producerades. Sprickor inuti visar att de inte är alldeles nya, men vad vet jag om sånt:). En gång trodde jag att jag funnit ett fornfynd, stenar i ett speciellt mönster på botten av en stor grop. Jag ringde muséet och var så envis att de skickade ut en arkeolog. De sa att det jag funnit var gjort på 1900-talet. Några år senare pratade jag med en kvinna som bodde i närheten och det visade sig vara hennes barn som lagt ut stenarna, alltså knappt 10 år gammalt då !!!
 
En vas som jag köpte för att jag tyckte om den är denna lilla enblomsvas med en av de gamla AllaHjärtansrosorna i.
 Små söta elefanter i tenn (eller något liknande) nedtill.
 
Nu har meteorologerna bestämt att det är vår i våra trakter. Redan igår hade det varit 7 dygn i sträck med plusgrader och då räknas det som vår. Så här ser det ut där jag bor i Umeå-trakten.
Luften känns skön och fåglarna kvittrar vårlikt. En skata flög över mig med en stor rundad kvist i näbben. Bobyggardags! Men nog är det tråkigt att snön försvinner redan innan jag och väninnan hunnit med någon skidtur. Det kommer säkert mer snö så småningom men de närmaste 14 dagarna har de lovat plusgrader så skidor behöver man knappast längre.
 
En fin solnedgång fick vi idag strax före kl 17 och dagsljuset dröjer sig kvar allt längre.
Solen däremot visade sig inte alls idag förutom just däromkring jag tog bilden.
 
Efter många dagars siffer- och pappersarbete unnade jag mig en ledig eftermiddag. En gammal svartvit 50-talsrulle roade på TV:n och mina kära småttingar kom efter en stund och höll mig sällskap.
Så roligt att de håller sams ibland. Annars är det en hel del syskonbråk nu när de tillbringar så mycket tid inomhus tillsammans. Det blir dock allt roligare utomhus när gräset tinar fram även om marken ännu är kall och blöt.
 
Ha en bra fortsatt vecka vare sig ni har vår eller vinter kvar!
 
#1 - Musikanta

Helt underbara vaser! Har aldrig sett sådana förr. Mycket originella - hade köpt dem genast också om jag hade sett sådana någonstans.
Här snöade det igår och det var minusgrader i morse. Så än har inte våren kommit hit.
Kram

#2 - Lena i Wales

Vilka fina vaser!
Kan den första vara spansk? Vet inte, men liknar vissa spanska alster.
Den andra ser mer handgjord ut på bilden. Den första ser mer gjuten ut. Fast svårt att se från bilder.
Våren har kommit hit till Walas och nu ser jag att den är på gång hos dej också!
Ha det bra!

#3 - maria at inredningsvis

AWWW vilka SÖTA katter:) hoppas ni haft en lika vårsolig helg som här i GBG, nu ser man hopp efter mörker.

Vill du se ett UNDERBART tornhus kan du kika in min blogg:)

ha en fin ny vecka

LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)