Barbro S

Höstljus och litet kalas
Den 21 november träffades vi 9 personer från UMeGänget vid Gamla Bron i Umeå för att se på årets Höstljus. Tidigare, före 2014, ordnade kommunen ljusinstallationer varje november med namnet Höstljus men just år 2014, märkligt nog då Umeå var Kulturhuvudstad, tog pengarna slut och evenemanget ställdes in. Inte förrän i år, det speciella året 2020, återupptogs Höstljus, vilket gladde mig mycket.
På väg till mötesplatsen passerade jag Renmarkstorget där "Fontänskulptur" visades. Stig Lindberg plus en till har gjort denna fontän för många år sen, men nu hade den fått extra ljus.
Vår vackra Gamla Bron från 1863 hade försetts med ljus i regnbågens färger, kallat Bifrost. Jag såg en bild på Facebook där någon hade fotograferat den ljuslagda bron med härligt nyfallen vit snö. Den bilden var jättefin, men tyvärr kan jag inte bjuda på mer än så här i slaskvädret.
 
Vi gick vidare genom Broparken där det var superhalkigt. Mina broddar hade jag dumt nog lämnat hemma. Där fanns ett växthus fyllt av härliga, växlande färger med namnet "Väx Väx"
Åter ner till Strandpromenaden med försiktiga steg till den lite nyare Tegsbron från 1949, inte vacker alls. En bild på fina Umeälven mot Tegssidan strax efter tre på eftermiddagen.
Under bron visades nästa installation, Guldgruvan, som jag fotograferade trots att det var ganska fult  förutom det färgade ljuset.
Nästa blev faktiskt bättre på bild än i verkligheten. Fina, gamla Tullkammaren med nya blå inslag.
I bakgrunden ett fult nybyggt hotell sen 2014 som inte alls tar hänsyn till de gamla husen som stått där så länge. De kunde åtminstone ha hållit färgskalan, tycker jag och gjort de vita sidorna, beige eller terrakotta så hade det varit mer harmoniskt.
Precis nedanför närmade vi oss restaurangbåtarna Sjöbris och Vita Björn som jag gärna besöker sommartid även om de har delvis öppet året runt. Kulturhuset Väven hade också fått lite röd belysning inomhus, vilket anas längre fram.
 
Den som jag blev mest förtjust i var Storälgen i Rådhusparken som staden fått låna från Luleå.
Lite elfel där, tror jag, för den slocknade lite då och då. På väg över torget fastnade vi en stund framför denna figur som dansade kul till bra musik.
Någon slags insamling var det men jag vet inte för vad eller till vilka. Hela Rådhusesplanaden hade fått en stjärnhimmel av smålampor. Vackert men omöjligt för mig att återge på bild.
Lättare med parkeringshuset Nanna som fått härliga röda färger, "Parkeringsljus". Efter vår vandring på ca en timme med behörigt avstånd var vi fyra stycken som vågade oss på att besöka ett fik. Nya Konditoriet hade få besökare så vi fick en stor del av lokalen för oss själva. 
 
Barnen på förskolorna brukar ha en stor ljusinstallation, flera cirklar med ljus i burkar som barnen själva dekorerat, i Vänortsparken varje år. I år ordnade de istället mindre variationer på olika platser. M:s dagis hade gjort ett fint hjärta som systerdottern fotograferade åt mig.
Jag vet inte vad bokstäverna i mitten betyder men kanske det är de olika avdelningarnas namn. Solen heter där lillflickan går.
 
Den 15 fick jag vara med på en lekplatsrunda med M och hennes mamma.
På Kylgränd alldeles i närheten var vi.
 
Lilla damen fyllde 3 år i slutet på november. De hade hyrt kvarterslokalen fast vi bara var fem för att kunna hålla ordentligt avstånd, mest med hänsyn till hennes morfar som är lite äldre. Så söt med stjärnan nästan som en hårprydnad 🙂.
Choklad gillas så två rejält chokladiga godsaker där M varit med och bakat fanns på bordet, men först skulle ljuset blåsas ut.
Om man tar i så går det. Ifjol fick föräldrarna hjälpa till.
Ett bord för oss och ett bord för M:s morfar en liten bit bort.
Liten kittlingsstund innan paketöppning.
Tröjan och byxorna jag köpt gillades och togs på direkt. Gott om plats i lokalen för lekar så vi fick röra på oss lite också 🙂.
 
Den 23 en snabbvisit till stugan. Bilden ser nästan svartvit ut.
En bild på vår vackra Kolbäcksbro den 24 november på promenad längs älven med min vän Å.
Även den 27 lyste solen då jag tog en promenad längs gamla Häradsvägen på Backen, nere vid Älvtået.
Lite roliga är dessa plastmachmallows men jag undrar om all plast återvinns eller vad de sen gör med den?
Jag hade besökt vår familjegrav med ett ljus för min kära syster som skulle fyllt 76 år den här dagen om hon fortfarande levt.
 
Sen kom december med ett oändligt antal gråvädersdagar. Umeå ledde faktiskt landets solliga halva månaden minst då vi den 1/12 hade fyra soltimmar. I morse såg jag också blå himmel igen men bara rosafärgade små moln då solen ännu inte gått upp strax före nio. Ca 5 minuter så hade det grå tagit över igen. Men lite fint har vi i alla fall haft, tunna snötäcken har legat kvar några enstaka dagar och även frosten har färgat världen vit. 
 
T.ex den 12 då jag tog en liten utflykt och tittade till vår kära stuga.
Vitt och rött, riktigt juligt! En lugn promenad i skogen fick det också bli.
Ingen tomte som tittar fram, tyvärr.  Och i förrgår såg det ut så här bakom husen där jag bor på Ersboda .Nu har allt regnat och tinat bort då det nu flera dagar varit 3-4 plusgrader dygnet runt. Julstämning finns ändå, inomhus med allt pynt i rött, guld och glittrande silver som jag gillar. Utomhus med alla möjliga sorters belysningar. Så jag klagar inte då jag dessutom fått vara frisk från den otrevliga coviden än så länge.
 
Med detta önskar jag er alla en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!
 
 
 
#1 - Lena i Wales och Spanien

Så vackert med ett upplyst Umeå!
Allt är annorlunda denna jul och man får vara glad att man är frisk, det är viktigast.
God fortsättning!