Barbro S

Viktoriabesök
Nu fungerar blogg.se:s hemsida igen så jag kan komma in här och fortsätta skriva på min blogg. Igår var det stopp. Kanske ovädret påverkar även datakommunikation, andra kommunikationsmedel hade ju tufft igår. Flyget ställdes in delvis läste jag i tidningen.

I staden finns en nygammal restaurang som numera heter Viktoria och i onsdags gjorde jag och min väninna ett invigningsbesök. Restaurangen ligger i det vackra Blå huset på Vasaplan där lokalbussarna huserar.

Redan i början på åttiotalet startades i samma lokal en gourmetrestaurang som fick namnet Viktor. En god vän till mig fick arbete som hovmästare/restaurangchef och han bjöd mig med sällskap på en sjurätters middag. En fin restaurang, med betoning på fin, alltså ganska stelt med jättebestick och jättevinglas (de är vanligare idag, men då nya för oss), men min vän värmde lokalen med sitt trevliga sätt och gjorde allt för att vi skulle trivas.

Rätt på rätt bars in och vi åt och åt. Konstigt är att jag minns det sämsta mest, nämligen kalvbräss som såg ut som liten hjärna!! Men man måste ju smaka. Resten var alltså gott men miljön för stel för oss ovana 27-28-åringar; man var väl rädd att göra bort sig, kanske:). I alla fall minns jag också att jag efter besöket hade kramp i svalget. Jag hade kanske spänt mig när jag svalde alla tuggor från sju mer eller mindre ovanliga rätter:). En speciellt upplevelse.

Ingången då och ingången nu är på gaveln.

Numera serverar de också lunch och stället är välbesökt, som synes.

Tillbaka till dåtid. Viktor fick i alla fall gott renommé och lyckades även bli mer folkligt genom en pianobar och en del som just kallades bistro Viktoria där enklare/billigare rätter serverades. De hade bl.a. en härlig ostbuffé som jag och mina kompisar gärna provade på. Där trivdes vi för det var inte alls stelt som på Viktor. Tyvärr lades dåvarande Viktoria
alltför tidigt ner, liksom trevliga restaurang Gastro på Universum. Umebor, minns ni den?

Därefter har rest K A Svenssons huserat i lokalerna, ett trivsamt ställe med 50-60-talsstil, och sen eventuellt någon annan restaurang också som jag nu glömt namnet på. För några år sen återuppstod Viktor och nu har den än en gång ändrat lite på sin stil och kallas alltså Viktoria.

Tillbaka till nutiden. Man kommer in i en liten men välkomnande hall och sen är det bara att gå en trappa upp.

Där var fullt med folk och en alldeles för hög pratvolym så fort in med öronpropparna. Vi fick vänta ca en kvart på att få ett bord i baren och efter ungefär en halvtimme började lunchfolket droppa av så ljudvolymen sjönk till behagliga decibel för min känsliga hörsel.

Dagens rätt var fiskgryta och den smakade fantastiskt gott. Både lax och en vit fisk samt enstaka räkor i den ljuvliga såsen som nog innehöll hummer, gissar jag.

Numera är det så populärt att servera i stora djuptallrikar och till just denna rätt passade det bra, med tanke på såsen som vi skedade i oss eller sörplade upp med gott bröd till. Allt var gott, även den oansenliga salladen som alltså inte såg mycket ut för världen, men med en helt perfekt dressing blev den mycket välsmakande.

Fina gröna lampor lyste upp baravdelningen där man antingen satt högt upp vid ett ovalt gemensamhetsbord eller hukade vid låga bord runt väggarna.

Lunchen avslutades med te, kaffe och kaka och sen mådde vi så bra, vilket får illustreras av denna fina bild på min kära väninna som jag faktiskt tror var den som följde med på sjurättersmiddagen för över 25 år sen också.

Som ni ser satt vi kvar länge tills lokalen tömdes. Vår lunch gick på 95:-. Betydligt dyrare är affärslunchen som avnjuts vid dukade bord och innehåller två rätter. Tror den går på 295:-.

Sen dags för shopping, många små ärenden för var och en av oss. Rådhusesplanaden bjöd på en vacker vy denna dag.

Esplanaden går från Rådhuset mot den gamla järnvägsstationen med den vackra statyn Grön Eld strax före. I och med Botniabanans tillkomst finns nu den nya stationen på Umeå Östra (se gärna tidigare blogginlägg om det) men det ska även finnas en i centrum. Om de använder det gamla huset eller om det byggs något nytt vet jag faktiskt inte.

Igår var en insnöad dag och fredagen börjar likadant, men ikväll ska jag faktiskt ut och roa mig med NF-vänner. Vi ska äta julbord på Hotell Vännäs, en massa god mat och så underhållning i form av Ståupp och dans senare.

Jag önskar alla mina läsare en trevlig helg med skön förejulstämning.