Barbro S

December
Jag kom på att jag har berättat ganska lite om denna månad. Då jag numera inte skriver dagbok så vill jag ha med lite av aktiviteterna i bloggen min. Snö väntar vi på än denna vinter. Några dagar låg den kvar för en dryg vecka sen men efter det regnade allt bort i plusgraderna.
 
Förrådstaken är frostvita idag och en smutsig snöhög som traktorn lämnat ligger på kullen men annars är det bart och gråbrunt ute. Då är det härligt med amaryllisklockor som lyser upp.
Lite extra förstärkt av blixten:).
 
Idag är det vintersolståndet och vad det betyder vet vi alla. Dagarna blir nu inte mörkare utan tvärtom, sakta, sakta går det åt andra hållet. Min kära katt Tusse har tillfrisknat och har nu samma goda aptit som tidigare. Såret läker som det ska med hård blodig ruga på ytan. Morrhåren är fortfarande avklippta som ni ser på bilden och det tar nog ett tag innan nya växer ut.
Han vilar gärna i hallen där jag har golvvärme, speciellt efter att han har varit ute i kylan som idag eller blötvädret som tidigare. Jag håller honom numera inne på nätterna då jag vet att räven stryker omkring här ute. Med sår och utan morrhår är inte Tusse i fullfjädrad form att hålla sig undan. Vid sju på morgonen får han gå ut fast det är mörkt. Då har de börjat jobba på bygget och det är folkliv ute som skrämmer undan räven.
Så här ser det ut på morgonen numera, lyftkranar och ljus från bygget av äldreboendet som de nu kommit på att de inte har råd att driva, kommunen. Sen de högg ned en stor del av skogen ser jag också hus från Västra Ersboda centrum som jag inte såg skymten av tidigare. Då var det bara skog förutom radhusen och det gav den trevliga illusionen av att  jag bodde på landet. 
 
Samma vy med annan inställning på kameran.
Blåare, eller hur :)?
 
Är det kallt ute kanske katterna föredrar fönstertittande. Här är det Tusse i isilhuett.
Det är nu eftermiddag med fullmånen på gång bland trädtopparna och faktiskt lite snö på marken. Bilden tagen den 5 december, inte alls em ser jag utan fortfarande morgon då fullmånen kom senare i december. Det är bara ljus från lyftkranen. En av dem har satt upp en stor adventsstjärna som lyser för oss boende i närheten. Fint!
 
Små bjudningar hör december till. En av dem var i torsdags då väninnan A kom på besök. Vi smakade först en kopp  av årets Blossaglögg med hemlig dalasmak och till det små bitar gravlaxrulle med mjukost emellan. Ett nytt recept som jag provade och de smakade bra. 
Sen var det dags för trattkantarellpajen med Västerbottensost och spenat i botten. Väldigt gott! Jag håller på att värma rester av den till dagens lunch.
 
Till det Amaronevin som doftar och smakar härligt.
Kul med alla jultillbehör. Det mesta har jag handlat hos Fyrklövern. En hel del får man för 1 krona, t.ex. glasen med tomtar på som jag inte köpte fler av då två räcker för det mesta. Tallrikarna däremot har jag fyllt på med så det finns 6 stycken. Dessutom har jag en annan sorts julporslin också som jag fått för en annan enkrona :).
 
Desirée tycker också om att vara bland juldekorationerna uppe på bordet.
Den varma perioden är de aldrig på borden men nu när de mest vistas inomhus hoppar de upp då och då och lämnar lite katthår, sötnosarna. Eller sätter sig en stund men är inte helt villig att titta rakt in i kameran när jag försöker fotografera julkatt.
Jag har inte på blixten men det lyser ofta en röd lampa som mäter ljuset och den gillar hon inte.
 
Igår var jag med UMeGänget på restaurang Invito för att äta julbord. Vi blev hela 12 personer och det var så trevligt, och gott förstås. Men jag undrar varför de inte har något grönt på julbordet numera. Förr om åren när jag fortfarande var en yrkesarbetande kvinna inom restaurangbranschen bjöds vi varje år på Blå Avenys överdådiga julbord den 22 december. Då åt jag fortfarande kött men gillade ändå grönt och nallade av garnityret, salladsblad, tomater, gurkskivor, persilja, dill m.m. men numera ligger både kött och fisk helt naket på faten utan minsta lilla grönkvist. Ingen sallad erbjuds utom de kladdiga (men ändå goda) rörorna, rödbetssallad, romröra m.m. vilket jag inte får äta för mycket av då jag har känslig galla, dvs tål inte ägg, äpplen eller för mycket fett. En snaps är bra på att bryta ned fettet i magen så den mår jag gott av, en liten en. I år blev det en Skåne.
 
En amaryllisbild till. utan blixt denna gång och med en röd ljuslykta i bakgrunden i helt rätt färg:).
Åter till det gröna, eller rättare sagt det obefintliga gröna. Bland varmrätterna fanns en omelett med svampstuvning som jag skrapade av översta lagret på. Den svampen var jättegod. Grönkål, brysselkål, rödkål m.m. passar ju jättebra till julmat, men inget sånt heller.  Det var likadant ifjol när vi åt julbord på Sävargården, se här. Nästa år får jag väl ta med mig en tomat, eller brysselkål för det har jag börjat tycka är jättegott. Är visst också supernyttigt enligt en bordsgranne.
 
Jag skriver detta medan jag väntar på att min systerdotter ska hälsa på. Jag ska bjuda henne på lite glögg med goda tilltugg. Det blir min fjärde glöggbjudning denna månad: kompisen S då vi gjorde tryffel som jag berättat om här, min brorsdotters svärmor och min granne L. Jag brukar hinna med min väninna från Grubbe också och hennes dotter men i år blev det liksom ingen tid. Kanske vi hinner ses efter jul och nyår.
 
Jag har varit på Gammlia julmarknad både lördagen och söndagen den 7 och 8 december. Jag handlade ganska mycket, mest ät- och drickbart. Mjukkakorna är jättegoda!
 
Förra lördagen var jag på dans på Ersboda Folkets Hus och det var jättekul. Jag som inte har varit på dans på minst två år upptäckte att jag ännu kunde följa med herrarna i deras foxtrot och liknande. Det var lite ovanlig dans som började redan kl 19, vilket jag tyckte var jätteskönt. Man dansade bara en dans med varje partner och efter dansen sa man bara tack och släppte varandra mitt på dansgolvet för att sedan bli uppbjuden igen eller själv bjuda upp direkt på plats. En van besökare sa att det alltid var så på dansen som började tidigt. Kl 21-dansen däremot, då är det som vanligt att man dansar två danser med varje partner och sen artigt följs åt till där man bjudits upp. Lite krångligt att förklara men jag tror ni förstår. Roligt var det i alla fall så det gav mersmak inför nästa år då danserna börjar åter.
 
Sista amaryllisbilden. Tycker att den blå himlen är så fin som bakgrund.
Tisdagen den 10 då det plötsligt började regna så att alla bussar ställdes in var jag på Pop-och Rockkörens konsert i Vasakyrkan. Jag hade turen att få åka till stan med en okänd kvinna från Snipgränd som också skulle till konserten så jag och väninnan Å (som bor på Måttgränd) fick också åka hem. Det var tur då bussarna fortfarande stod stilla pga halkan. En härlig upplevelse man fick energi  och blev glad av fast jag saknade julsångerna.
 
I tisdags var jag medbjuden till Skandias förhandsvisning av "Hundraåringen..." av väninnan S. Vi fick en läsk var, tog förstås mineralvatten med citron, och en liten förpackning popcorn som ändå innehöll ganska mycket (den gick inte åt fast vi delade på den) innan vi bänkade oss på rad fyra. Jag hade gärna suttit längre bort från bioduken men det var fullt. Skandia berättade lite om sig och pensioner. Vi fick se en intervju med en riktig hundraåring, en kvinna som både lät och såg oerhört pigg ut. Inspirerande! Sen var det dags för filmen. Den var riktigt bra men jag skrattade ännu mer när jag läste boken för några år sen. 
 
Så nu har jag gjort en resumé av min decembermånad på trivselnivån. Det enda jag saknar för en riktig julstämning är snön. De har lovat lite idag men samtidigt plusgrader i morgon så det blir nog ingen vit jul. Kan väl bli bra ändå. Jag är bjuden till min brorsdotter med familj på Grubbe som vanligt och det ser jag fram emot. 
 
Önskar er alla en God Jul med så mycket julstämning som möjligt :)!